Haberler

Hdp Eş Genel Başkan Yardımcısı Oluç Açıklaması

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, Antalya ve ilçelerinde 7-9 Eylül tarihlerindeki saldırıların fiili ve siyasi sorumlularının mutlaka açığa çıkarılması gerektiğini söyledi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, Antalya ve ilçelerinde 7-9 Eylül tarihlerindeki saldırıların fiili ve siyasi sorumlularının mutlaka açığa çıkarılması gerektiğini söyledi.

Oluç, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin bir çok yerinde 7-9 Eylül tarihlerinde HDP binalarına, Kürt esnaf ve mahallerine yönelik saldırılar düzenlendiğini, ancak Alanya, Manavgat ve Side'deki saldırıların HDP binalarına yönelik olmayı aştığını, hedef gözetilerek 50'ye yakın dükkanın yakılıp yıkıldığını, içindeki malların talan edildiğini, büyük maddi zarar oluştuğunu anlattı.

Dükkanların bir kısmının sigortalı olduğunu ifade eden Oluç, "Çok planlı yapılan saldırı olduğu görüldü. Mesela, yan yana dükkanlardan biri hedeflenmiş, diğerlerinde bir şey yok. Görgü tanıkları, saldırıyı yapanların başındakilerin esnaf ve dükkan isimlerinini zikrederek yaptığını  ifade ediyor" dedi.

Saldırıya uğrayan bazı dükkanların fotoğraflarını gösteren Oluç, oluşan tablonun içler acısı olduğunu, mekanların bomba atılmış bir duruma geldiğini kaydetti. Yakılıp yıkılan dükkanların üst kısımlarındaki konutlarda yaşayanların canlarını zor kurtardığını, Side'de bir otelin  turistler boşaltılarak yakıldığını anlatan Oluç, yaşananları "son derece can sıkıcı ırkçı saldırı" olarak tanımladı.

Oluç, saldırıyı, Yazar Gabriel Garcia Marquez'in ünlü "Kırmızı Pazartesi" hikayesine benzeterek, "Saldırının olacağı herkes tarafından biliniyor; emniyet, mülki amirlikler, jandarma bilmesine rağmen önlemler alınmıyor. Saldırıya uğrayan dükkan sahiplerinin anlattığına göre,  emniyet güçleri bazı yerlerde yol gösterici olmuş. Sanayi ve Ticaret Odası başkanları da biliyordu ama gereken sağ duyu çağrısı yapmadılar, kendi üyelerine sahip çıkmadılar. Siyasi partiler de biliyordu. Ben bazı partilerin temsilcileriyle görüştüm, kendileri önlem almaları için uyarıldı ama yeterince duyarlılık gösterilmedi. Yerel medyada kışkırtıcı yayınlar oldu, özellikle Alanya'da..." diye konuştu.

Türkiye'de halkları birbirine düşürmeyi hedefleyen saldırının arkasında çeşitli yerel mafya ilişkileri olduğunun görüldüğünü savunan Oluç, saldırının siyasi değil,  ticari ve ekonomik amaçlı olduğunu, başarılı esnaflar hedeflenerek saldırılar sonucunda yakıp yıkılan mekanlarını terk etmeleri ve mekanlarının "mafyatik ilişkiler" sonucunda ucuza kapatılmak istendiğini söyledi.

Saldırının siyasi ve fiili sorumlularının mutlaka açığa çıkarılması gerektiğini ifade eden Oluç, "Saldırıyı gerçekleştirenlerin fotoğraf ve video görüntüleri savcılıklara verildi. Gözaltına alınanların tümü serbest bırakıldı. Saldırıyı yapanların çok değişik çevreler olduğunu tespit ettik; Osmanlı Ocakları, Ülkü Ocakları işaretlerini kullananlar, CHP'li, AKP'li olanlar, geniş heterojen bir yapı var.  Orada yıllardır yaşayan esnafın, emekçinin saldırıdan dolayı Antalya'yı terk etmeye niyeti yok. Yurttaşları birbirine düşürme hedefleyen bu saldırılar kabul edilemez. Orada sivil toplum, vicdan sahibi insanlar, demokratik örgütlerle birlikte saldırılara karşı sağlam duvar öreceğiz. Seçim sürecine giriliyor. Seçim güvenliğinin sağlanması gerekiyor" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Halkların Demokratik Partisi Saruhan Oluç Antalya Eylül Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title