Haberler

Hartum: Türk Doktorlar Heyeti Sudan'da

Sudan'a gelen Türk sağlık ekibi içinde bulunan 5 kişilik Yeni Doğan Canlandırma Programı (NRP) eğitmenleri, Hartum Tıp Fakültesi'nde doktor, hemşire ve doğum uzmanlarına kurs verdi.

Sudan'a gelen Türk sağlık ekibi içinde bulunan 5 kişilik Yeni Doğan Canlandırma Programı (NRP) eğitmenleri, Hartum Tıp Fakültesi'nde doktor, hemşire ve doğum uzmanlarına kurs verdi.

3 günlük kurs süresi sonunda yapılan yazılı ve uygulamalı sınavlarda başarılı olan kursiyerler, dünya üzerinde tanınan program çerçevesinde verilen başarı sertifikalarını aldı. Türkiye'de 1998 yılında başlatılan program, tüm ülkeyi kapsayacak şekilde devam ettirildi ve şu ana kadar 14 bin kişiye eğitim verildi. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki uygulamanın hedefi, tüm Türkiye'de yeni doğan bir bebekle temasta bulunan herkesin bu kursu alması. Yurtdışında da eğitim vermeye başlayan program, ilk olarak KKTC daha sonra Afganistan ve son olarak da Sudan'a geldi. Sudan Sağlık Bakanlığı tarafından ülkeye davet edilen programa katılımın yüksek olduğu gözlenirken, iki kez tekrarlanacak olan kursun, bebek ölümlerinin yüksek olduğu Sudan için büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Kurs Direktörü Rahmi Örs konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Sudan'da bebek ölüm oranı çok yüksek. Özellikle yeni doğan bebeklerde bu oran daha da artıyor. Uygulanan program neticesinde verilen sertifika da tüm dünya da tanıyor. NRP eğitimi vermek üzere Sudan Sağlık Bakanlığı tarafından davet edildik. Buraya gelirken farklı bir ülke olması nedeniyle katılım konusunda şüphelerimiz vardı ama ilgi beklediğimizden fazla oldu" dedi.

Sudanlılarında verilen eğitimden memnuniyet duyduğunu belirten Örs, "Hayatları boyunca buna benzer bir kurs almamış, hiç eğitim görmemiş insanların kısa sürede büyük ilerleme kaydetmiş olmaları memnuniyet verici. Yeniden davet edilirsek tüm ekip gönüllü olarak gelir. Sudanlı insanların misafirperverliği ve sıcak ilgisi çok güzeldi. Türkiye'de 98 yılından bu yana devam eden çalışmalarımızla 14 bin kişiye sertifika verdik. Bu program çerçevesinde burada verdiğimiz eğitimlerden sonra ülkemize dönerken, geride yeni doğan bebekleri hayatta tutabilecek hemşireler, doktorlar doğum uzmanları bıraktığımız için mutluyuz" şeklinde konuştu.

Sudanlı katılımcı Dr. Nebi Abdullah, Türk ekibine Sudan'a geldikleri için teşekkür etti. Abdullah, "Türkiye Sağlık Bakanlığı'na, Türk Hükümeti'ne ve Türk halkına çok teşekkür ederim. Bu kursun çok faydasını göreceğimize inanıyorum. Bu kurs sayesinde ülkemde bebek ölümlerinin azalacağını umut ediyorum. İki ülke arasındaki ilişkinin daha da ilerlemesini istiyorum" diye konuştu.

Kurs Direktörü Prof. Dr. Rahmi Örs ve uzman doktorlar Dr. Mehmet Aygün, Dr. Atilla Çankaya, Dr. H. Şener Orhon, Dr. Şahap Emiroğlu cumartesi günü kursa ikinci katılımcıları aldıktan sonra, salı sabahı yurda dönecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title