Haberler

Hdp'nin Diyarbakır Mitingindeki Patlamaya İlişkin Dava

HDP'nin 7 Haziran 2015'teki Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle 5 Haziran'da Diyarbakır'da düzenlediği mitingde dört kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı iki patlamaya ilişkin beş sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, nitelikli öldürme,...

HDP'nin 7 Haziran 2015'teki Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle 5 Haziran'da Diyarbakır'da düzenlediği mitingde dört kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı iki patlamaya ilişkin beş sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, nitelikli öldürme, nitelikli öldürmeye teşebbüs, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" suçlarından yargılanmasına devam edildi.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan nakledilen davanın Ankara Batı 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci duruşmasına tutuklu sanıklar Orhan Gönder, Mustafa Kılınç, İsmail Korkmaz ve Burhan Gök ile bazı şikayetçiler ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada, iddianamede mağdur olarak yer alan kişilerden bazıları ile Emniyet Genel Müdürlüğü müdahil olmak için başvuruda bulundu.

Başvuruların ardından saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen sanıkların kiraladığı evin sahibi Halil İbrahim Sezgin tanık olarak dinlendi. Gaziantep'ten Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile beyanda bulunan Sezgin, sanıklardan Mustafa Kılınç'ın evini kiralamak için geldiğini, patlamaya ilişkin bilgisinin olmadığını belirtti.

Mahkeme Başkanının Kılınç'ın daireyi kiralarken yanında başkasının olup olmadığını sorması üzerine tanık Sezgin, "Daireyi tuttuğunda tekti. İkinci sefer yanındaki kısa boylu arkadaşla (sanık Burhan Gök'ü kastederek) geldi. Daha sonra benim yanıma iki ya da üç sefer geldiler. Sadece beraberinde gördüm. Mustafa Kılınç'tan kira ve depozitoyu aldım. Ne kadar aldığımı hatırlamıyorum. Parayı bana Mustafa Kılınç ödedi. Kendi adına kiraladığını söyledi." ifadesini kullandı.

Tanık beyanından sonra sanıklar söz alarak ek savunma yaptılar.

Sanıklardan Kılınç, suçsuz olduğunu öne sürerek, patlamanın olduğu güne ait güvenlik kamera kayıtlarının incelenmesini, sanıklardan Burhan Gök de taşımacılık yaptığını ve patlamayla bir ilgisinin olmadığını ifade etti. Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını beyan ederek tahliye talebinde bulundu.

Sanık savunmalarının ardından taraf avukatlarına söz verildi. Müştekilerin avukatları, dosya kapsamındaki beş sanığın 10 Ekim 2015'teki Ankara garı saldırısının failleri arasında adı geçenlerle irtibatlı olduklarını iddia ederek, sanıkların telefon kayıtlarının incelenmesi talebinde bulundu.

Sanık avukatları da asıl faillerin yakalanması için soruşturmanın genişletilmesini istedi.

Ardından iddia makamının görüşü soruldu. Cumhuriyet savcısı, sanıkların tutuklulukların devamını, Emniyet Genel Müdürlüğünün müdahillik talebinin reddini ve mağdurların müdahillik taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, savcının taleplerini kabul ederek, sanıklara ait telefonların HTS kayıtlarının getirtilmesi için müzekkere yazılmasına ve olayın çözülmesine ilişkin bir kişinin tanık olarak dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İddianame

HDP'nin, 5 Haziran 2015'te Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği seçim mitingindeki patlama sonucu dört kişi hayatını kaybetmiş, açık kimliği belirlenen 210 kişi yaralanmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, olaya ilişkin Orhan Gönder, İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç, Burhan Gök ile İçişleri Bakanlığının "aranan teröristler" listesinde "kırmızı kategoride" bulunan İlhami Balı hakkında dava açılmıştı.

İddianamede sanıkların "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, nitelikli öldürme, nitelikli öldürmeye teşebbüs, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Diyarbakır'da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kılınç Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title