Haberler

Hazarbaba'da Arıcılar Zor Durumda

Güncelleme:

Çevre illerden gelen arıcıların Hazarbaba Dağı'na binlerce arı kovanını bırakması bölgede arıcılık yapan vatandaşları zor durumda bıraktı.

Çevre illerden gelenlerin Elazığ'daki Hazarbaba Dağı'na izinsiz şekilde binlerce arı kovanını bırakması, bölgede yıllardır arıcılık yapan

vatandaşları zor durumda bıraktı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimleri,  yaz aylarında çeşitli illerden gelen arıcıların konaklama yerleri arasında yer alıyor. Elazığ'daki Hazarbaba Dağı da özellikle güvenlik sorunu olmadığından dolayı arıcılar tarafından tercih ediliyor.

Ancak Hazarbaba mevkisinde arıcılık için uygun alanların sınırlı olması ve buralara da çevre illerden gelen arıcıların izinsiz şekilde kapasitenin çok üzerinde binlerce arı kovanını bırakması bölgedeki arıcıları zor durumda bırakıyor.

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kenttin son yıllarda arı konaklama alınına döndüğünü, bunun sebebinin ise temmuz ayı başlarından itibaren bal veren keven bitkisi olduğunu kaydetti.

"Arıcıların izin aldıktan sonra konaklama yapabilmesine ilişkin kararının değiştirilmesinin ardından konaklamada ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladığını" vurgulayan Elitok, şöyle devam etti:

"Artık arıcılar izin almadan istediklere yerlere gidip konaklıyor ve burada 5 gün sonra izin alma hakları oluşuyor. Bu uygulama pek çok arıcıların rastgele konaklamasına sebep olmuştur. Zaten arı konakladıktan sonra onu kaldırmak kolay bir iş değil. Fazla konaklamadan dolayı o alandaki bal verimini pek çok arıcı tarafından paylaşıyor. Bu da verimin büyük ölçüde düşmesine sebep oluyor. Kanada'da kovan başı 60, Amerika'da 50, Arjantin'de 48 kilogram bal elde edilirken, Türkiye'de üretim 17 kilogramı geçmemekte. Yoğun bir yerleşim ve konaklama olduğu zaman arı o sahardaki nektarı kendi arasında paylaşacak böylece verim de düşmüş olacak."

Maden ve Sivrice ilçelerindeki konaklama kapasitelerinin alanlar genişletilmeden olduktça yükseltildiğini dile getiren Elitok, "Konaklamanın ötesinde izinsiz konaklamalar var. Rastgele koyanlar var. Bunları kaldırmakta da büyük bir sorun yaşanıyor. Arıcılar izin aldıktan sonra konaklama yapabilmeli. Yoksa bu sorun çok daha fazla büyür" ifadelerini kullandı.

"Kapasitenin 10 kat üzerinde izinsiz arı kovanı var"

Sivrice ilçesindeki Hazarbaba Dağı mevkisinde arıcılık yapan Muhammed Atilla ise bulundukları Dörtbölük köyünde kapasitenin yaklaşık 10 katı üzerinde izinsiz kovan olduğunu vurgulayarak, bu durumdan dolayı bölgede bulunan tüm arıcıların mağdur olduğunu söyledi.

Kapasitenin çok üzerinde arı olması nedeniyle bu sene bal alamadıklarını dile getiren Atilla, bu yıl sezonun kapandığını ve bal alamayacaklarını ancak gelecek yıllardan itibaren yapılacak düzenlemelerle izinsiz konaklamanın önüne geçilmesini istediklerini belirtti.

"Bunun denetimini yapan da yok"

Mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgili mercilere defalarca başvurduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını vurgulayan Atilla, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her gelen arısını istediği yere bırakıyor ve bunun denetimini yapan da yok. Maalesef Elazığ her konuda olduğu gibi bu konuda da sahipsiz. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de Sivrice Kaymakamlığı da sıkıntımızı çözmedi, bize yardımcı olmadı. Bu yıl, bölgede yıllardır arıcılık yapan vatandaşlar, izin kovanların bırakılması ve denetimsizlik nedeniyle kapasitenin çok üzerinde bölgede  evine ekmek götüremeyecek."

Bölgede arıcılık yapan Abdurrahman Bulut ve Erdal Mızrak da izinsiz konaklamalardan dolayı mağdur olduklarını, bölgede kapasitenin çok üzerinde arı olduğundan bu yıl bal alamayacaklarını ifade ettiler. - Elazığ

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Doğu Anadolu Bölgesi Sivrice Elazığ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title