Haberler

Havaalanı Yolcu Servis Ücretinin Artırılması

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (dhmi) Genel Müdürlüğü Sorumluluğunda İşletilen Havaalanlarında Uygulanan Ücretlerin, Dünyadaki Diğer Havaalanlarında Uygulanan Ücretler İncelenerek Belirlendiğini Bildirdi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürlüğü sorumluluğunda işletilen havaalanlarında uygulanan ücretlerin, dünyadaki diğer havaalanlarında uygulanan ücretler incelenerek belirlendiğini bildirdi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner'in Antalya Havalimanı'nda, yabancı turistler için alınan "ayakbastı ücreti"nin 15 dolardan 15 avroya çıkarılmasına ilişkin soru önergesini yazılı yanıtladı. Bakan Yıldırım yanıtında, "ayakbastı ücreti" olarak adlandırılan "yolcu servis ücreti"nin, hava yolu yolcusu ve eşyaları için havaalanı sınırlarına girdiği andan, uçağa bindiği ana kadar aldığı hizmetlerin (ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, temizlik, yolcu kolaylıklarının sağlanması vb) karşılığı olarak ödenmesi gereken hizmet bedeli olduğuna işaret etti.

Bakan Yıldırım, Antalya Havalimanı yolcu terminallerinin kiralanması ihalesi için hazırlanan detaylı fizibilite etütleri kapsamında, verilen hizmetin standart ve kalitesinin uluslararası örneklerle de kıyaslandığı, sosyal, ekonomik parametreler ışığında detaylı pazar analizlerine dayanan çalışmalar sonucunda dış hat için 15 avro, iç hat için 3 avro alarak belirlendiğini kaydetti. Bu durumun, ihale şartnamesi ve imzalanan sözleşmelerle de ulusal ve uluslararası finans kuruluşları, terminal işleticileriyle DHMİ Genel Müdürlüğünün de taraf olduğu uluslararası bir taahhüt haline geldiğinin altını çizen Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:

'Ayrıca, Antalya Havalimanı'nda uluslararası standartlarda çok kısa sürede inşa edilen terminal binalarının, kamu kaynağı kullanılmadan yapımı ve işletiminin çok yüksek maliyetlerle gerçekleştiği hususunun da dikkate alınması gerektiği değerlendirilmektedir. DHMİ Genel Müdürlüğü sorumluluğunda işletilmekte olan havaalanlarında uygulanan ücretler, dünyadaki diğer havaalanlarında uygulanan ücretler de incelenerek belirlenmektedir. Bu itibarla, söz konusu ücret tarifeleri için DHMİ Genel Müdürlüğüne intikal eden görüşler değerlendirilmekle birlikte yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen terminallerin yatırımlarının büyüklüğü ve ihale konusu olması nedeniyle diğer kurum ve kuruluşlardan görüş sorulması mümkün olamamaktadır. Kaldı ki hava yolu kuruluşlarının da kendi ücret tarifeleri ile ilgili olarak, DHMİ de dahil olmak üzere, başka kurum ve kuruluşlar ile istişare içinde olmadığı da bilinmektedir.'

Bakan Yıldırım, Antalya Havalimanı yolcu terminalleri kiralama ihalesi kapsamında, kiracı şirketle 2024 yılı sonuna kadar işletilmek üzere 2 milyar 371 milyon 800 bin avro kira bedeli karşılığında, DHMİ Genel Müdürlüğü arasında sözleşme imzalandığını da hatırlattı. Bu kapsamda, DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından anılan şirketten 667 milyon 522 bin 950 avro kira bedeli tahsil edildiğine değinen Yıldırım, şu bilgileri verdi:

'Yine bilindiği üzere, DHMİ Genel Müdürlüğü, ülke sathına yayılmış 42 havaalanının işletiminden sorumlu, kamu iktisadı kuruluşu niteliğinde teşkilatlanmış olması nedeniyle de karlılık esasıyla çalışması gereğinin yanı sıra hava ulaşım hizmetinin ülke çapında homojen olarak yayılması sorumluluğunu da 'sosyal fayda' olarak şiar edinmiş bir kamu kuruluşudur. Bu çerçevede, karlı olmasa bile halka hizmet amacıyla birçok hava alanı, DHMİ tarafından uluslararası standartlarda hizmete açık tutulmaktadır.

Bu çerçevede, DHMİ Genel Müdürlüğü son 10 yıl içinde, kendi kaynaklarından 1 milyar ABD Doları'nı aşkın, kamu-özel sektör projeleri ile de 1,7 milyar ABD Doları'nı aşkın yatırımı gerçekleştirmiştir. Bu anlamda, sadece Antalya Havalimanına, DHMİ Genel Müdürlüğü kaynaklarından yapılan yatırım harcaması 150 milyon ABD Doları'nı, kamu özel sektör projeleri ile yapılan yatırım harcamaları ise 250 milyon ABD Doları'nı geçmiş olup, bu rakamların içinde işletme giderlerinin yer almadığı da bilinmelidir. Tüm bu yatırımlar neticesinde Antalya Havalimanında gerek uçaklara gerekse yolculara uluslararası standartlarda hizmet verilebilmektedir.

Kaldı ki DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından 2009-2010 yılları ücret tarifelerinde yapılan indirimlerle, sektöre yapılan katkı, 88 milyon TL'ye ulaşmış bulunmaktadır.'

(BNY-ŞEN-ŞP) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title