Haberler

Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu

Güncelleme:

Hasta ve Sağlık Çalışanlarını Koruma Sempozyumu düzenlendi.

Türkiye'deki 450bin sağlık çalışanını yakından ilgilendiren 'Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu' 16 Şubat 2013 Cumartesi günü İstanbul Conrad Oteli'nde gerçekleşti. Avrupa'dan ve Türkiye'den sağlık çalışanlarının güvenliği ile ilgili önemli çalışmalar imza atmış uzmanların katıldığı sempozyumda, her yıl sağlık sektörüne büyük ekonomik zarar veren ve çalışanların yaralanmasına ve hatta ölümle sonuçlanabilecek virüs bulaşmalarına yol açan kazalar ile bu kazaların sebeplerinin nasıl önlenebileceği konuları tartışıldı

Sağlık çalışanlarının delici ve kesici aletlerle yaralanmasının ekonomik bedeli de oldukça ağır. Yaralanan sağlık çalışanının enfeksiyon kapıp kapmadığını anlamak için yapılan testlerin masrafı her yıl sağlık sektörüne ciddi ekonomik zarar veriyor. Uzmanlar, bu tür kazaların çalışanların eğitimi ve güvenlikli araç ve cihaz kullanımı ile %80 oranında azaltılabileceği belirtiyor.

Sağlık çalışanları için hastanelerdeki en büyük tehditlerden biri iğne batmaları olarak görülüyorken, AB üye ülkelerde 13 Mayıs 2013'de yürürlüğe girecek yasa (2000/54/EC) sağlık kuruluşlarında bu tür yaralanmaları önlemek amacı ile çıkarılacak.

'Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu' açılışında sağlık çalışanları için güvenlikli ürün kullanımını düzenleyen AB yasasının uyum sürecini, konunun İtalyan uzmanı Avrupa Biogüvenlik Ağı'nın da bir üyesi Doktor Gabriella de Carli anlattı. Dr. Carli, hastaların ve sağlık çalışanlarının güvenliği ve sağlığının birbiri ile yakından bağlantılı olduğu,ve güvenli çalışma ortamları yaratmak için iğne ve kesici alet yaralanmalarına karşı entegre bir koruma yaklaşımı gerçekleştirilmesi gerektiğine değindi. Bütün sağlık çalışanlarının, doktordan, hasta bakıcıya, labaratuar teknisyeninden, tıp öğrencilerine bu konuda eğitilmelerinin, bilinçlendirilmelerinin ve güvenlikli alet kullanımı konusunda bilgilendirilmelerinin önemini vurguladı. HIV/AIDS, Hepatit B gibi ciddi hastalıkların sağlık personeline bulaşmasını önlemek için sadece eğitim ve bilinçlendirmenin de yeterli olmayacağı, pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi çalışanların aşılanmasının zorunlu hale getirilmesi ve yeni teknoloji güvenli kapaklı iğne kullanımının yaygınlaştırılması gibi uygulamalar da öneriler arasında.

Türk Biyokimya Derneği ve Becton Dickionson firmasının beraber düzenlediği 'Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu'nda Türkiye'deki Sağlık Kuruluşlarında Güvenlik Kültürü konulu sunumu Selçuk Üniversitesi'nden Emel Filiz yaptı. Sağlık hizmetlerinin güvenliği, tıbbi hatayla karşılaşma oranlarını ve tıbbi hataların sonuçları konularına değinen Emel Filiz, sunduğu istatiksel verilerle konunun önemini belirtti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden Alpay Azap'ın İğne Batma Yaralanmalarına Yaklaşım konulu sunumunuyla sempozyum devam etti. Alpay Azap yaralanmalarda ne yapılması gerektiğini vurgularken, yaralanmaların önlenebilirliğini, iğne ve keskin alet kullanımını azaltarak ya da daha güvenli aletler kullanarak tehlikenin azaltılabileceğini dile getirdi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Dilara Konukoğlu'nun Laboratuar Güvenliği ve Laboratuar Kazaları konulu sunumuyla sempozyum sona erdi. Laboratuvarlardaki tehlike kaynaklarının üzerinde duran Konukoğlu, riskler ve etkileri üzerinde durarak konunun önemini belirtti.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title