Haberler

Hediye Bilgisayar ve Klavyeye Dikkat

Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın Dinlendiği İddialarını Araştırmak Üzere Kurulan Telekulak Komisyonu Üyelerine İlginç Bilgiler Verdi.

-Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddialarını araştırmak üzere kurulan Telekulak Komisyonu üyelerine ilginç bilgiler verdi.

-Komisyon üyelerine "Hediye bilgisayar ve klavyeye dikkat edin" uyarısında bulunan Sağıroğlu, 43 ayrı grupta casusluk yazılımı olduğunu belirterek, bu yazılımlar transfer edilerek bir başka bilgisayarın ekranının görülebileceğini, şifrelerinin kaydedilebileceğini, klavyede girilen her tuşun takip edilebileceğini söyledi. CHP'li Seyhan "Banka şifreleri de bu şekilde görülebilir mi?" sorusunu yöneltirken Sağıroğlu, "Klavyeden girilen şifreler görülebilir" karşılığını verdi.

-Komisyonda CHP'li Şahin Mengü ile AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç arasında da tartışma yaşandı. Tunç'un Önder Sav'ın dinlenmediğinin tespit edildiğine ilişkin ısrarlı sözleri Mengü'yü kızdırırken, Mengü "Terbiyesizlik yapıyorsun" diyerek Tunç'un üzerine yürüdü.

ANKARA (ANKA) - Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddialarını araştırmak üzere kurulan Telekulak Komisyonu üyelerine ilginç bilgiler verdi. Komisyon üyelerine "Hediye bilgisayar ve klavyeye dikkat edin" uyarısında bulunan Sağıroğlu, 43 ayrı grupta casusluk yazılımı olduğunu belirterek, bu yazılımlar transfer edilerek bir başka bilgisayarın ekranının görülebileceğini, şifrelerinin kaydedilebileceğini, klavyede girilen her tuşun takip edilebileceğini söyledi. CHP'li Seyhan "Banka şifreleri de bu şekilde görülebilir mi?" sorusunu yöneltirken Sağıroğlu, "Klavyeden girilen şifreler görülebilir" karşılığını verdi. Komisyonda CHP'li Şahin Mengü ile AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç arasında da tartışma yaşandı. Tunç'un Önder Sav'ın dinlenmediğinin tespit edildiğine ilişkin ısrarlı sözleri Mengü'yü kızdırırken, Mengü, "Terbiyesizlik yapıyorsun" diyerek Tunç'un üzerine yürüdü.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın telefonlarının dinlendiği iddiasını araştırmak üzere kurulan Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ile Vodafone, Avea ve Turkcell'den uzmanları dinledi.

-MENGÜ AKP'Lİ TUNÇ'UN ÜSTÜNE YÜRÜDÜ

Edinilen bilgilere göre komisyon toplantısında CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü ile AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç arasında tartışma yaşandı. Tunç, komisyonun yasadışı dinlemeleri tartıştığını ve işin mecrasından çıktığını belirterek "Asıl konu Önder Sav'ın dinlenip dinlenmediğiydi. Söylenecek çok fazla şey yok. Dinlenmemiş telefonunu açık bırakmış. Bu mahkemece kanıtlanmıştır" dedi. CHP'li Mengü ise Tunç'a "Siz Genel Sekreteri mahkum etmeye çalışıyorsunuz. Söyledikleriniz gerçek dışı" karşılığını verdi. Tunç'un Sav'la ilgili sözlerinde ısrar etmesi üzerine ise Mengü, "Terbiyesizlik yapıyorsunuz, olayı saptırıyorsunuz" diyerek Tunç'un üstüne yürüdü. CHP'li Tacidar Seyhan da Tunç'a tepki göstererek, "Hiçbir GSM operatörünün kayıtlarında görüşme olduğuna dair tespit yok. Hiçbir GSM operatörü de telefonun açık kaldığını tespit edemez ve dinlenmediğini açıklayamaz. Mesaj transferi yöntemiyle yapılan dinlemelerde aramalar hem Telekomünikasyon Kurumu hem de cihaza normal arama gibi düşer. Fakat arayan kişi dinlemeye devam eder. Telefonun zili çalmaz, her türlü dinleme gerçekleşir" dedi. Seyhan'ın sözlerine GSM şirketlerinin uzmanları da "Biz de görüşmenin kayıtlı olmaması dinleme olmadığı anlamına gelmez" şeklinde destek verdi.

-SAĞIROĞLU'NDAN ÖNEMLİ UYARI

Komisyon toplantısında Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu'ndan ise önemli uyarı geldi. Dinleme ve izleme işinin bir saldırı olduğunu belirten Sağıroğlu, bu işi yapan 43 ayrı grupta casus yazılımı olduğunu bildirdi. Bu casus yazılımların bilgisayar üzerinde takip de yapabildiğini kaydeden Sağıroğlu, bu yazılımların transferi yoluyla bir başka bilgisayardan e postaların ve mesajların alınabileceğini, klavyeden girilen her tuşun takip edilebileceğini, hatta bir kişinin bilgisayar ekranının dinleme ve izleme yapan kişinin bilgisayarından görülebileceğini bildirdi. Sağıroğlu bu sayede bilgisayardaki şifrelerin bile kaydedilebileceğini söylerken, CHP'li Seyhan, "Banka şifreleri de bu şekilde görülebilir mi?" sorusunu yöneltti. Sağıroğlu, "Klavyeden girildiğinde görülebilir ancak "mouse' ile olursa bu olmayabilir" yanıtını verirken, Seyhan, "Artık "mouse' da olabiliyor" dedi. Yazılımların yanı sıra bilgisayarın donanımına eklenen bazı aparatlarla da bu işlemlerin yapılabileceğini söyleyen Sağıroğlu, komisyon üyesi milletvekillerine "Hediye bilgisayar ve klavyelere dikkat edin" uyarısında da bulundu.

-"CEP TELEFONLARINA DA YAZILIM YÜKLENEBİLİR"

Sağıroğlu, cep telefonlarına da farklı yöntemlerle casus yazılımların yüklenebileceğini belirterek bu yazılım yüklendikten sonra ortam dinlemesi yapılabileceğini, gelen giden arama listelerinin alınabileceğini, sim kart değişikliğinin bile görülebileceğini söyledi.

-"İYİ Kİ CASUS YAZILIMLAR VAR DİYENLER DE VAR"

Sağıroğlu, toplumda bu dinleme ve izlemelerden memnun olanların da bulunduğunu kaydederken, "Siteye gelen mesajları görüyorum; iyi ki casus yazılımlar var, eşimi daha iyi tanıdım daha bağlandım diyenler de var. Eşinden bu yüzden boşananlar da" diye konuştu.

-BAŞBAKAN'A SERVİS İDDİASI

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ise emniyet içinde harflerle ve tiplerle ayrılan örgütlenmeler bulunduğunu ve her bir örgütün ayrı ayrı dinleme yaptığını savunarak, bunların Başbakan'a da servis edildiğini iddia etti.(ANKA)

(EG/TT/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title