Haberler

Hatay'da Kuş Göç Günleri Etkinliği

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şubesi, göçmen kuşları gözlemlemek amacıyla Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği ile birlikte Hatay Kuş Göç Günleri adı altında bir etkinlik düzenledi.

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şubesi, göçmen kuşları gözlemlemek amacıyla Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği ile birlikte Hatay Kuş Göç Günleri adı altında bir etkinlik düzenledi.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesine bağlı Ceylanlar Mahallesi Alan Yaylasında düzenlenen etkinlikte Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veterinerlik Fakültesi öğrencileri göçmen kuşları gözlemlediler.

Düzenledikleri bu etkinliği geleneksel hale getirmeyi düşündüklerini belirten Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Öğünç, "Kuş göçü dendiği zaman akla gelen ilk ülke Türkiyedir. Türkiye'de ilk akla gelen şehirlerden birisi de Hatay'dır. Özellikle süzülen kuşlar yılda iki defa göç yaparlar. Bu göçleri esnasında, Avrupa'ya geçerken ülkemize Hatay üzerinden gelip belli başlı üç noktadan çıkarlar. İstanbul Boğazı, Artvin Borçka ve Çanakkale tarafından. Avrupa'da kışı geçirdikten sonra dönüş istikametlerinde yine aynı güzergahı kullanarak Hatay üzerinden Afrika'ya dönerler. Hatay'da da kuş göçü döndüğü zaman belli başlı bir Belen geçidi vardı. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar, kuş gözlem etkinlikleri Belen geçidi üzerinde yoğunlaşmıştır. Fakat son iki yıldır Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şubesi olarak bizim yapmış olduğumuz çalışmalar doğrultusunda, şu an bölündüğümüz bölgede yani Hatay'ın Kırıkhan ilçesine bağlı Alan Yaylası civarını süzülen kuşların çok daha aktif kullandıklarını tespit ettik. Bu etkinliğimizdeki amaç da bu işe ilgi duyan insanların ve bilim insanlarının dikkatini Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde bulunan Alan Yaylasına çekmekti. Kuş gözlem meraklıları da burada da çeşitli bilimsel çalışmalar yürütüp kuş gözlem etkinlikleri düzenleyebilirler" dedi.

Etkinliğe katılan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Utku Erinç Yeğenoğlu da, süzülen göçmen kuşların göç zamanı çoğunlukla kullandığı Hatay'da kuş gözlemi yaptıklarını belirterek, "Süzülen göçmen kuşlar kuzey yarım küre içerisinde ilkbaharda, Afrika'dan Avrupa'ya ve Asya'ya sonbaharda ise Avrupa'dan ve Asya'dan Afrika'ya göç ederken Hatay'ı kullanıyorlar. Geçtikleri belli noktalar var; Belen, Toygarlı, Samandağ, Kırıkhan. Biz bugün Alan Yaylasındayız, gözlemlerde bulunuyoruz" diye konuştu.

Hatay'da düzenlenen Hatay Kuş Göç Günlerine katılan MKÜ öğrencileri göçmen kuşların geçişlerini ellerindeki dürbünlerle izledi. - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kırıkhan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title