Haberler

Hattat Holding, Metan Gazını Isınmada ve Elektrik Üretmede Kullanacak

Hattat Holding, Türkiye'nin İlk Kömür Kaynaklı Metan Gazının Zonguldak'ın Karadon Mevkiinde Bin 500 Metre Derinlikten Çıkartmaya Başladığını Bildirdi. Kömür Madenlerinde Patlamalara ve Madencilerin Ölümüne Yol Açan Metan Gazı, Elektrik Üretiminde ve Isıtmada Kullanılacak.

Hattat Holding, Türkiye'nin ilk kömür kaynaklı metan gazının Zonguldak'ın Karadon mevkiinde bin 500 metre derinlikten çıkartmaya başladığını bildirdi. Kömür madenlerinde patlamalara ve madencilerin ölümüne yol açan metan gazı, elektrik üretiminde ve ısıtmada kullanılacak.

Hattat Holding Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat, yaptığı açıklamada, şirketin başlangıç olarak yıllık 1 milyar metreküp metan gazı üretmeyi planladığını ve bu rakamı gelecek yıllarda 5 milyar metreküpe çıkartmayı hedeflediklerini belirtti. "Ereğli'den başlayarak Kastamonu dahil 7 bin kilometrekare sahada kömür esaslı metan gazı işletmesinde tespit edilen rezerv 600 milyar metreküptür. Zonguldak-Karadon bölgesinde bin 500 metreye varan sondajlardan sonra beklenen doğalgaz fışkırmaya başladı" diyen İbrahim

Hattat, bu proje için 500 milyon dolar yatırım yapılacağını belirtti.

Çıkarılacak metan gazının öncelikle elektrik üretiminde kullanılacağını ifade eden Hattat, bu amaçla 500 megavatlık bir termik santral kuracaklarını söyledi. Hattat, "Ülkemizde az bilinen metan, aslında doğalgazdır. Kullandığımız doğalgazın yüzde 95'i metandır. Kalori değeri aynı olan metan gazı hiçbir işleme tabi tutulmadan direkt doğalgaz şebekesine verilmektedir" diye devam eden Hattat, "Bölgedeki metan gazı rezervi 600 milyar metreküp, Türkiye ihtiyacı 30 milyar metreküp olduğuna göre ülke

ihtiyacının bir kısmını uzun yıllar karşılayabilecek kadar rezerv bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. Tespit ettikleri metan gazı rezervinin ekonomik değerinin yaklaşık 100 milyar dolar olduğunu kaydeden Hattat, metan gazını 5 yıl içerisinde ısıtmada kullanılmak üzere doğalgaz şebekesine vermeyi hedeflediklerini kaydetti.

(LK-ERÖ-OK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title