Haberler

Halk Sağlığı Uzmanları Salgın Hastalıklara Karşı Uyardı

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türkiye'nin Bulaşıcı Hastalıklara Gebe Bir Ülke Olduğunu, Salgınlara Karşı Hazırlıkların İse Yeterli Olmadığını Savundu.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), Türkiye'nin bulaşıcı hastalıklara gebe bir ülke olduğunu, salgınlara karşı hazırlıkların ise, yeterli olmadığını savundu.

HASUDER'den yapılan açıklamada, Türkiye'de bulaşıcı hastalık salgınlarının her zaman görülebileceği belirtildi. Açıklamada, içme sularına ilişkin sorunların çözülmemiş olduğu ifade edilerek "İçme ve kullanma sularının yetersizliği, şebeke sorunları, suların arıtılmasına ilişkin işlemlerdeki aksaklıklar toplum sağlığının olumsuz yönde etkilenmesi için bir zemin hazırlamaktadır" denildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Pek çok yerleşim birimimizde çok sık olarak su kesintileri olmaktadır. Su ve kanalizasyon sisteminde olan yetersizlikler ve sorunlar içme sularının kanalizasyon suları ile ya da atıklarla kirlenmesine neden olmaktadır. Toplumun bu suyu kullanması da büyük ölçekli salgınların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Salgınlar, hem sağlığı hem sağlık sistemini hem de toplum ekonomisini önemli ölçüde etkileyecek boyutlara ulaşabilmektedir."

-GIDA GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN SORUNLAR VAR-

Açıklamada, gıda güvenliğine ilişkin önemli sorunların olduğuna da işaret edilerek "Gıdaların üretimi, taşınması, depolanması ve hazırlanmasına ilişkin sorunlar yaygın olarak gözlenmektedir" denildi. Bilinçsizce yapılan ilaçlama, gübreleme, hormonlar ve katkı maddelerinin başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere pek çok salgın tarzında hastalıklara yol açabileceğinin kaydedildiği açıklamada, mezbahalar, lokantalar ve kasapların sağlık açısından denetimlerinin ve koruyucu sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu vurgulandı.

-SALGIN İZLEMLERİ YETERSİZ-

Açıklamada, salgınlara ilişkin düzenli veri toplayan, toplanan bu verileri analiz eden ve erken dönemde salgınları belirleyen kurumsal yapılanmalarda yetersizlik olduğu da belirtildi. Salgın sonrasında hızlı ve doğru karar vermede zorlanıldığı da kaydedilen açıklamada, "Sahada çalışan Halk Sağlığı uzmanlarından yeterince yararlanılmamaktadır" denildi. Çevreyi temiz tutmanın, kirlenmiş bir çevreyi yeniden temizlemekten daha kolay olduğunun ifade edildiği açıklamada şunlar vurgulandı:

"Kirlenmiş bir çevreyi temizlemek oldukça zor ve pahalı bir iştir. Çevreyi korumak ve temiz tutmak daha kolay ve daha ucuzdur. O nedenle herkesi çevreye karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Yaşanan olaylar göstermiştir ki, Türkiye'de bulaşıcı hastalık salgınlarına karşı alınan önlemler yeterli değildir. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği olarak sahada, çeşitli devlet kurumlarında ve üniversitelerde çalışan alanlarında son derece bilgili ve deneyimli bir üye potansiyeline sahibiz. Bu alanda çalışan uzmanların üye olduğu bir dernek olarak, sorunların çözülmesinde her türlü desteğe hazırız."(ANKA)

(DNZ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title