Haberler

Her 3 Kadından 1'İnde Osteoporoza Bağlı Kırık Görülmektedir

Güncelleme:

Osteoporoz ya da kemik erimesinin yaşlılığın doğal bir sonucu olduğu düşünülse de, aslında engellenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık.

Osteoporoz hakkındaki toplumsal farkındalığın artması için çalışan ve bu amaçla "Kırılmak İstemiyorum" isimli bir film yayınlayan Lilly İlaç, 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü kapsamında osteoporozda teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekiyor.

Uluslararası Osteoporoz Vakfı'nın paylaşımlarına göre tüm dünyada her üç saniyede bir, osteoporoza bağlı bir kırık oluşuyor ve 50 yaşından sonra her üç kadından biri ve her beş erkekten biri osteoporoza bağlı kırık yaşıyor. Bu nedenle osteoporoz çok önemli bir toplum sağlığı sorunu olarak öne çıkıyor. Ortalama yaşam süresindeki artış ise osteoporozun yaygınlığının gittikçe artacağına ve giderek daha önemli bir sağlık sorunu haline geleceğine işaret ediyor.

SİGARA, ALKOL VE KORTİZON KULLANIMI OSTEOPOROZ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Türkiye'nin osteoporoz konusundaki durumu hakkında önemli bilgiler verdi: " Türkiye'de kırık görülme sıklığı ile ilgili olarak yapılmış araştırma sayısı maalesef çok fazla değildir. Bu konuda yapılmış en önemli ve güncel veri Türkiye Osteoporoz Derneği öncülüğünde yapılmış olan 50 yaş üzerindeki kişilerde kalça kırığı insidansı ve osteoporoz prevelansı araştırmasına dayanmaktadır. Bu araştırma sonucunda ülkemizde bir yılda 24.000 kalça kırığı gerçekleştiği ve kırıkların %75' inin kadınlarda olduğu hesaplanmıştır. Kadınların %33'ünde, erkeklerin ise %7,5'inde osteoporoz saptanmıştır. Yaptığımız başka bir çalışmada ise Bornova, İzmir'de 50 yaş üzeri 1.317 kişi taranmış ve bu kişilerin %10,3'ünde osteoporoza bağlı kırık olduğu gözlenmiş ve kırık için risk faktörlerinin kadın olma, sigara içme, alkol kullanma, kortizon kullanımı, diyabet, tiroit hastalığı ve romatoid artrit hastalığı olduğu saptanmıştır. 2010 yılında kalça kırıklarının devletimize maliyeti 72 milyon dolar iken, 2050 yılında bu tutarın 205 milyon dolara ulaşması beklenmektedir. Ne yazık ki artık Türkiye, dünya kırık riski haritasında kadınlarda kalça kırığı için yüksek riskli grupta yer almaktadır."

OSTEPOROZ ENGELLENEBİLİR VE DOĞRU İLAÇLARLA TEDAVİ EDİLEBİLİR

Lilly İlaç Medikal Direktörü Dr. Levent Alev, kemik erimesi olarak da bilinen osteoporozun tüm dünyada 200 milyondan fazla kişiyi etkilediğini ve 2002 yılından bu yana Lilly olarak osteoporoz hastalarına daha iyi bir yaşam sunmak için çalıştıklarını belirtti. Dr. Alev sözlerine şöyle devam etti: "Osteoporoz nedeniyle oluşan kemik kaybı kırık yaşanana kadar fark edilmez, bu sessiz hastalık sonucu oluşan kırıklar şiddetli ağrıya neden olur, bağımsız yaşamın sınırlanması ve kalıcı sakatlıklarla sonuçlanabilir. Bu durumu engellemek için medikal tedavi uygulanmalı ve kemik sağlığına uygun bir yaşam biçimi desteklenmelidir. Lilly İlaç olarak önemli bir halk sağlığı sorunu olan osteoporozun daha iyi tedavi edilmesi ve hastalar üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması için klinik araştırma çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bunun yanı sıra, her hastalıkta olduğu gibi osteoporozda da erken teşhis ve tedavi büyük önem taşıyor. Günümüzde, 50 yaşında osteoporoz tanısı konmuş bir kişi erken tanı, kemiğe dost yaşam tarzı ve uygun ilaç tedavileriyle kırıksız bir yaşam sürebilir. Bu nedenle osteoporoza karşı farkındalığı arttırmaya yönelik çalışmalarımızı da aynı hızla sürdürüyoruz. "Kırılmak İstemiyorum" filmimiz, bu çalışmaların önemli bir parçası ve bu film aracılığıyla hastalığa karşı farkındalık düzeyinin artmasına katkıda bulunduğumuz için mutluyuz. Bu filmin daha fazla kişiye ulaşması için çalışmalarımıza devam ediyoruz."

SAĞLIKLI KEMİKLER İÇİN DOĞRU BESLENME, SPOR VE D VİTAMİNİ ŞART

Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, yaşamın farklı safhalarında iyi bir kemik sağlığı için yapılabilecekler hakkında da önemli bilgiler verdi: "Çocuklar ve gençler genetik olarak yakalayabilecekleri en yüksek kemik yoğunluğuna ulaşmak için süt ve peynir gibi kalsiyumlu gıdalar tüketmeli, ip atlama gibi sportif faaliyetler yapmalıdır. Erişkinlikte erken kemik kaybını engellemek ve sağlıklı bir iskelete sahip olmak için sağlıklı beslenilmeli ve aktif bir yaşam sürülmelidir. Yaşlılıkta ise hiçbir sağlık sorunu olmasa da 65 yaş üstü tüm kadınlara ve 70 yaş üstü tüm erkeklere, ayrıca risk grubundaki 50 yaş üstü kişilere kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır. Bu nedenle bu yaşlardaki kişilerin hiçbir şikayetleri olmasa da çekim için mutlaka hekime başvurmaları gerekmektedir. Kemiklerimiz için sağlıklı beslenmeli, yeterli miktarda protein almalı, süt ve yoğurt gibi kalsiyumdan zengin gıdalar tüketilmelidir. Her gün yüz ve kollar maruz bırakılarak 15 dakika güneşte kalınamıyorsa Vitamin D destek tedavisi alınmalıdır. Düşmelerin engellenmesi kadar fiziksel aktivite de çok önemlidir. Düzenli yürüyüş yapmak gibi fiziksel olarak aktif olmanın yanı sıra kemiklerin güçlenmesi için egzersiz yapılmalıdır."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title