Haberler

Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi'nin 260'Incı Kitabı Çıktı

Güncelleme:

Osmanlı İmparatorluğu'nda XVI. yüzyıl edebiyatına damgasını vuran "şairlerin sultanı" lakaplı Bâkî'nin Dîvân eseri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi'nden çıktı.

Dîvân

Âşık Çelebi, Kınalızade Hasan Çelebi, Ahdî Çelebi gibi çağdaşı tezkireciler, Bâkî'nin şiir sanatını lirik söz dizimi, kusursuz şekil güzelliği, sağlam söz ve anlam örgüsü, temiz ve ahenkli söyleşi ile değerlendirirler. Bu çerçevede sözü mükemmel ve kusursuz söylemeye büyük itina gösteren, bir kelimenin birden fazla anlamına şiirinde tasarruf etmesini bilen, şiir tekniği son derece sağlam ve güçlü olan Bâkî, her kelime, deyim ve kavramı inceden inceye düşünmüş ve şiire öyle yerleştirmiştir.

Kitabın sonuna okuyucunun istifadesi için "Bâkî'nin Şiirleri, Dil İçi Çeviriler ve Notlar" başlığı altında esas alınan yazma Bâkî Dîvânı'ndaki şiirlerin varak numaraları ile aynı şiirlerin Sabahattin Küçük'ün hazırladığı eleştirel edisyondaki sayfa sayıları ve şiir numaraları da verilmiştir. Aynı bölümde Bâkî'nin bütün şiirlerinin bugüne değin yapılmış dil içi çevirileri künyeleriyle birlikte toplu olarak sunulmuştur. Bu bölüm aynı zamanda Bâkî'nin hangi şiirlerinin daha çok değerlendirildiği, dil içi çevirilerinin yapıldığı ve yorumlandığı konusunda da önemli fikirler vermektedir.

Bâki Dîvânı'nında geçen mazmun, metafor, imge, tarihsel terim ve kültür dili ile ilgili bir seçmeli sözlük ise "İşlevsel Sözlük ve Açıklamalar" bölümünde verilmiştir. Atasözleri, deyimler, günlük konuşma kalıpları, dua, beddua, tebrik gibi dil kalıpları da "Atasözleri, Deyimler ve Kalıplaşmış Sözler" başlığı altında yine sözlük olarak okuyucunun yararına sunulmuştur.

Deyimler, atasözleri, terimler, kültür dili, konuşma dili ve kalıplaşmış sözler ile birlikte 20.714 kelimelik bir söz varlığına sahip olan Bâki Dîvânı, Bâkî'nin şiirleri ile ilgili yayımlanmış dil içi çevirilerin hepsi titizlikle ele alınıp incelendikten sonra, Furkan Öztürk'ün özenli çevirisiyle günümüz Türkçesine kazandırıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Hasan Ali Yücel Hasan Çelebi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title