Haberler

Hareketli Rampaya Talep Yağıyor

ODTÜ Teknokent'te engelsiz erişim sistemi projesi kapsamında üretilen hareketli rampa, fiziksel engellilerin merdivenlerde yaşadığı sorunları ortadan kaldırıyor.

ABDULLAH DOĞAN - ODTÜ Teknokent'te engelsiz erişim sistemi projesi kapsamında üretilen hareketli rampa, fiziksel engellilerin merdivenlerde yaşadığı sorunları ortadan kaldırıyor.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Ataman Özdemir, Konya'da düzenlenen ÜNİKOP Patent 2017 etkinliğinde, başında olduğu ODTÜ Teknokent projesinin sunumunu yaptı.

Özdemir, engellilerin günlük hayatta çeşitli erişim sorunlarıyla karşılaştığını, bu kişilerin toplumsal yaşama katılma ve hizmetlere erişebilme hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu söyledi.

Engellilerin erişebilme olanaklarına kavuşabilmesi için yasal ve fiziki düzenlemelerin yapılması yükümlülüğüne dikkati çeken Özdemir, "Çağdaşlık düzeyinin göstergelerinden biri de engelli bireylerin toplumsal yaşama katılmalarının güçlendirilmesidir. Bu kapsamda, engellilerin erişim, ulaşım olanaklarının yeterince sağlanamamış olması toplumun, yani hepimizin eksikliğidir. Bu durum, toplum için teknoloji üretmenin de görevleri arasında bulunduğu üniversiteler için daha da önemlidir." diye konuştu.

Engellilerin günlük yaşamını kolaylaştıracak sistemler üzerine çalışma başlattıklarını aktaran Özdemir, ODTÜ Teknokent'te engelsi·z eri·şi·m ve yaşam si·stemleri· projesini hayata geçirdiklerini ifade etti.

Engelliler merdiveni rahat aşacak

Özdemir, "Engelsiz Erişim Sistemleri" adını verdikleri hareketli rampa düzeneğine, ulusal ve uluslararası patent aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Ürünümüz yürüme sorunu bulunan, tekerlekli sandalye kullanan, bebek arabalı ihtiyaç sahiplerinin merdiven kullanmadan istediği yere ulaşmasını sağlıyor. Sistemi merdivene kuruyoruz. Kot farkını bu rampa ile ortadan kaldırıyoruz. Örneğin tekerlekli aracıyla engelli vatandaşımız sisteme arabasını yanaştırıyor. Düğmeye bastığında rampa yükselerek merdiven seviyesine erişiyor. Endüstride diğer yüklerin transferinde de kullanılabiliyor. İç ve dış mekanlarda var olan bir boşlukta çalışabiliyor. Toplu taşıma araçlarında kullanılan sistem, bireysel araçlara da uygulanabiliyor. Engelli bireylerin olabildiğince başkalarından yardım almadan eri·şi·m sorunlarının çözümünü kolaylaştıracak sistemdir."

" Almanya, İtalya ve İngiltere'den talep var"

Engelli veya engelsiz herkesin yararlanabileceği sistemin güvenli ve ekonomik olduğuna işaret eden Özdemir, bunun Türkiye'de benzerinin olmadığını dile getirdi.

Özdemir, seri üretimine geçmeyi planladıkları ürünün, personel istihdamı ile ekonomiye katkı sağlamasını hedeflediklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu sistem ülkemizde üretilmeyen yerli tasarım sosyal sorumluluk projesidir. Engelli bireylerin sosyal yaşama katılmasını amaçlıyoruz. Sadece patenti alınmış bir proje değildir, TBMM'de, bankalarda, camilerde, okullarda ve bakanlıklarda uygulanan özgün bir projedir. Yurt dışından da talepler var. Onlarla da görüşüyoruz. Almanya, İtalya ve İngiltere'den talep var. Bunlar takip ediyorlar. Üretimi mütevazı atölye olanaklarımızla gerçekleştiriyoruz. İki kişiyle haftada dört tanesini üretebiliyoruz. Ciddi şekilde talep ve yoğun ilgi var. Kolay elde edilebilir projedir. Üretim standartlarını basitleştirdik. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da cazibe merkezleri kurulacak. Patentli projelerin üretim olanaklarına devlet desteği sağlanacak. Biz de cazibe merkezlerinde üretim yapmak üzere başvuruda bulunduk. Bankalardan, belediyelerden ve kamu kurumlarından talep var. Projenin seri üretimle sistematik yapı içerisinde kurgulanmasını istiyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Almanya İtalya Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe)
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title