Haberler

Hasankeyf'te 611 Yıllık Minarenin Numaralandırılan Taşları Sökülmeye Başlandı

BATMAN'da Ilısu Baraj göletinin suları altında kalacak tarihi Hasankeyf ilçesinde bulunan ve yeni yerleşim yerine taşınması planlanan 611 yıllık Sultan Süleyman Koç minaresinin numaralandırılan taşlarının sökümüne başlandı.

BATMAN'da Ilısu Baraj göletinin suları altında kalacak tarihi Hasankeyf ilçesinde bulunan ve yeni yerleşim yerine taşınması planlanan 611 yıllık Sultan Süleyman Koç minaresinin numaralandırılan taşlarının sökümüne başlandı. Hasankeyf'in yeni yerleşim biriminde yapımı süren 710 konutun ise Eylül ayının sonunda tamamlanacağı belirtildi.

Tarihi Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Ilısu Barajı ve hidroelektrik santralleri projesi kapsamında tarihi eserlerin sular altında kalmaması için Devlet Su İşleri'nce yapıların taşınması için çalışmalar sürüyor. Tarihi Zeynel Bey türbesi kümbeti ile Artuklu Hamamı'nın taşınmasının ardından, şimdi de 1407 yılında yapılan Sultan Süleyman Koç minaresinin taşları numaralandırıldı. İnşaat firmasının taşıma işini üstlendiği tarihi minarenin bir metrelik bölümünün taşınmasına başlandı. Numaralandırılan taşlar Hasankeyf'te müzenin bulunduğu Arkeoparkın yapıldığı alana götürülüyor. Eyyubi Sultanı Süleyman tarafından yapılan minarenin doğusunda yer alan türbede 1432 yılında ölen Sultan Süleyman'ın da mezarı bulunuyor. Taşınacak 3'üncü eser olan Sultan Süleyman Koç minaresinin ardından Hasankeyf girişindeki İmam Abdullah Zaviyesi'nde de taşıma çalışmalarının altyapısına başlanıldı. Ayrıca, Hasankeyf'in yeni yerleşim biriminin dışında oluşturulan mezarlık bölümüne İmam Abdullah Zaviyesi çevresindeki eski mezarların bir bölümü de taşındı.

KONUTLARDA SONA GELİNDİ

Bu arada, sular altında kalacak ilçedeki vatandaşlar için yerleşim biriminde yapımı süren 710 konutta da sona doğru gelindi. Geçen yılın Mart ayında yapımına başlanan konutların Eylül ayı sonunda bitmesi hedefleniyor. Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, ilçe sakinlerinin konutların bir an önce bitmesini beklediğini belirterek, "Konutlar biter bitmez ilçenin tümü yeni yerleşim birimine taşınmış olacak. Konutların kura çekiminin de Eylül'ün ilk haftasında yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Yeni yerleşim biriminde 47 yeni konutun bekarlar için yapıldığı, esnaf için de 45 yeni iş yerinin yapımına başlanldığı ifade edildi.

Taşıma işlemleri sürerken, sıcak havalara rağmen yerli ve yabancı turistlerin ilçeyi ziyareti de devam ediyor. - Batman

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasankeyf Batman Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title