Haberler

Hastalar Doktora Gitmeden Muayene Olabilecek

Hastalar doktora gitmeden muayene olabilecek

Sistemle reçete bile yazılabilecek

Doctor Turkey CEO'su Göker "Bu sistem hastayı fiziksel muayene etmeden de yüzde 70 oranında teşhis koyabilecek"

İSTANBUL - Doctor Turkey CEO'su Dr. Bülent Koray Göker, hastaların hastanelere gitmeden doktorlara ve diğer uzmanlara bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi kanallar üzerinden video, sesli arama ve mesaj yoluyla danışabileceklerini söyledi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan online hastane sistemiyle hastalar randevu aldıkları doktorlar ile internet üzerinden görüntülü arama yöntemiyle yüz yüze görüşebiliyor. Bu alanda hizmet veren Doctor Turkey online hastanesi, hastaların hastanelere gitmeden doktorlara ve diğer uzmanlara bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi kanallar üzerinden video, sesli arama ve mesaj yoluyla hizmet veriyor.

Doctor Turkey CEO'su Dr. Bülent Koray Göker, yaptığı açıklamada, teletıp sisteminin hastayla doktorun uzaktan etkileşmesi anlamına geldiğini belirterek, "Teletıp içerisinde video konsültasyon ile hastalar ve doktorlar birbirleriyle mesafe tanımaksızın, zaman veya mekan kısıtlaması olmadan görüşebiliyorlar. Günümüzdeki teletıp sisteminde hastalar evden, seyahatte, yurtdışında ya da doktorun olmadığı bir yerdeyken cep telefonlarıyla, tablet bilgisayarlarıyla sisteme girip seçtikleri doktorlarla görüntülü görüşüp muayene olabiliyorlar" dedi.

"Bu konuda deneyimli doktorlar var"

Hastaların telefon veya tablet bilgisayarlarını açarak binlerce doktora ulaşabildiklerini belirten Göker, "Doktorlar hakkında daha önce sisteme girmiş olan hastaların yorumları mevcut. Bu konuda deneyimli doktorlar var. Doktorda rahat hastada rahat oluyor. Doktorun etrafında sorular soran, kapısını çalan ve rahatsız eden birileri yok. Doktorda tabletini açıyor. Ayarlanan saatte bir araya gelip, görüşmeye başlıyorlar. Bu 10 veya 20 dakikalık bir görüşme olabiliyor. Tamamen hastanın belirlediği bir süre. Hasta eğer isterse görüşmeyi sonlandırabilir. Ama doktor bunu yapmıyor. Doktor belirlenen süre içerisinde görüşmek durumunda. Bu görüşmeler kayıt ediliyor. Hasta geri döndüğü zaman bu kayıtları tekrar izleyebiliyor" ifadelerini kullandı.

"Bu sisteminin faydaları, baş edilemeyen bekleme sürelerini, hasta yığılmalarını engellemek olmasıdır"

Kullanıcıları hasta olarak tanımlamadıklarını, müşteri olarak tanımladıklarını vurgulayan Göker, "Müşteri daima haklı, danışan daima haklı düşüncesinde bir misyonumuz var. Teletıp sisteminin faydaları, ilk önce acil servislerindeki birikmiş olan ve pek baş edilemeyen bekleme sürelerini, hasta yığılmalarını engellemek olmasıdır. Türkiye'de yılda 120 milyon acil muayenesi ve yılda 750 milyon sağlık muayenesi var. Ortalama bizler 8 defa doktora gidiyoruz" diye konuştu.

"Hastayı fiziksel muayene etmeden de yüzde 70 oranında teşhis konulabiliyor"

Akıllara 'Hastaları fiziksel muayene etmeden nasıl teşhis konulacak' sorusunun geldiğini söyleyen Göker, "Bunun cevabı dünyada yapılan tecrübe. Bugüne kadar milyonlarca hasta bu sistemi kullandı. Özellikle tıbbın en ciddi şekilde takip edildiği, hukuki davaların ve tıbbi hataların en ciddi şekilde incelenen Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanıldı. Bu sistemin hastayı fiziksel muayene etmeden de yüzde 70 oranında teşhis koyabildiğini gösteriyor. Bu sistemi kurduğumuzdan beri bin üzerinde doktor, diş hekimi ve diyetisyenleri sisteme dahil ettik" dedi.

"Geliştirmek istediğimiz konu, bu sistemi tüm Türkiye'ye yaymak"

Göker, özel sigorta şirketleri ile anlaşmalar yaptıklarını söyleyerek, "Onlara kapalı devre olarak sağlık danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Bazı belediyelerle ortak çalışmalarımız söz konusu. Bazı kurumlarla ve diğer özel şirketlerle çalışmalarımız söz konusu. Burada geliştirmek istediğimiz konu, bu sistemi tüm Türkiye'ye yaymak. Sistemimiz İngiltere ve Fransa'da kullanılmakta. Orada bir yatırım ortaklığımız mevcut. Sistemimiz akıllı bir sistem ve sürekli kendini geliştiren bir sistem. Yapılan araştırmalara göre, dünya üzerinde gelecekte tıp yalnızca yüzde 10'u hastanelerde, yüzde 2 doktor ofislerinde sunuluyor olacak. Geri kalan yüzdelik kısmı da evde ve her yerde sunuluyor olacak. Her yerde sunulması da dijital tıp sayesinde olacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki yönetmelik çalışmalarının hızla devam ettiğini söyleyen Göker sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim sistemimizi büyütebilmemiz için yönetmeliğin çıkması ve tele sağlık hizmeti sunucusu olmamız gerekiyor. Türkiye'de ilk olduğumuz için biraz zorlanıyoruz. Bazı zorluklarımız var. Burada tüm dünya araştırıldı ve 84 ülke incelendi. Bu ülkelerin bütün kanunları ve yönetmelikleri incelendi. Rapor halinde Sağlık Bakanlığına sunuldu. Daha sonra Sağlık Bakanlığı ile beraber, yönetmelik hazırlandı. Yönetmeliğimiz onayını bekliyor. Bu yönetmelik çıktığı zaman Türkiye'de ilk defa sağlık hizmeti olarak tanımlanacağız ve tüm topluma sağlık sistemi sunuyor olacağız. Reçete dahi yazıyor olabileceğiz".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

CEO Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title