Haberler

Halk Oylamasına Doğru

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, halk oylamasına ilişkin, "Yasama ve yürütme arasında mevcut sistemde kuvvetler ayrılığı yoktur.

Ak Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, halk oylamasına ilişkin, "Yasama ve yürütme arasında mevcut sistemde kuvvetler ayrılığı yoktur." dedi.

İşler, Denizli İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsan Yardım Derneği (İHH), Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Memur-Sen Denizli Şubesinin Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezinde ortaklaşa düzenlediği "Yeni Anayasada İnsan Hak ve Hürriyetleri" adlı etkinlikte 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeni dünyada Türkiye'nin rolünün ne olacağına milletin karar vereceğini dile getiren İşler, şunları söyledi:

"Uluslararası bir yapı var, bizim üst akıl dediğimiz bir yapı var. O üst aklın da hesabında kitabında bize biçilen bir rol var. İşte o rol devam edecek mi, etmeyecek mi? Bunun kararını milletçe biz vereceğiz. Türkiye uzadığı zaman budanması gereken bir ülke, kısaldığı zaman da sulanması gereken bir ülke olarak bakılmış. Eğer Türkiye'yi bir ağaca benzetirsek bodur bir ağaç istiyorlar. Ne çok küçük ne de selvi boylu. Kontrol altında tutabilecekleri, istediklerini yaptırabilecekleri bir Türkiye istiyorlar. Bu ne zamana kadar devam etti? Sizlerin 3 Kasım 2002'de Türk baharını sandıkta demokratik yollarla başlatmasına kadar devam etti."

Mevcut sistem ile yürümenin koşmanın ve hareket etmenin engellendiğini belirten İşler, bu sistemle iki ileri bir geri adım atıldığını, bu sistemin 1924 Anayasasından bugüne huzur getirmediğini, bu sistem yüzünden iki silah arkadaşı olarak Cumhurbaşkanı Atatürk ve Başbakan İsmet İnönü'nün aralarının açıldığını anlattı.

"Bu yeni sistemde iki sandık koyacağız, birinde cumhurbaşkanını, hükumeti seçeceğiz, diğerinde ise meclisi seçeceğiz." diyen İşler, şöyle devam etti:

"Üç kuvvet var. Birincisi yargı, ikincisi hükumet, üçüncüsü yasama yani Meclis. Yargı anayasada bağımsız diyor, biz oraya tarafsız kelimesini ilave ediyoruz. ve yargıyı daha da güçlendiriyoruz. Şu an yasama yürütmenin elinde bir oyuncaktır, yani hükumetin elinde bir oyuncaktır. Başka bir ifade ile hükumetin elinde esirdir, tutsaktır, hükumetin tahakkümü altındadır. Dolayısıyla yasama ve yürütme arasında mevcut sistemde kuvvetler ayrılığı yoktur. Meclis'te hükumetin istemediği hiçbir şey geçmez. Meclis'te geçen kanunların hepsi tasarı halinde çıkar yani hükumetten gelir. Biz burada da kuvvet ayrılığını yerine getiriyoruz ve yasamayı bağımsız hale getiriyoruz. Diyoruz ki cumhurbaşkanı hükumetini kuracak, siz o cumhurbaşkanına hükumeti kurma yetkisini sandıkta veriyorsunuz. Güven oyunu da sandıkta siz veriyorsunuz. ve o, hükumetini kuracak, işine gücüne bakacak."

Etkinlik sonrası sanatçı Uğur Işılak da konser verdi.

Etkiniliğe, AK Parti Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve diğer davetliler katıldı.

Kaynak: AA / Politika

Emrullah İşler AK Parti Denizli Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title