Haberler

Halepli Bahçe Mozaikleri'ne Büyük İlgi

Şanlıurfa Kültür ve Turizm İl Müdürü Selami Yıldız, Halepli Bahçe Mozaikleri'nin Tanıtımı İçin Yapılan Broşürlerin Dünya Basınından Büyük İlgi Gördüğünü Belirtti.

Şanlıurfa Kültür ve Turizm İl Müdürü Selami Yıldız, Halepli Bahçe Mozaikleri'nin tanıtımı için yapılan broşürlerin dünya basınından büyük ilgi gördüğünü belirtti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, yaptığı açıklamada, İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nün Halepli Bahçe Mozaikleri'nin tanıtımı amacıyla çıkarmış olduğu 'Mozaikler Şehri Urfa Broşürü' ve 'Mozaikler Şehri Urfa CD'sinin ulusal ve uluslararası basında yankı uyandırmaya devam ettiğini belirtti. Dünyaca ünlü 'National Geographic' Dergisi'nin Ağustos 2007 sayısında Halepli Bahçe Mozaikleri'ne genişçe yer verildiğini kaydeden Yıldız, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Şanlıurfa'daki Halepli Bahçe projesinin altyapı çalışması sırasında 3 bin yıl önce yaşadığı sanılan Amazon kraliçelerinin, mozaiğe işlenmiş resimleri bulundu. Kentin en eski yerleşim birimlerinden antik Edessa kenti olarak da anılan Halepli Bahçe'deki çalışmalarda bir mozaik parçasına rastlandı. Yapılan incelemede, mozaik üzerinde tek göğüslü efsanevi savaşçılar olarak da bilinen Amazon kraliçelerinin, av sahnesinin yanı sıra gülümseyen kız (Edessa Güzeli), keklik, aslan, çocuk eros ve tabiat figürleri

bulundu. Efsanelere göre Ege ve Karadeniz bölgesinde yaşayan ve daha iyi ok kullanabilmek için tek göğüslerini kestiren Amazon kadınlarının Şanlıurfa ile ilişkili olduğu ortaya çıkarıldı. Halepli Bahçe'deki Amazon kraliçelerinin av sahnesi mozaiği böylece uluslararası gündeme de taşınmış oldu."

Yıldız, mozaiklerin önümüzdeki aylarda Atlas Dergisi ve Der Spiegel Dergisi'nde de yer alacağını ifade etti.

(FÖ-OÇ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title