Haberler

Halk Oylamasının Yankıları

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Referandum Sonucunu Partililerle Horon Teperek Kutladı

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, referandum sonucunu partililerle horon teperek kutladı.

Kılıç, referandum sonuçlarını AK Parti İl Başkanlığında takip etti. Burada partililerle kemençe eşliğinde horon oynayarak sonucu kutlayan Kılıç, daha sonra geçtiği Samsun Tenis İhtisas Kulübünde halk oylamasının sonuçlarını değerlendirdi.

'Türkiye geneli olarak yüzde 58, Samsun ortalaması olarak da yüzde 68 'evet' oyuna ulaşmış durumdadır. Milletimizin demokratik iradesi sandığa yansımıştır. Türkiye 6. referandumundan da yüzünün akı ile çıkmayı başarmıştır' diyen Kılıç, yeni anayasanın Türkiye'nin önünü açan bir anayasa olacağını ifade etti.

Kılıç, Türkiye'nin bundan sonra artık bambaşka bir Türkiye olmaya doğru çok kuvvetli bir adım attığını belirterek, 'Türkiye'nin attığı bu adım aynı zamanda özgürlüklere, çağdaş demokrasiye atılan bir adımdır. Sandığa iradesini 'evet' şeklinde yansıtan vatandaşlarımızın da 'hayır' şeklinde yansıtan vatandaşlarımızın da iradesine sonsuz bir saygı duruyoruz. Demokratik sabır olgunluk içinde bu sonuçları herkesin saygı ile karşılamasını bekliyoruz' şeklinde konuştu.,

- 'BU BİRLİKTELİĞİN TÜRKİYE'Yİ TAŞIYACAĞI YER ATATÜRK'ÜN HEDEF OLARAK GÖSTERDİĞİ MUASIR MEDENİYETTİR'-

Ortaya çıkan neticeden muhalefet partileri ve liderlerinin kendi paylarına çıkaracağı dersler olacağını belirten Kılıç, 'Elbette ki kendilerini sorgulama sürecine alacaklardır. Çünkü biz, bu anayasa TBMM'de görüşülürken bunu ifade ettik. Milletin evet dediğine hayır demek mümkün değildir. Milletin dediğine hayır demek bir siyasetçinin yapacağı iş hiç değildir. Dolayısıyla bugün ortaya çıkan netice gösterdi ki, milletin evet dediğine hayır denilmez. Bu evetler tarih boyunca belki her birimizin kendi özel hayatımızda sarf ettiğimiz en anlamlı evet olmuştur' diye konuştu.

Bu evetle birlikte Türkiye'nin demokrasi, hukuk ve insan hakları kavramı ile sonsuz bir birliktelik tesis ettiğini kaydeden Kılıç, şöyle devam etti:

'Bu birlikteliğin Türkiye'yi taşıyacağı yer Atatürk'ün hedef olarak gösterdiği muasır medeniyettir, bu birliktelik aynı zamanda çağdaş değerlerin temsili olan AB hedefidir. Bu birlikteliğin Türkiye'yi taşıyacağı yer daha güçlü bir siyasettir. Güçlendirilmiş bir piyasa ekonomisidir. Kalkınma sürecinin hızlandırılmasıdır. Yarından sonra göreceksiniz Türkiye'deki piyasaların güveni kendini ortaya koyacak. Türk ekonomisinin kriz dönemleri ile baş etme kabiliyeti en az iki katına çıkacak. Türkiye'de sanayicinin ve yatırımcının kendine olan güveni kat ve kat artacak. Türkiye sadece yerli sermayenin değil, yabancı sermayenin de kuvvetli bir yatırım adresi olacak. Bununla birlikte Türk insanının kendine güveni artacak, sendikaların kendine güveni artacak, iş çevrelerinin kendine duyduğu güven artacak, bütün toplumun güven kat sayısı zirve noktasına ulaşacak. Çünkü Türk toplumu sivil bir anayasa yapabilme becerisini ortaya koymuştur.'

