Haberler

Halilzad: ABD'nin Çabalarını Arttırması Gerek

ABD`nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, “Irak`ta başarı gerçekçi bir takvim çerçevesinde mümkün.¨ dedi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta biraraya gelen Halilzad ile Irak`taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral George Casey ortak basın toplantısı düzenledi. Halilzad, Iraklı yetkililerden, güvenlik ve siyasi konularda kilit öneme sahip adımlar atmalarını isterken, ABD`nin de Irak`ta başarıya ulaşmak için çabalarını artırması gerektiğini belirtti. Halilzad, Şii lideri Mukteda Sadr`ın, Irak hükümetinin, şiddetin yıl sonuna kadar önüne geçilmesini amaçlayan bir takvim hazırlamasını kabul ettiğini de kaydetti. Halilzad ayrıca, Irak yönetiminin anlaşmaları uygulaması halinde, ulusal programın 12 ay içinde hayata geçirilebileceğini sözlerine ekledi.

CASEY: ABD ENİNDE SONUNDA BAŞARIYA ULAŞACAK

Casey ise, El Kaide`nin Irak’taki kanadına büyük darbe indirildiğini yine de örgütün tehdit oluşturmaya devam ettiğini belirtti. Casey, ABD’nin Irak`ta istikrarın tekrar sağlanmasına yönelik çabalarına karşın, İran ile Suriye`yi silahlı gruplara destek vermekle suçladı. Casey, ABD`nin eninde sonunda başarıya ulaşacağını fakat bunun zaman ve sabır gerektirdiğini ifade ederken Irak kuvvetlerinin, güvenlik konusundaki tam kontrolü, ABD`nin asgari düzeydeki yardımıyla birlikte 12-18 ay içinde sağlayacak düzeye gelmesi gerektiğini kaydetti.

Casey, ABD’nin, Irak`taki asker sayısının aşağıya çekilmesi konusunu görüşmeye devam etmesi gerektiğini bildirerek, ihtiyaç olması durumunda ek kuvvet isteyeceklerini ifade etti. Ramazan ayı süresince 300’e yakın Iraklı askerin öldüğünü bildiren Casey, Amerikan kuvvetlerinin, işgalin başlangıcından bu yana hiçbir çatışmadan yenik ayrılmadığını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title