Haberler

Harf İnkılabı'nın 79. Yıldönümü

Mustafa Kemal Atatürk'ün Harf İnkılabı'nı Başlatmasının 79. Yıldönümü Tekirdağ'daki Törenlerle Kutlandı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Harf İnkılabı'nı başlatmasının 79. yıldönümü Tekirdağ'daki törenlerle kutlandı.

Harf İnkılabı'nın 79. yıldönümü kapsamında Tekirdağ'da çeşitli törenler düzenlendi. İlk tören 50. Yıl Harf İnkılabı Anıtı'nda gerçekleştirildi. Törende Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ve Belediye Başkanı Ahmet Aygün anıta çelenk koydu. Burada konuşma yapan İl Kültür Müdürü Necmettin Kurt, Atatürk'ün yeni Türk harflerini tanıtıp öğretmek ve halkın bu konudaki düşüncelerini görmek amacıyla yurt gezilerine çıktığını ve ilk durağının da Tekirdağ olduğunu söyledi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Tekirdağ'a geldiği

zaman 10 yaşındaki olduğunu söyleyen 89 yaşındaki Mustafa Tombalak o günkü yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Atatürk'ün Tekirdağ'a gelişi bir mucize oldu, kimse bilmiyordu. Demir iskeleden çıkarak belediyeye geldi. Mevlana Mustafa Sezer Efendi ile birlikte eczaneye geldi. Burada bir ayet okudu sonra da yazdırıp okuttu. Fakat bu okunamıyordu. Latin harfleri ile yazılınca 'bakın ne kadar kolay okunuyor. Biz bu Latin harfleri ile bu işi götüreceğiz' demişti. Hükümet konağına gittiği zaman bütün memurlar oradadır. Tahta oradadır. O da memurları imtihan ediyor. Hükümet memurlarını 'çalışın' diyerek tekrar ikaz

ediyor."

Atatürk'ün harf inkılabından sonra bütün okulların bu işe sarıldığını ifade eden Tombalak, "Gece okulları vardı. Annelerimiz, kardeşlerimiz hepsi onlara devam ettiler. Fakat defter alacak, kitap alacak para yok. Çok kısıtlı zamanlar. Tabii o zamanlar aydınlanma yok hep mum altında çalışıyorsun, gaz lambası altında çalışıyorsun. Sıkıntı içindesin. Hükümetin karşısında okuma-yazma bilmeyenler o zamanlar mühür alırlar. Asker mektupları vardı hazır. Okuma-yazma bilmiyor kimse" dedi.

O dönemde savaş kazanan bir kumandanı görmek için herkesin can attığını anlatan Tombalak, "O zamanın insanlarının kılık kıyafeti şimdikine hiç benzemez. Ancak memurların kıyafetleri güzeldir. Ama zaten kadınlar sokağa çıkmaz. Ama ona rağmen Atatürk'ü görmek için can atarlardı. Çünkü savaşı kazanmış bir kumandandı" şeklinde konuştu.

Atatürk ile bir anısını anlatan 89 yaşındaki Tombalak, "Ben Atatürk'ü ilk olarak talebeliğimde, İstanbul Florya'da gördüm. Sandalı batırıyorduk. Bize 'tutunmayın' dedi. Yüzerken tutup bırakıyoruz, sandalı sonunda batırdık. Bizim iki metre üzerimizden 'oh şimdi yaptığınızı beğendiniz mi?' dedi. Sonra da selam verdi, gitti" dedi.

Atatürk'ü görmüş olduğu için çok şanslı olduğunu kaydeden Mustafa Tombalak, Atatürk'e ithafen de bir şiir okudu.

Tekirdağ Valiliği önündeki Harf İnkılabı'nı simgeleyen rölyef açılışında konuşan Vali Aydın Nezih Doğan ise, "Anladık ki çocuklarımız sembollerle düşünüyor. Doğru sembolleri hazırladığımızda çocuklarımız tarihimizi çok daha iyi tanıyacaklar. Tekirdağ 23 Ağustos 1928 tarihinde buna tanıklık etmiştir. Bunun burada yaşayan insanlar tarafından bilinmesi özel bir öneme haizdir. Bunu sağlamanın yolu da tarihi bir yerde bu rölyef çalışmasının yapılmasıydı. Rölyefin yaptırılması sırasında da bu konuda en usta

kişilerin seçilmesine gayret edildi. Bundan sonraki dönemde özellikle eğitimci arkadaşlarımıza Harf İnkılabı'nın anlatılması konusunda Tekirdağ'ın vurgusunun çok daha iyi yapılmasını rica ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Tekirdağ Valiliği önündeki harf inkılabını simgeleyen rölyefin açılışını Vali Aydın Nezih Doğan, Belediye Başkanı Ahmet Aygün ve Jandarma Alay Komutanı J.Alb. Murat Öztürk ile birlikte yaptı.

(EÖ-ED-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title