Haberler

Hdp'li Demirtaş, "Süleyman Soylu'ya Hakaret" Davasından Beraat Etti

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi bir konuşmasında dönemin Teşkilatlardan Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi bir konuşmasında dönemin Teşkilatlardan Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülen karar duruşmasına, Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, taraf avukatları ve HDP'li milletvekilleri katıldı. Kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından mahkeme hakimi, iddianameyi okuyacağını söyledi. Söz alan Demirtaş, milletvekilliği dokunulmazlığının bulunduğunu anımsatarak, dokunulmazlığının kaldırılmadan yargılamanın yapılamayacağını söyledi. İddianamenin okunması halinde kendisine suç yöneltilmiş olacağını belirten Demirtaş, dokunulmazlık konusunda karar verilmesini talep etti. Bu talep doğrultusunda ara karar veren mahkeme hakimi, Demirtaş'ın talebini reddetti.

Demirtaş, kendisine doğrudan suç yöneltilebilmesi için Meclis kararıyla dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini ifade ederek, "Dokunulmazlığım halen devam etmektedir ve sizin bana doğrudan soru sorma hakkınız yok. Dokunulmazlık yasası yok sayılarak yargılama yapılamaz. 14 aydır tutuklu bulunuyorum. İddianame okunmamalıydı ama okundu. Esasa hiç girmeden davayı düşürmeniz gerekiyor. Davayı düşürün 'siz sağ, biz selamet' diyelim, diğer dosyalara bakalım" diye konuştu.

Soylu'ya karşı ne hakaret, ne de iftira kastının olmadığını öne süren Demirtaş, kullandığı ifadelerin seçim kampanyaları kapsamında olduğunu savundu. Taraf avukatlarının beyanlarının alınmasının ardından karar açıklandı. Mahkeme hakimi şunları kaydetti:

"Basın yayın organlarında yer alan haber içeriklerine göre HDP'nin baraj altında kalması için AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun başında bulunduğu 3 bin 500 kişilik ekibin seçim hilesi çalışmaları yürüttüğü iddia edilmiştir. 'AK Parti Genel Merkezi'nde de ayrıca ekipleri var. Bunu spekülatif bir bilgi olarak söylemiyoruz. Sandık hilelerinin nasıl yapıldığı yönünde de eğitim veriliyor' şeklinde beyanda bulunan Selahattin Demirtaş'ın müşteki Süleyman Soylu'ya hakaret ettiğinden bahisle kamu davası açılmıştır. Müşteki vekili sanıktan şikayetçi olduğunu bildirip katılmak istemiştir. Katılma talebi de mahkememizce uygun görülüp kabul edilmiştir. Süleyman Soylu, iktidar partisinin Genel Başkan Yardımcısı, sanık Selahattin Demirtaş ise HDP Eş Genel Başkanıdır. Sanık Demirtaş tarafından sarf edilen bu sözler seçim dönemi ile ilgilidir. Sarf edilen bu sözler katılanın onurunu zedeleyen sövme ve hakaretlerle ilgili bir fiil olmayıp seçim rekabeti nedeniyle basın yayın organları önünde parti görüşlerini savunurken haklılığını ilan ederek basın cezbedilmeye çalışılmıştır. Bu konu, seçim tartışmalarından ibarettir. Sanık tarafından sarf edilen bu sözler, katılana hakaret amacıyla sarf edilen sözler değildir. Hakaret suçunun oluşması için katılanın kişiliğine, şahsına veya yakınlarına sövme gibi sözlerin sarf edilmesi gerekir. Bu nedenle Selahattin Demirtaş'ın beraatine karar verildi." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Halkların Demokratik Partisi Selahattin Demirtaş Süleyman Soylu Ak Parti 3.Sayfa Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title