Haberler

Hakkari: Hakkari Kilimleri Sergisi

Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Tarihin Derinliklerinden Gelen ve Her Santimetrekaresinde Bir Anlam Bulunan El Emeği Göz Nuru Hakkari Kilimlerini Kurdukları Web Sitesi Yoluyla Bütün Dünyaya Ulaştırarak Pazarlayacaklarını Söyledi.

Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, tarihin derinliklerinden gelen ve her santimetrekaresinde bir anlam bulunan el emeği göz nuru Hakkari kilimlerini kurdukları web sitesi yoluyla bütün dünyaya ulaştırarak pazarlayacaklarını söyledi.

Dünyaca ünlü Hakkari kilimlerinin tanıtılması ve pazarlanması sergisi, yaşanan yer sıkıntısından dolayı valilik girişindeki salonunda yapıldı. Bayanlar tarafından dokunan 28 değişik desenden oluşan kilimler kurulan tezgahlarda sergilendi. Sergide üzerinde yöresel kıyafetli genç bir kız, sırtlarındaki heybe ile elindeki cep telefonuyla dikkat çekti.

Sergide bir konuşma yapan Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Hakkari'nin dünyanın kilim merkezi olduğunu belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kilimlerin uluslararası alanda tanıtımı için kendilerine 150 bin YTL bir destek verildiğini söyledi. Kendilerine sağlanan destek sayesinde Hakkari kilimlerini Yunanistan ve İngiltere'de tanıttıklarını belirten Vali Nasuhbeyoğlu, "Bundan sonra önümüzdeki yılın Ocak ve Şubat aylarında da Almanya'da bir sergi olacak. Yine Japonya'da bir sergi olacak. Burada bin yıldır yaşanan bu geleneksel kültürümüzü, dünyanın en ücra köşelerine kadar internet yoluyla da ulaştıracak şekilde bir çalışma içerisindeydik. İnternet yoluyla da satış imkanlarını araştırdık. Yeni kurduğumuz web sitemizde önümüzdeki 10-15 gün içinde faaliyete geçecek. İnternet yoluyla da kilimlerimizi dünya pazarına açıyoruz. Ayrıca yurt dışındaki büyükelçiliklerimiz aracılığıyla da bu internet sitemizin bütün dünyaya duyurulması içinde de Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla bir çalışma içerisinde olacağız. Bunun yanında Türkiye'deki yabancı ülkelerin büyükelçilikleriyle de temas kurmak suretiyle bu özgün kültürümüzü bütün dünyaya taşımak içinde çaba göstereceğiz" dedi.

Tarihin derinliklerinden gelen ve her santimetrekaresinde bir anlam bulunan ve 170 kooperatif üyesi tarafından yapılan el emeği göz nuru kilimlerini Anadolu'nun ve hatta düyanın her evine girmesini istediklerini anlatan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, "Böyle bir özgün kültürün yaşamasını sağlayan kız kardeşlerimize, annelerimize ve evlatlarımıza destek vermemiz gerekiyor. Hakkarili hemşehrilerimizin de bu güzel evlatlarımızın kilimlerinden evlerine birer tane almalarını biz rica ediyoruz. Bu kültürü önce biz Hakkari'de yaşayanlar ve imkanı olan insanlarımız olarak yaşatacağız. Onun içinde yüzde 10'luk indirim ve 6 taksit uygulaması başlattık. Bundan da vatandaşlarımızın hemşehrilerimizin öncelikle yararlanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu yaptığı konuşmanın ardından açılışını yaptığı sergide yer alan Sine, Kesmeker, Gülsaray, Lüleper ve 28 değişik desenden oluşan 60'a yakın kilim yakından inceledi. Vali Nasuhbeyoğlu, serginin yapıldığı salona kurulan tezgahlarda kilim dokuyan kızlarla da sohbet ederek, yaptıkları işin zor olup olmadığını sordu. Vali Nasuhbeyoğlu daha sonrada bitirilen bir kilimin kesimini yaparak kızlarla hatıra fotoğrafı çekti. Vali Nasuhbeyoğlu, yaklaşık 6 gün boyunca halkın beğenisine açık kalacak sergideki kilimlerden bazılarını ilin ileri gelenlerinden H. Gani Çallı ile daire amirlerine satarken, Hakkari kültürünü yaşatan Hisaş Müdürü Aziz Akın ve beraberindeki 11 usta öğretici bayanı birer teşekkür belgesi ile de ödüllendirdi. Sergi açılışına, Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apacık, Emniyet Müdürü Çavit Çevik, daire amirleri ile bazı vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title