Haberler

Hdp'li Baluken: İmralı Ziyaretiyle İlgili Kendi Değerlendirmelerini Yapacaklarını İfade Ettiler

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüşen HDP Heyeti, bir saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüşen HDP Heyeti, bir saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan heyet Başbakanlık'ta gerçekleştirilen görüşmeden sonra görüşmenin verimli geçtiğini ifade ederek "Yapmış olduğumuz bu görüşmelerden sonra da heyetimizin İmralı Adası'nda Sayın Öcalan'la görüşmek üzere kısa bir süre içerisinde de bu toplantıyı gerçekleştirmek üzere gitmesi ile ilgili bazı beklentileri yine paylaştık. Onlar da gerek bu görüşmenin çerçevesi gerekse İmralı ziyareti ile ilgili konularda karşılıklı olarak ifade edilen çerçeveyi önemsediklerini ve bu doğrultuda kendi değerlendirmelerini yapacaklarını bizlere ifade ettiler" dedi.

"GÖRÜŞMENİN VERİMLİ GEÇTİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİZ"

Heyet adına görüşmenin içeriği hakkında bilgi veren İdris Baluken, "Çözüm sürecinde bir süredir yaşanan zorlanmaları açma temeli geçen hafta itibariyle yapılan görüşmelerle diyalog kanallarının tekrar açılması yönünde bir irade ortaya konmuştu. Bu temelde özellikle her şart altında bu görüşmelerin devam ettirilmesi ve diyalog kanallarının açık tutulması en önemli husus olarak geçen hafta yaptığımız toplantı da karşılıklı olarak kabul edilmişti. Biz bugün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile İmralı Heyeti olarak 1 saate yakın bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmenin verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Geçen hafta yetkililerle yaptığımız görüşmenin çerçevesinde bugün yapmış olduğumuz toplantıda tekrar değerlendirdik. Bugünkü görüşmede de süreç devam ettiği sürece her şart altında diyalog kanallarının açık tutulması özellikle çözüm sürecinin zorlandığı dönemlerde bu diyalog kanallarının daha fazla işletilmesi ile ilgili karşılıklı görüş alışverişlerimiz oldu. Özellikle bu hafta içerisinde görüşmelerin devam etmesi hem nitelik olarak hem de gelinen aşama olarak çözüm sürecini rahatlatacak sorun alanlarını giderecek belli noktalara temas edilmesi hususunda yine bu toplantıda bir görüş birliğine vardık" ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMET YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDECEK"

Görüşmelerin ardından İmralı Adası'na gideceklerini belirten Baluken, "Toplantıda genel olarak müzakere sürecinin hızlandırılması ve hızla sonuca ulaştırılması açısından da gerek kullanılan dil açısından gerekse de ortaya konulan politikalar açısından daha yapıcı bir tutumla bu çalışmaların devam ettirilmesi hususunda yine çok önemli tespitler yapıldı. Bu doğrultuda bu hafta hükümet yetkilileriyle çözüm kurulu yetkilileriyle görüşmelerimiz devam edecek. Bazı pratik konuları daha detaylı bir biçimde ele alma şansımız olacak. Yapmış olduğumuz bu görüşmelerden sonra da heyetimizin İmralı Adası'nda Sayın Öcalan'la görüşmek üzere kısa bir süre içerisinde de bu toplantıyı gerçekleştirmek üzere gitmesi ile ilgili bazı beklentileri yine paylaştık. Onlar da gerek bu görüşmenin çerçevesi gerekse İmralı ziyareti ile ilgili konularda karşılıklı olarak ifade edilen çerçeveyi önemsediklerini ve bu doğrultuda kendi değerlendirmelerini yapacaklarını bizlere ifade ettiler" diye konuştu.

"GİDİŞ TAKVİMİ İLE İLGİLİ NET BİR GÜN BELİRTEMİYORUZ"

İmralı'ya ziyaretin ne zaman gerçekleştirileceği sorulan İdris Baluken, "Gidiş takvimi ile ilgili net bir gün belirtemiyoruz ama dediğim gibi bizim de burada yapmayı planladığımız görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmeleri sürdüreceğiz. Hükümet de bu yapılan görüşmelerde kendisi açısından bazı değerlendirmeleri yapacak. Bu görüşme trafiğimiz bittikten sonra İmralı'ya gidiş yönünde herhangi bir engel yok. En kısa zaman içerisinde heyetimizin İmralı Adası'na gitmesi bekleniyor" diye yanıt verdi.

"HEYETİMİZİN GENİŞLEYEREK İMRALI ADASI'NA GİTMESİ KONUSUNDA ENGEL YOK"

HDP'nin İmralı'ya yeni mahkumların gitmesi konusundaki önerisinin sorulması üzerine Baluken, "Bahsetmiş olduğunuz konularla ilgili şu anda bir sorun görünmüyor. Heyetimizin genişleyerek İmralı Adası'na gitmesi ve İmralı Adası'nda toplantıları gerçekleştirerek kamuoyunu bilgilendirmesi konusunda herhangi bir engel yok" şeklinde konuştu.

"HEYETİMİZİN GENİŞLEMESİ İLE İLGİLİ HÜKÜMET KANADINDAN ÇEKİNCE YOK"

İmralı'ya yapılacak ilk ziyarette daha geniş bir heyet ile mi gidileceği sorulan Baluken, "Bunları konuşuyoruz, tartışıyoruz. Şunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Heyetimizin genişlemesi ve orada müzakere koşullarının rahatlaması ile ilgili hükümet kanadında bize ifade edilen herhangi bir çekince yoktur. Biz de bunu son derece değerli kıymetli buluyoruz" dedi.

"HÜKÜMET KANADININ YAPTIĞI HAZIRLIKLAR VAR"

Açıklamasında ifade ettiği pratik konuların ne olduğu sorulan Baluken, "Sürecin ilerlemesi, süreçle ilgili nitelikli müzakerelerin başlaması konularıdır. Bunlar ile ilgili hem heyetimizin yaptığı hazırlıklar var hem hükümet kanadının yaptığı hazırlıkları var. Bunları daha detaylı olarak paylaşmak üzere bir araya geleceğiz" ifadelerini kullandı.

"İZLEME HEYETİNİN ÜÇÜNCÜ GÖZ OLARAK GÖREV ALMASINI OLUMLU KARŞILIYORUZ"

İzleme heyeti ile ilgili yaptıkları değerlendirmeyi aktaran Baluken, şunları kaydetti: "Bu konuda aramızda herhangi bir çelişki yok. Biz bir izleme heyetinin üçüncü göz olarak bu süreçte bir an önce görev almasını olumlu karşılıyoruz. Türkiye'de de bu işi layıkıyla yapacak sürece katkı sunacak tarafsız bir şekilde kalıcı barışı hedefleyecek çok değerli insanlarımız aydınlarımız akademisyenlerimiz var. Bu konuda aramızda herhangi bir görüş ayrılığı yok"

"İSİMLER KONUSUNDA ŞU ANDA BİR ŞEY İFADE ETMİYORUZ"

Heyet genişlerse hangi isimleri dahil olacağı sorulan İdris Baluken, şu yanıtı verdi: "İsimler konusunda şu anda bir şey ifade etmiyoruz. Önümüzdeki görüşmelerde daha somut bazı kararlaşmalar olursa onları paylaşırız." - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Yalçın Akdoğan İdris Baluken İmralı Adası Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title