Haberler

Her 11 Dakikada 1 Kadın Meme Kanserinden Ölüyor

S.b.a.y Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin Meme Kanserinin Kadınlar Arasında En Sık Rastlanan Kanser Türü Olduğunu Söyledi. Zengin, "Türkiye'de Şu Anda Yaklaşık 25 Bin Civarında Meme Kanseri Hastası Var. Her 11 Dakikada 1 Kadın Meme Kanseri Nedeniyle Hayatını Kaybediyor, Her 3 Dakikada İse 1 Kadına Meme Kanseri Tanısı Konuluyor" Dedi.

S.B.A.Y Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin meme kanserinin kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türü olduğunu söyledi. Zengin, "Türkiye'de şu anda yaklaşık 25 bin civarında meme kanseri hastası var. Her 11 dakikada 1 kadın meme kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor, her 3 dakikada ise 1 kadına meme kanseri tanısı konuluyor" dedi.

Meme kanseri hastalarına en doğru teşhisi koyabilecek FISH cihazının Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kurulması nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Başhekim Doç. Dr. Nurullah Zengin, Türkiye'de şu anda yaklaşık 25 bin civarında meme kanseri hastası olduğunu ifade etti. Zengin, bu sayıya her yıl yaklaşık 8 bin yeni hastanın daha eklendiğini, her 11 dakikada 1 kadının meme kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini ve her 3 dakikada 1 kadına meme kanseri tanısı konulduğunu söyledi. Zengin, "Son yıllarda meme kanseri tedavisinde oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu tedaviler önemli ölçüde hastalığın saptandığı aşamaya göre değişiyor. Hastalığın hangi karakterde olduğu doğru olarak saptanırsa, tedavi edilme olasılığı da yükseliyor. Doğru teşhis ile hastaların yaşam süresi ve kalitesi önemli ölçüde artıyor, hatta kanserden kurtulmak bile mümkün hale gelebiliyor" diye konuştu.

-MEME KANSERİNDE YENİ UMUT FISH CİHAZI-

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Moleküler Patoloji Laboratuarı'na bağışlanan FISH cihazı sayesinde meme kanseri hastalarının yüzde 25'inde görülen ve hastalığın çok hızlı ilerlemesine neden olan HER2 reseptörünün pozitif olup olmadığı, kesin bir doğrulukla saptanabilecek. Böylece meme kanseri hastalarına, HER2 reseptörlerine karşı geliştirilmiş, ciddi klinik yararlar sağlayan antikor tedavisi uygulanabilecek. Doğru hasta grubunda uygulanan antikor tedavisi, tek başına veya standart kemoterapilerle kombine olarak kullanıldığında meme kanseri hastalarının hayat kalite standardını yükseltecek ve sağ kalım sürelerini belirgin şekilde uzatacak. Başhekim Doç. Dr. Nurullah Zengin, FISH cihazı sayesinde erken ve doğru tanı olanaklarının arttığını, artık hastalara daha doğru tedavi yöntemleri önerebileceklerini kaydetti. Zengin, "Ttüm hastalarımız doğru teşhis ve doğru tedaviyi hak etmektedir. Bu yüzden FISH cihazının bölümümüze kurulmasını çok önemli görüyorum. Artık HER2-pozitif hasta grubunun, hassas yöntemlerle ve doğru olarak saptanabilecek olması kritik önem taşıyor" diye konuştu.(ANKA)

(DNZ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title