Haberler
BBC

Hamaney'den İran Ordusu'na: Gücünüzü Artırın, Düşmanı Korkutup Kaçırın

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, ordu güçlerine "düşmanlarını korkutarak kaçırmaları" çağrısında bulundu.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, ABD ile gerilim tırmanırken ülkedeki orduya "güçlerini olabildiğince artırıp düşmanlarını korkutarak geriletmeleri" çağrısında bulundu.

Hamaney, resmi internet sitesinde yayınlanan konuşmasında, "İran ve İran halkı Amerika'ya direniş göstermiş ve bir ülkenin, zorbaların tehditlerinden korkmadığı ve kendi imkan ve kabiliyetlerine güvendiği zaman, süper güçleri de geriletip mağlup edebileceğini göstermiştir" ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından, Tahran ile Washington arasındaki gerginlik yatışmış değil.

İran'a yönelik ABD yaptırımlarının ilk etabı 7 Ağustos'ta yürürlüğe girdi. Ekonomik baskılar ve artan yolsuzlukla ilgili kaygılar, ülkede protestolara neden oldu. Meclis, yerel para birimi riyaldeki değer kaybı ve ülke ekonomisinin kötüye gitmesi üzerine Ekonomi ve Maliye Bakanı Mesud Karbasian'ı görevden aldı.

Hamaney ise, İran'ın ABD ile yeni bir müzakere başlatma yoluna gitmeyeceğini söylüyor.

İran Kürdistanı Demokrat Partisi'ne saldırı

Pazar günkü açıklama, İran'ın Kuzey Irak'taki İranlı Kürt muhaliflere saldırısı sonrası geldi.

Cumartesi günü Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'nin başkenti Erbil'e yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Köysancak'a düzenlenen saldırıyı İran Devrim Muhafızları (IRGC) üstlendi.

Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan bölgedeki hastane yetkilisi, İran Kürdistanı Demokrat Partisi'nden 11 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. IRGC karadan karaya füzelerle "teröristlerin karargahını" hedef aldıklarını açıkladı. BBC İzleme Servisi, Irak Dışişleri Bakanlığı'nın İran'ın saldırısını kınadığını aktardı.

Tahran İran Kürdistanı Demokrat Partisi'ni "terör örgütü" olarak görüyor.

Cumartesi günü de İran'ın Kürt aktivist Ramin Hüseyin Penahi'yi idam ettiği, avukatlarınca doğrulanmıştı. Penahi hakkındaki infaz kararının durdurulması için çok sayıda uluslararası kampanya yürütülüyordu.

23 yaşındaki Penahi, Haziran 2017'de tutuklanmış ve Ocak 2018'de de "devlete karşı silahlı ayaklanma" suçlamasından suçlu bulunarak idama mahkum edilmişti. Penahi ile beraber iki Kürt aktivist daha infaz edildi.

Basra'da neler oluyor?

Öte yandan Irak'ın kuzeyindeki Basra vilayetinde İran hükümetine yönelik tepkiler bölgenin giderek ısınmasına neden oluyor.

İran'ın Şiilerin çoğunlukta olduğu bölgede etkisi giderek artarken, Basra'da kalabalık gruplar birkaç gündür İran karşıtı sloganlarla protestolar düzenliyor. Cuma günkü gösterilerde protestocular İran Konsolosluğu'nu meşalelerle ateşe verdi.

Nükleer program Öte yandan Tahran'ın uyarılara karşın nükleer programına devam ettiği yönündeki söylentiler Avrupa'yı kaygılandırıyor.

Son olarak İran Ordusu'nun katı roket yakıtı üretimi üzerinde çalıştığı bildirildi. IRNA haber ajansının haberine göre, İranlı Tuğgeneral Majid Bokaei, "Bugün bilimsel olarak katı roket yakıtı teknolojilerini ihraç edebilecek noktadayız" diye konuştu.

Tahran bu ayın başında da balistik ve güdümlü nükleer füzelerin kapasitesini artırmayı ve modern savaş uçakları satın almayı planladıklarını duyurdu.

Ancak ABD'nin geri çekildiği nükleer anlaşmanın tarafı olan Avrupa Birliği ülkeleri, İran'ın nükleer programına devam edebileceğinden kaygılı.

Son olarak Fransa İran ile nükleer müzakerelerin devamı için Tahran'a çağrıda bulundu ancak bu talebi karşılık bulmadı.

BBC

Ayetullah Hamaney Avrupa Birliği Tahran İran Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title