Haberler

Halka Saçılacak Mesir Macununun Yapımına Başlandı

ANİSA Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bu yıl 29 Nisan'da, 478'inci kez yapılacak.

ANİSA Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bu yıl 29 Nisan'da, 478'inci kez yapılacak. Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılacak 6 ton mesir macununun yapımına başlandı. 20 kadın, geleneğe uygun şekilde gece- gündüz çalışarak sadece kendilerinin bildiği formülle şifalı macunu karıyor. Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan'ın iyileştirilmesi için dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharat karıştırılarak elde edilen mesir macunu 478 yıldır üretiliyor. Bu yıl 6 ton saçılması planlanan içinde 41 çeşit baharatın olduğu macunlar, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği'nin imalathanesinde 20 kadın tarafından yapılmaya başlandı.

Dernek Başkanı Ufuk Tanık, 21 Mart'ta temsili karma töreni ile festivalin başlayacağını belirterek halka saçma töreninin 29 Nisan'da olacağını ifade etti. Zeytin Dalı Harekatı nedeniyle bu yıl festivalin eğlence kısmı olmayacak. Karma töreninin ardından 24 Nisan'da Mesir Fuarı açılacak, Merkez Efendi ve Hafsa Sultan için mevlid okutulacak ardından halka saçım töreni düzenlenecek. Saçılacak mesir macunlarını hazırlamak iki ay sürüyor. Dernek Başkanı Ufuk Tanık, şifalı mesir macunlarının formülünün gizli olduğuna dikkat çekerek, 41 çeşit baharata sadık kalındığını ancak 500 yıl önceki baharatlarla şimdiki baharatların uyuşmasının da pek mümkün olmadığını iletti. Tanık, Eski dönemlerde 70- 80 baharat kullanıldığı bilgileri var ama 41 baharatta sabitlenmiş. Bunun nedeni de İslam dünyasında 41 rakamının uğurlu olması. Simge olmuş önemli noktalar var. Mesirin kaynama derecesi önemli. Geleneğe en yakın şekilde, tarihçilerden alınan bilgilerle formül ortaya çıkarılmış. Biz bu formüle sadık kalıyoruz. 41 çeşit baharatı macunumuzla birleştirerek bu geleneği sürdürüyoruz. Formülü paylaşmıyoruz. İçine giren baharatların oranları, macunun kaynama derecesi gibi özellikleriyle macun, diğer ürünlerden ayrılıyor dedi.

YURDIŞINA 10 TON MESİR

Bir yıl boyunca mesir macunu üretimi yaptıklarını, macunları hem yurt içine hem de yurt dışına sattıklarını söyleyen Tanık, ürün çeşitliliği yapattıklarını mesir macununun çayını, lokumunu, helvasını da ürettiklerini yurtdışına yılda yaklaşık 10 ton mesir macunu sattıklarını söyledi. 30 yıldır mesir macunu yapan Serpil Özevci, işini çok sevdiğini belirterek, Burada bütün halkımıza şifa dağıtıyoruz. Hazırlıklar biraz yorucu ama büyük bir zevkle yapıyoruz. Gece gündüz şifalı macunları yetiştirmek için çalışıyoruz diye konuştu. 14 yıldır mesir macunu üretimi yapan Birgül Arga ise, herkese şifa saçmak için gece-gündüz çalıştıklarını dile getirdi. 6 yıldır mesir imalatında çalışan Selda Kayahan, İşimi de çok seviyorum. Şifalı macunların formülünü biz biliriz ama kimselere söylemeyiz. O formül bize ait dedi. MESİR MACUNUNUN TARİHÇESİ

1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı karıştırarak elde ettiği ürünü Sultan'a yedirdi. Bir süre sonra iyileşen Ayşe Hafsa Sultan, bu macunun her yıl aynı dönemde üretilerek halka saçılmasını buyurdu. Bunun üzerine her yıl nevruz günü 41 çeşit baharat karılarak hazırlanan mesir macunu, Manisa'daki Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılıyor. Minare ve kubbelerden saçılan ve şifalı olduğuna inanılan mesir macununu kapabilmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden Manisa'ya gelerek Sultan Meydanı'nda toplananlar ilginç görüntüler oluşturuyor.

41 ÇEŞİT BAHARAT

Mesir macununun içinde şu baharatlar bulunuyor

Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu, günbalı. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Yavuz Sultan Selim 21 Mart Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title