Haberler

Hayvancılık Sektörü Acil Tedbir Bekliyor

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (Türkiyem-bir) 2007-2008 Hububat Hasat Sezonunda Hayvan Beslemede Kullanılan Hammaddeler Açısından Olağanüstü Kritik Bir Durum Yaşandığını Bildirdi.

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (Türkiyem-Bir) 2007-2008 hububat hasat sezonunda hayvan beslemede kullanılan hammaddeler açısından olağanüstü kritik bir durum yaşandığını bildirdi.

Türkiyem-Bir Başkan Yardımcısı Bekir Taşkaldıran yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz 10 ayda 245 YTL/Ton'dan 420 YTL/Ton'a çıkan arpa ve genelde yüzde 40, bazı kalemlerde ise yüzde 150'ye varan hububat ve yem hammaddelerindeki fiyat artışı, besicilikle uğraşan çiftçilerimizi endişelendiriyor. Besleme maliyetlerinde yüzde 50'ye varan artışa rağmen nihai üründe (ette, sütte) artışın olmaması halinde besici ve süt üreticileri, büyük zararlara uğrayacakları için hayvanlarını kesime gönderecekler. Yemdeki fiyat

artışı ve hayvanların kesilmesi ise arzı azaltarak, mamullerin fiyat artışına neden olacak ve bu da enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkileyecektir" dedi.

Taşkaldıran olumsuz gelişmeler karşısında hayvancılık sektöründe girdi maliyetlerinin yüzde 75'ini teşkil eden karma yem alımlarında geçmiş yıllarda olduğu gibi karma yem alımlarında destek pirimi uygulanmasına ihtiyaç olduğunu ayrıca KDV'nin düşürülerek üreticilerin maliyet artışından da korunması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Yem sektörü ile hayvancılık sektörü için mağduriyet, aciliyet ve olağanüstü durum yılı olan 2007 ve 2008 yıllarında destekleme adına alınacak kararlar bir an önce

belirlenerek hayata geçirilmelidir. Geçen yıllarda olduğu gibi hayvancılık işletmelerinin en önemli girdisi olan karma yeme yüzde bazında destek verilmesi en mantıklı çözümdür. AB ve Dünya'da kullanılan alternatif yem hammaddeleri ithalinin kolaylaştırılması ile tüm yem hammaddelerinin ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranlarının tekrar gözden geçirilerek uygun seviyelere indirilmesi, soruna çözüm getirmesi açısından büyük önem taşımaktadır".

(LK-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title