Haberler

Hazineyi Teslim Etti

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Dr.

-büyükelçi ÇEVİKÖZ TOMBS'A TEŞEKKÜR PLAKETİ VERDİ

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Dr. David Tombs'un Türkiye'den İngiltere'ye getirdiği tarihi eserleri, o topraklara ait olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye iade eden oğlu Sebastian Tombs'a bir teşekkür plaketi verdi.

Tombs törende Türkiye'nin kendisi için çok özel bir ülke olduğunu ifade ederek, sadece babasının değil kendisinin de 14 yaşındayken Ankara'nın kuzeyindeki Kızılkaya'da bulduğu kaplumbağaları gizlice İngiltere'ye soktuğunu açıkladı. Tombs üvey annesinin 104 yaşında vefatı üzerine, evde 'treasure' yani hazine yazılı bir kutu keşfederek eserleri bulduğunu açıkladı.

Büyükelçi Çeviköz ilk defa bir yabancının kendileri ile kontağa geçerek iade teklifinde bulunduğunu, eserlerin Türkiye'de David Tombs'un arşivinden ibaresi ile sergileneceğini açıkladı.

14 yaşındayken ailesiyle Doğubeyazıt, Çatalhöyük, ve Çamlıhemşin'i

gezen Sebastian Tombs, buralara hayran kaldığını, o dönemde tuttuğu günlüklerden yazdığı bir gezi yazısını o yıllarda okul dergisinde yayınlattığını da belirtti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde 1963-1970 yılları arasında UNESCO uzman grubunun başkanı olarak görev yapan İngiliz vatandaşı Dr. David Tombs, edindiği bazı tarihi eserleri İngiltere'ye getirmişti. Oğul Tombs ise erken bronz çağına ait mutfak gereçlerinden oluşan özel koleysiyonu geri verdi.

Londra Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, söz konusu tarihi eserlerin Türkiye'ye gönderilerek Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ulaştırıldığı belirtildi. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin koleksiyonlarını tamamlayıcı nitelikte görülen eserlerin, bu müzede koruma altına alındığı kaydedildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title