Haberler

Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Hiçbir askeri ve sivil darbenin haklı gerekçesi, meşru dayanağı olamaz. Dün akşam başlayan bu darbe de demokratik siyasetin ortak duruşu, ilkesel kararlığı sayesinde başarıya ulaşmamıştır.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Hiçbir askeri ve sivil darbenin haklı gerekçesi, meşru dayanağı olamaz. Dün akşam başlayan bu darbe de demokratik siyasetin ortak duruşu, ilkesel kararlığı sayesinde başarıya ulaşmamıştır." dedi.

HDP Diyarbakır İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında konuşan Demirtaş, darbe girişimin başladığı ilk saatten itibaren partilerinin sığındığı tek şeyin demokratik ilkeler ve halkın demokrasiye olan bağlılığı olduğunu söyledi.

Darbeci anlayışı kınadıklarını ve buna karşı olduklarını belirten Demirtaş, "Dün gece ordu içerisinde bir klikin başlattığı ve halen tam olarak yüzde 100 kontrol altına alınmadığı anlaşılan darbe girişimine karşı partimiz ilkesel olarak net bir karşı tutumu olmuştur. Hiçbir askeri ve sivil darbenin haklı gerekçesi, meşru dayanağı olamaz. Dün akşam başlayan bu darbe de demokratik siyasetin ortak duruşu, ilkesel kararlığı sayesinde asıl başarıya ulaşmamıştır." diye konuştu.

" Türkiye'de demokrasi ilerleyişi ve arayışına hiçbir darbe anlayışı bugüne kadar en küçük bir katkı sunmamıştır, bundan sonra da sunmasını beklemek ancak saflık olur." ifadelerini kullanan Demirtaş, darbe girişiminin halkın ortak iradenin temsiliyetinin gerçekleştiği parlamentoyu da en ağır şekilde hedeflemiş olmasının bu darbe klikinin temel hedeflerinden birinin ne olduğunu iyi gösteren bir vahşet örneği olduğuna dikkati çekti.

"Darbe girişimi ilk dakikalardan itibaren boşa çıkarıldı"

Darbecilere, darbe zihniyetine, girişimlerine karşı siyasi tarihleri boyunca her zaman kararlı ve ilkesel yalpalamayan bir tutum içerisinde olduklarının altını çizen Demirtaş, yarın da benzer girişimler olursa duruşlarının bundan farklı olmayacağını dile getirdi.

"Girişimi ne halkın nezdinde ne demokratik siyaset ve siyasi partiler çizgisinde hiçbir karşılık bulmamıştır. Bu da son derece önemlidir." diyen Demirtaş, darbe girişiminde bulunan klikin büyük bir hata içerisine girdiğini aktardı.

Demirtaş, demokratik siyaset çizgiler, muhalefet partilerinin, parlamento içi ve dışındaki siyasi güçlerin demokrasinin yanında ilkeli ve ahlaklı bir tutum sergileyerek darbe girişimini ilk dakikalardan itibaren boşa çıkardığını vurgulayarak, darbecilerin bir daha aklına darbeyi getiremeyeceği güçlü bir demokrasinin inşa edilmesi gerektiğini, herkese bu konuda ortak sorumluluk düştüğünü belirtti.

Türkiye'de iç savaşı destekleyenler ve medet umanlar ile bundan önemli ölçüde rahatsız olanlar şeklinde iki ayrı görüntünün oluştuğunu ifade eden Demirtaş, Başbakan ve Cumhurbaşkanın vereceği mesajların bu nedenle son derece kritik olduğunu söyledi.

Darbe girişiminin tümüyle kontrol altına alınmasını umduklarını aktaran Demirtaş, darbenin sadece girişim olarak kalacağını anlattı.

Türkiye'nin darbe ihtimallerinden ve tehdidinden ilelebet kurtulması için atılması gereken adımların olduğunu ifade eden Demirtaş, demokratikleşme konusunda cesur ve samimi bir rotaya girilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Ortak akılla birlikte ortak anayasanın çoğulcu, sivil, özgürlükçü demokratik bir çerçevede yapılabileceğini belirten Demirtaş, demokrasi cephesi ve bloğunun öneminin darbe girişimiyle bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti.

Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bu darbe girişimi bir musibet bin nasihatten iyidir şeklinde yeni bir yol açılmasına vesile olabilmelidir. Bugüne kadar ağızlarını her açtıklarında bizleri paralelin uşağı, darbecilerle iş birliği yapan, vatan hainleri olarak yaftalamaya çalışan bu kutuplaştırıcı, ötekileştirici, kirli zihniyet ve dil terk edilmedir. Kimin vatan haini olduğu ve halktan yana olduğu dün gece itibariyle zaten ortaya çıkmış ve netleşmiştir. Bizler kendi ülkemizde ve topraklarımızda birlikte, özgür, adil, eşit bir yaşamı kurmak istiyoruz. Bu darbe girişimi Türkiye'de yönetim içerisinde hukuk ve kanun dışı yollarla kendine egemenlik şansı arayanların varlığıyla ortaya çıktı. Demokrasilerde bu tür darbe girişimleri ve bunu ihtimal dahilinde düşünecek tek bir kişi bile bulamazsınız."

Bugünden sonra demokrasi cephesi ve demokrasiye inananların birlikte hareket etmesinin Türkiye'yi kurtaracak yegane yol olduğunun altını çizen Demirtaş, demokrasi güçlerini harekete geçirmeye davet etti.

Selahattin Demirtaş, "Parlamento şu anda bay-pas edilmiş, milletvekilleri şu anda işlevsiz bırakılmış olabilir, ama bu parlamento iradesinin hiçe sayılabileceği anlamına gelmiyor. Parlamento hiç çalışamıyor olsa bile bizim arkasında durduğumuz şey halkın iradesidir. Parlamento binası, halkın ortak iradesi demektir. O iradeye yapılan her türlü saldırıya karşı biz parlamentoda halkın iradesini savunmaya devam edeceğiz. Dayanışma duygularıyla halkın yanında, darbecilere karşı halkla birlikte olduğumuzu belirtmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün parlamentoda olağanüstü toplantıya, HDP Grubu olarak katılacaklarını bildiren Demirtaş, uçuştaki aksamalar nedeniyle kendisinin toplantıya katılamayacağını söyledi.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın cezaevindeki durumunu soran bir gazeteciye Demirtaş, İmralı'da bir sıkıntı olmadığını ve Öcalan'dan en kısa zamanda haber almaya çalışacaklarını kaydetti.

Toplantıya, HDP Milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Feleknas Uca, Altan Tan, İmam Taşçıer, Çağlar Demirel ve Nimetullah Erdoğmuş da katıldı.

Kaynak: AA / Politika

Selahattin Demirtaş Abdullah Öcalan Diyarbakır Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title