Haberler

Hamileler Nasıl Dengelerini Kaybetmiyor?

Bilim Adamları, Kadınların Dengelerini Kaybetmeden ve Düşmeden Hamileliklerini Nasıl Sürdürebildiklerine Açıklama Getirdiler.

Bilim adamları, kadınların dengelerini kaybetmeden ve düşmeden hamileliklerini nasıl sürdürebildiklerine açıklama getirdiler.

Bilim adamları, erkeklerle kadınların omurgalarının alt kısımlarında ve kalçadaki bir eklemde, kadınların ağırlık merkezini ayarlamalarını sağlayan bazı farklılıklar olduğunu saptadılar.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, bu ince evrim mühendisliğinin sadece insanlarda ve insanoğlunun yakın atalarında görüldüğü, şempanze ve maymunlarda bulunmadığı belirtildi.

Harvard antropoloji araştırmacısı Katherine Whitcomb, kadınlar ve erkekler arasında, şimdiye kadar dikkatlerden kaçan iki fiziki farklılık saptadı. Whitcomb, bu farklardan birinin, kadınların bel omurlarının alt kısmının kama biçiminde, erkeklerinse daha dik olması; diğerininse, kadınlarda önemli bir kalça kemiği bağlantısının erkeklere kıyasla yüzde 14 daha büyük olması olduğunu bildirdi.

Araştırmacılar, bu ufak farklılıkların kadınlara, fazladan ve giderek artan yükü düşmeden taşıma ve taşırken sırt ağrısı çekmeme imkan sağladığını belirttiler.

Evrimsel olarak iki ayak üstünde yürümenin bazı avantajları olsa da, özellikle gebeler açısından dört ayaklılara nispeten bazı dezavantajlar yarattığına dikkat çekiliyor. Ancak Harvard antropoloji profesörü Daniel Liberman, kadınların omurgalarındaki bu farklılığın, iki ayak üstünde yürümenin dezavantajını ortadan kaldırmak için evrim süreci içinde geliştiğinin düşünüldüğünü belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title