Haberler

Hatay: Tbmm İnsan Hakları Komisyonu İskenderun'da

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Türkiye'de her yıl 1.5 milyon ton zehirli atık üretildiğini, bunun sadece 25 bin tonunun imha edildiğini, geriye kalan kısmının ise toprağa gömüldüğünü söyledi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Türkiye'de her yıl 1.5 milyon ton zehirli atık üretildiğini, bunun sadece 25 bin tonunun imha edildiğini, geriye kalan kısmının ise toprağa gömüldüğünü söyledi.

2004 yılında İskenderun Körfezi'nde batan İspanyol bandıralı MW Ulla gemisinin, batana kadar olan süreyi ve batış nedenlerini araştırmak üzere İskenderun'a gelen TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu'nu ziyaret etti.

Körfezde batan MW Ulla gemisiyle ilgili açıklamalarda bulunan TMMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, geminin Türk karasularına girişinden battığı tarihe kadar olan sürecin insan hakları ihlalleri çerçevesinde araştırıldığını belirterek, "Bu geminin körfeze gelişi, burada 4 yıl beklemesi ve batması tek kelimeyle bir sorumsuzluk örneğidir" dedi.

MW Ulla gemisinin batmasının Türkiye'de bulunan zehirli atıklar konusunda devlete bir ders niteliğinde olduğunu savunan Elkatmış, "Bu olaydan yola çıkarak yaptığımız araştırmada ortaya ürkütücü sonuçlar çıktı. Farklı kurumlardan edindiğim istatistiklere göre, Türkiye'de her yıl 1.5 milyon ton zehirli atık üretiliyor ve bu atıkların sadece 25 bin tonu bertaraf ediliyor. Türkiye'de zehirli atıkları imha eden bir tek tesis bulunuyor, o da ne yazık ki yeterli gelmiyor. 1.5 milyon ton zehirli atığın 25 bin tonu imha edilirken, geri kalan bir milyon 175 bin tonu ise toprağa gömülüp belli bir süre sonra orada burada karşımıza çıkıyor. Bu olayın her yıl tekrarlandığını biliyoruz ve buradan yola çıkarak yaptığımız hesapta ortaya korkunç bir rakam çıkıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Elkatmış, "Bu durumlar karşısında Çevre ve Orman Bakanlığı ise ne yazık ki seyirci kalıyor. Bakanlık bugüne kadar zehirli atıkların imha edilmesi için belli başlı bir çalışma yapmamış, sadece traktör dağıtmış. Bu da bazı hükümetler döneminde siyasi rant elde edilmek için yapılmış. Fakat hükümetimiz bu konuda duyarlı. Biz bu konuda duyarlıyız, yeni çıkaracağımız çevre kanunuyla bu olumsuzlukların önüne geçmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title