Haberler

Hazır Yemek Şirketlerini Et Fiyatı Vurdu

Kamuyla çalışan 18 firma et fiyatları yükselince kepenk kapattı Burcu TANER/İZMİR, (DHA) KAMU kuruluşlarına yemek hizmeti vermek için ihale kazanan hazır yemek şirketleri, toplam cironun yüzde 20-25'ini bulan ve 5 yıl önce toptan fiyatı 4.

Kamuyla çalışan 18 firma et fiyatları yükselince kepenk kapattı

Burcu TANER/İZMİR, (DHA)

KAMU kuruluşlarına yemek hizmeti vermek için ihale kazanan hazır yemek şirketleri, toplam cironun yüzde 20-25'ini bulan ve 5 yıl önce toptan fiyatı 4.5-5.5 lira arasında olan et fiyatının 18-5-20.5 liraya yükselmesine karşılık maliyet artışını satış fiyatlarına yansıtamayınca kapanmaya başladı. Yaklaşık 3 bin 500- 4 bin kişinin istihdam edildiği ve en yenisi 10 yıllık 18 büyük firma kepenklerini indirdi.

Yemek sanayicileri, et fiyatları başta olmak üzere gıda ürünlerine yapılan zamları maliyetlerine yansıtamamaktan yakındı. Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkan Yardımcısı ve Ege Yemek Sanayicileri Derneği (EYSAD) Başkanı Ahmet Hakan Ay, 2008 yılı sonu ve 2009 yılı başında kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan yemek hizmeti ihalelerinde 1- 2 yıllık fiyatlar verildiğini belirterek, "Et fiyatlarındaki anormal yükselişten dolayı çoğu şirket bırakın kar etmeyi, özsermayelerini kaybetme noktasına geldi. çoğu firma özveriyle ayakta duruyor" dedi.

Ay, küresel ekonomik krizin etkisiyle birçok çalışanın işsiz kalmasına paralel olarak işletmelere yemek hizmeti veren firmaların daraldığını hatırlatarak şöyle dedi:

"Bakıldığında kamu kuruluşlarına hizmet verenlerin durumu iyi sanılır. Ancak et zamlarını satış fiyatlarına yansıtamadığı için birçok firma darboğaza girdi. Türkiye genelinde 10 yıldır sektörün içinde olup kamu kurumlarına iş yapan 18 büyük firma şu anda aramızda yok. Bu firmaların bugünkü aylık ciroları 600 milyon TL'yi buluyor. Bu da yıllık 7 milyar 200 milyon liralık ciro kaybı demek. En önemli kayıp ise 3 bin 500-4 bin çalışanın işsiz kalması oldu."

ETE ZAM TARİFEYE İNDİRİM

Bu tür sorunların yaşanmaması için ihale sürecinde yaklaşık maliyetlerin güncel fiyatlara göre belirlenmesini isteyen Ay, yaklaşık maliyeti oluşturan komisyonların hassas davranması gerektiğini vurguladı. Ay, şöyle devam etti:

"Ete yaptığımız ödeme toplam ciro içinde yüzde 20- 25'lik yer kaplıyor. Diğer yandan 5 yıl önce etin kilosu toptan satışlarda 4.5-5.5 liraydı. Bugünkü toplam fiyatı 18.5- 20.5 lira arasında. 5 sene önce bir kamu kurumu yemek hizmetini birim olarak 3.5 liraya alıyordu, şimdi de o seviyelerde alıyor. Biz devletin zarar etmesini elbette istemeyiz, ancak belirlenen fiyatlar bir yandan kamu kaynaklarını en iyi şekilde harcamaya yönelik olmalı, diğer yandan alınan hizmetin en üst seviyede olması için gerçeklikler gözönünde bulundurulmalı."

Gıda sektörünün kaliteli ve güvenli hizmet vermesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Ay, yemek hizmetini en iyi veren firmaların ödüllendirilerek teşvik edilmesi gerektiğini anlatırken, "Birçok kişi ve kurum devlete bağışta bulunuyor. Bu insanlar valilerden plaket alıyorlar. Ancak maalesef yemek şirketleri bir anlamda zorunlu bağış yapıyor ama karşılığını alamıyor" dedi.

YESİDEF Genel Başkan Yardımcısı ve Ege Yemek Sanayicileri Derneği EYSAD Başkanı Ahmet Hakan Ay, bazı yemek şirketleri hakkında karalama kampanyası yürütüldüğünü iddia ederken şöyle konuştu:

"Biz teşvik, banka kredisi gibi destekler istemiyoruz. Sadece hizmet alımlarında doğru zeminler oluşturulsun, daha şeffaf hareket edilsin, o işi kim layıkıyla yapıyorsa hizmet yetkisi ona verilsin istiyoruz. Firmalar yılda iki kez denetlensin. çünkü kimse kendi yemeyeceği gıdayı başkasına yedirmeye kalkmamalı. Bizim üzerimize düşen görevler de var. Devletimizin bize sunduğu kanunlarla yerine getirmeye hazırız. Yeter ki destek bulalım."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title