Haberler

HDP'li Tuncel, İnşaat İşçi Ölümlerini Meclise Taşıdı

Güncelleme:

HDP'li Sebahat Tuncel, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e inşaat sektörüne özgü işçi ölümlerinin önüne geçmek için herhangi bir tedbir almayı düşünüp düşünmediklerini sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e inşaat sektörüne özgü işçi ölümlerinin önüne geçmek için herhangi bir tedbir almayı düşünüp düşünmediklerini sordu.

HDP'li Tuncel, Bakan Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, İstanbul Şişli'de projesini Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın üstlendiği Torun Center inşaatında asansörün 32. kattan yere çakılmasıyla 10 işçi yaşamını yitirdiğini belirtti. Tuncel, büyük inşaatlarda öne çıkan şirketlerin pek çoğunun AK Parti hükümetiyle ilişkisi olan şirketler olduğunu belirterek, "Torunlar GYO'nun sahibi Aziz Torun'un AKP ile ilişkileri basına yansımıştır. Basına yansıyan bilgiye göre AKP'nin kurduğu ilk iki hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak görev alan Ali Coşkun, bir dönem Torunlar İnşaat'ta Yönetim Kurulu Başkanvekili olarak görev almıştır. 10 sene boyunca Küçükçekmece Belediye Başkanlığı görevini yürüten AKP'li Yeniay, şirketin şu andaki Yönetim Kurulu listesinde yer almaktadır. Torun Center'ı inşa eden Torunlar Şirketler Grubu'nun sahiplerinden Mehmet Torun, Forbes'in 2013'te yayınladığı en zengin Türkler listesinde 580 milyon dolarlık servetiyle 78'inci sırada yer almaktadır" dedi. Tuncel, Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti:

"-Alimakların düzenli olarak bakımlarının yapılıp yapılmadığını, teknisyenlerin gerekli teknik bilgiye sahip olup olmadığı, şirketin daha önce meydana gelen kazaları ve arızaları yetkili odalara ve kurumlara bildirip bildirilmediğine dair bugüne kadar Bakanlığı'nızın bir denetimi, kontrolü oldu mu? Varsa sonuçları nedir? Bir yaptırım uygulanmış mıdır? 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan olaydan sonra tekrar bu denetimleri yapacak mısınız?

-10 işçinin hayatını kaybetmesi sonrası odaların, uzmanların ve işçilerin dile getirdiği tüm ihmaller araştırılmış mıdır? Bu ihmallere neden olan inşaat şirketi, denetim danışmanlık şirketi ve diğer ilgili kurumlar ve sorumlu kişiler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

-Türkiye'nin hızla büyüyen inşaat sektörü işçi kazalarının en yoğun olduğu aynı zamanda da taşeronlaşmanın, ihmallerin en çok olduğu sektör olmasından dolayı bu sektöre özgü işçi ölümlerini önleyecek tedbirler almayı düşünüyor musunuz?

-Alimakların asansör olarak kabul edilmemesinden dolayı yılda sadece 1 defa bakımının yapılması gibi sorunların giderilmesi için Alimakları asansör kategorisine almayı düşünüyor musunuz?

-Türkiye'de yüksek bina inşaatı denetimleri ne sıklıkla yapılmaktadır? Bu denetimlerin sonuçları nedir? Denetimler sonrası inşaatlar kontrol edilmekte midir?

-Olası işçi kazalarına çok önceden dikkat çekilmiş olan TMMOB'un hazırladığı raporunu Bakanlığınız incelemiş midir? Rapordaki uyarılar için bir çalışma yürütülmüş müdür? Bağımsız odaların ve kurumların işçi güvenliğinin sağlanması için daha etkin bir şekilde çalışması için yeni bir mevzuat düzenlemesi yapmayı planlıyor musunuz?"

Kaynak: ANKA / Güncel

Ali Coşkun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title