Haberler

HDP'de Selahattin Demirtaş'ın İsmi, Diyarbakır için Konuşuluyor

Güncelleme:

HDP'de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan Selahattin Demirtaş'ın ismi konuşuluyor.

HDP'de yerel seçimler için aday belirleme çalışmaları sürüyor. Partinin yetkili organlarında başvurular değerlendirilirken, kulislerde Diyarbakır için 2 yıldır tutuklu bulunan ve 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın aday gösterilebileceği konuşuluyor.

ADAYLIĞA ENGEL BİR DURUM YOK

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, yerel seçim çalışmalarını sürdüren HDP'de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski Demirtaş'ın da adı konuşuluyor. Parti kulislerine göre Demirtaş hakkında verilmiş bir hapis cezası var, ancak bu ceza kesinleşmediği için adaylığına engel bir durum yok. Demirtaş'ın adaylığının partiye büyük heyecan katacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

HDP yerel seçim gündemiyle yaptığı MYK, Parti Meclisi ve il eş başkanları toplantılarını tamamladı. Toplantılarda yerel seçim stratejisi, doğu ve batıda ittifak olasılıkları konuşulurken aday başvuru süresi için de takvim oluşturuldu.

ADAYLAR BELİRLENİRKEN KAYYIM DİKKATE ALINACAK

Edinilen bilgiye göre HDP, kayyım atanan büyükşehir ve il belediyelerini alma konusunda kararlı. Bu illere adaylar belirlenirken kayyım ihtimali dikkate alınacak, AK Parti'nin kriminalize edemeyeceği isimler tespit etmek için özel bir çaba harcanacak. Bu çerçevede kazanılabilecek belediyeler olan Van'da Celal Doğan, Diyarbakır'da Ahmet Türk gibi isimler üzerinde duruluyor.

Yerel seçimlerle ilgili hazırlanan fizibilite çalışmalarına göre kayyım atanan belediyeleri yeniden kazanmak mümkün. Ayrıca bu belediyelerin üzerine aralarında illerin de bulunduğu 15-20 belediye başkanlığı eklenebileceği değerlendirmeleri yapılıyor. İl düzeyinde alınabileceği konuşulan kentler Kars, Ardahan ve Bingöl. Doğru strateji izlenirse bu üç ilden özellikle Kars'ta şansın yüksek olduğu konuşuluyor.

DİYARBAKIR İÇİN DEMİRTAŞ ÖNERİSİ

HDP'de en çok merak edilen belediye başkan adaylarından biri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne gösterilecek isim. Parti kulislerine göre, Edirne Cezaevi'nde 2 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ismi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için 'ciddi ciddi' konuşuluyor.

KARAR KESİNLEŞİRSE ADAYLIK DÜŞER

Demirtaş çözüm sürecindeki 2013 Nevruz'unda yaptığı konuşmalar nedeniyle geçtiğimiz Eylül ayında 4 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Daha sonra Demirtaş hakkında verilen bu karar temyiz edildi. Karar kesinleşmedikçe Demirtaş'ın ilk mahkemede aldığı ceza aday olmasına engel değil. Parti kulislerine göre Demirtaş'ın aday ilan edilmesi partiye büyük heyecan katar. Ancak Demirtaş'ın bu süreçte cezası kesinleşirse adaylığı düşer.

HDP'de bazı kesimler bu riskin göze alınması gerektiği görüşünde. Bunu savunanlar Demirtaş'ın adaylığı sürecinde cezası kesinleşirse bunun AK Parti'nin politikalarını deşifre etmeye de yaracağı düşüncesinde. Bu öneriyi getirenler Demirtaş'ın cezasının YSK'nin kesin başvuru tarihinden önce kesinleşmesi durumunda yeni bir adayın da belirlenebileceğine dikkat çekiyor. Aday belirleme sürecinin devam ettiği partide bu önerinin HDP'nin yetkili kurullarında nasıl karşılık bulacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Selahattin Demirtaş Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title