Haberler

Halk Sağlığı Müdürü Akgün Açıklaması

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, önemli bir halk sorunu olan brusella hastalığının, süt ve et yoluyla hayvanlardan insanlara bulaşabileceğini bildirdi.

Akgün, yaptığı yazılı açıklamada, brusella hastalığının yüksek ateş, gece terlemesi, dalak büyüme ve eklem ağrısı gibi belirti ve bulgularla seyreden sinsi başlangıçlı, romatizmal ve psikiyatrik hastalıkları taklit edebilen bir hastalık olduğunu kaydetti.

Pastorize süt kullanımının yaygınlaşmaması nedeniyle çiğ sütten yapılmış peynirlerin tüketilmesinin özellikle kırsal bölgelerde hastalığın bulaşmasına neden olduğunu ifade eden Akgün, şunları belirtti:

"Isı ve pastörizasyona ise oldukça duyarlıdır. Tulum ve kaşar peyniri uzun süre bekletildiği için, yoğurt ise asiditesi fazla olduğundan hastalık yapacak mikropların üremediği görülmüştür. Hastalığın bulaşmasını önlemek için veteriner kontrolünden geçmemiş etler ve iyi kaynatılmamış sokak sütleri tüketilmemelidir."

Kaçak kesilen ve veteriner kontrolünden geçmemiş etlerin tüketilmemesinin gerektiğinin altını çizen Akgün, şunları ifade etti:

"Kaçak, hasta hayvanların kesilerek et ürünlerine dönüştürülmesi esnasında çok miktarda ete bulaşmaktadır. Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün yapmış olduğu kaçak ve izinsiz hayvan kesimine yönelik mücadele bu ve benzer hastalıkların önlenmesi, insan sağlığının korunması, ileride oluşabilecek ciddi zararların önüne geçilmesi açısından Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün çalışmaları ile paralellik arz etmektedir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün kaçak kesilen hasta hayvanların piyasaya sürülerek insan sağlığının hiçe sayılmasına yönelik denetimleri sayesinde brusella ve zoonotik hastalıkların insanlara bulaşması önlenecektir. Bu hastalıkların bulaşması çok basit tedbirlerle önlenebildiği gibi bu tedbirler alınmadığında, insan hayat kalitesini ciddi anlamda düşürmesi yanında ölümlere de neden olabilmektedir."

Muhabir: Canan Tükelay

Yayıncı: Mürsel Çetin - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title