Haberler

Hazır Beton Sektörü Mortgage Krizinden Olumsuz Etkilendi

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Paksoy, Bir Deprem Ülkesi Olan Türkiye'de Hazır Betoncu Olabilmek İçin Belge veya Sertifika İstenmemesinin İnanılmaz Bir Durum Olduğunu Belirterek Bu Durumun En Acı Sonuçlarının Depremlerde Yaşandığını Söyledi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Paksoy, bir deprem ülkesi olan Türkiye'de hazır betoncu olabilmek için belge veya sertifika istenmemesinin inanılmaz bir durum olduğunu belirterek bu durumun en acı sonuçlarının depremlerde yaşandığını söyledi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Paksoy, sektörde yaşanan sorunların tartışıldığı toplantıda Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren hazır beton üreticileri ile bir araya geldi. Toplantıda hazır beton sektörünün durumunu anlatan Dr. Paksoy, Türkiye'de 80'li yıllarda klasik yöntemlerle yapılan hazır beton işinin bugün artık bilimsel teknolojilerle yapıldığını kaydetti. Dr. Paksoy, bugün itibariyle 400 civarında hazır beton firması ve yaklaşık 800 tesiste 75 milyon metreküp hazır beton döktüklerini dile getirdi.

Türkiye'deki hazır beton sektöründe Amerika'da başlayan ve bütün dünyayı etkileyen Mortgage krizi sebebiyle yüzde 15'lik bir daralma yaşandığına işaret eden Dr. Ayhan Paksoy, "Sektördeki bu daralma Amerika'daki Mortgage kriziyle başlayıp, Türkiye'deki siyasi çalkantılarla devam ediyor. Deprem bölgelerinde dönüşüm projeleri devam ediyor. Bu projeler için önemli miktarda kaynağa ihtiyaç var. Bu nedenle siyasi çalkantıların bir an önce sona ermesi gerekiyor" dedi.

Türkiye'deki hazır beton sektöründe mevzuat boşluğu olduğunu ileri süren Dr. Paksoy, şöyle konuştu:

"Türkiye AB üyelik sürecinde belirli yanlışlar yaptı. Burada bir mevzuat boşluğu ortaya çıktı. Şu an Türkiye'de hazır betoncu olmak için sertifikaya yada herhangi bir belgeye ihtiyaç yok. İnsan sağlığını yakından ilgilendirilen böyle bir konuda ehliyet sahibi olunmaması inanılmaz bir durumdur. Bu bizdeki sistemden kaynaklanan bir sorundur. Bunun en acı sonuçlarını depremlerde yaşıyoruz. Yapılar uzun süre ayakta kalacak, depreme ve diğer etkenlere karşı dayanıklı olacak şekilde yapılmalıdır. Biz kaliteye ve çevreye önem veriyoruz. Ürün denetimleri sırasında sıkıntı tespit edilen firmaların üyelikleri iptal ediliyor. Kaliteli beton denetlenen, laboratuarlarda incelenen bir sistem sayesinde üretilir. Bedavaya, ucuza kalite olmaz." Toplantıda daha sonra hazır beton üreticileri, sektördeki sorunları dile getirdi.

(AÖ-MU-HE-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title