- 'BU BAŞARI TEK BAŞINA BİZE AİT BAŞARI DEĞİLDİR'-

Halk oylamasında elde edilen sonucun sadece kendi başarıları olmadığını söyleyen Kılıç, 'Anlamaz denilen millet anayasadan da anladığını bugün sandıkta oyları ile teyit etmiştir. Samsun'da yüzde 68, Türkiye'de yüzde 58 demokrasinin başarısıdır. Demokrasiye inanan milyonların başarısıdır. Bu başarı tek başına bize ait başarı değildir. Partilerinden ayrı düşünen, liderlerinin uç söylemlerine rağmen, liderlerin kara ve kirli propaganda diline rağmen kendi partilerinden ve liderlerinden farklı düşünen milyonlar bugün bizimle birlikte sandıkta demokrasiye ve sivil anayasaya sahip çıkma iradesini ortaya koymuşlardır. Bizimle birlikte sivil Türkiye'ye, demokratik Türkiye'ye ve hukukun üstünlüğüne evet diyen farklı partililerden demokrasiye inanmış milyonlarca vatandaşımızın hukuku bu anlamda bizim hukukumuzla birleşmiştir' dedi.

'Evet diyenler de, hayır diyenler de bu ülkede demokrasinin varlığına katkı sağlamıştır' ifadesini kullanan Kılıç, şunları kaydetti:

'Yarından itibaren Türkiye muhalefet liderlerinin sivri ve kirli söylemlerine teslim alan bir Türkiye olmayacak. Türkiye yarından itibaren siyasetin dilini normalleştiren, siyasetin söylemine kalite kazandıran, kardeşlik bağlarını birleştiren bir Türkiye olmaya doğru adım atacaktır. Muhalefet liderlerinin yaralayıcı ve karalayıcı siyaset anlayışı yarından itibaren yerini iktidarın tayin edeceği barış, sevgi ve kardeşlik diline terk edecek. Gönül arzu ediyor ki Türkiye'nin tüm farklı sesleri, evet diyen seslerle bir araya gelebilsin ve ülkemizin geleceğini daha sağlam zeminde inşa etmek üzere bir kardeşlik türküsünü birlikte namelendirelim.'

- 'BUGÜN MİLLETİMİZ SANDIKTA ÖYLE BİR CEVAP VERDİ Kİ SESİ OKYANUS ÖTESİNDEN DUYULDU'-

Referandum sürecinde çok uç, çok karalayıcı ve yaralayıcı söylemler kullanıldığını ifade eden Kılıç, 'Hatta bu sürecin içine okyanus ötesi kavramı bile maalesef dahil edildi. Biz isterdik ki kanaat önderleri bu sürecin içinde politize edilerek sürece dahil edilmesin. Ama Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir vurgusu oldu, 'Sandıkta öyle bir cevap verin ki sesi okyanus ötesinden duyulsun' dedi. Evet, bugün 12 Eylül Pazar günü milletimiz sandıkta öyle bir cevap verdi ki sesi okyanus ötesinden duyuldu. Umarım bu ses Sayın Kılıçdaroğlu tarafından da duyulmuştur' diye konuştu.

Kılıç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sözlerine de işaret ederek, şöyle dedi:

'Aylardır sayın Bahçeli, karanlıktan bahsediyor kabus senaryolarını önümüze getiriyor. Neredeyse toplumu travmaya sokacak. Toplumun ruh halini bozacak söylemler geliştiriyor. Bugün sandıkta halkımız Sayın Bahçeli'nin bölünmeye yönelik söylemlerine katılmadığını ortaya koymuştur. Bu noktadan sonra hala 'millet yanlış yaptı' demenin, hala millet bu işten anlamaz demenin, hala milletin evet deme tercihe saygı göstermemenin siyasi karşılığı maalesef hüsran olacaktır.'

Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı: 'Referandum süreci ile ve seçim günü ile ilgili bir teşekkür, bir de özür dilemek istiyorum. Seçim sandıklarının başında bulunan müşahitlerden, bu süreçte emek veren tüm çalışanlara kadar herkese çok teşekkür ediyorum. Referandum kampanyası esnasında ses sistemi bulunan araçlarla yapılan gürültüden ve verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı da tüm halkımızdan özür dilerim.'

(GÜN-DLK-HRN-İU) - SAMSUN

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title