Haberler

Hakkari'de Yabani Hayvanlar İçin Doğaya Yem Bırakıldı

Hakkari İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kış Mevsiminde Yem Bulmaktan Güçlük Çeken Yabani Hayvanlar İçin Çevre Dağlara Yem Bıraktı.

Hakkari İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, kış mevsiminde yem bulmaktan güçlük çeken yabani hayvanlar için çevre dağlara yem bıraktı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğayı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün talimatları doğrultusundan harekete geçen İl Çevre ve Orman Müdürü Ayşe Okay, sabah saatlerinde Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan, Orman İşletme Müdürü Faruk Özbek, VEDAŞ İl Müessesi Müdürü İsmail Özdemir ve beraberinde bulunan 5 kişilik ekiple birlikte şehirden yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Ağaçdibi Köyü'ne hareket etti. Araçlarla köye kadar giden Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan ve beraberindekiler, burada jandarma ekipleriyle köy korucularının korumalığında kara bata çıka patika yolları yaya olarak aştı. Görevli personelle köy korucuları, çuvallar içerisindeki yemleri Zap Vadisi kenarındaki çevre dağlara taşıdı. Vali Yardımcısı Pehlivan ve beraberindekiler, çuvallar içerisindeki yaklaşık 2 ton yemi yaya olarak aştıkları çevre dağların eteklerine boşalttı. Yerdeki kar nedeniyle dağlara çıkmakta oldukça zorlanan Müdür Ayşe Okay, zaman zaman yolda durarak oturduğu kar üstünde soluklanıp dinlenmeye çalıştı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Çevre ve Orman Müdürü Ayşe Okay, meydana gelen yoğun kar yağışı sebebiyle dağlarda yaşayan yabani hayvanların yem ve su bulmakta güçlük çektiğini belirterek, bu nedenle özellikle yabani hayvanlardan ala geyik ve dağ keçisinin yoğun olarak yaşadığı Zap Vadisi'ndeki köylere yakın çevre dağlara yem bırakma çalışması başlattıklarını ifade etti. 2006 yılı sonlarında da yemleme çalışmalarında bulunduklarını belirten Okay, "Bu yıl da 17 köyü kapsayacak şekilde çevre dağlara yem bırakma çalışmamız var. 17 köyümüze toplam 13 ton yem bırakacağız. Bu çalışmamızın ilk ayağını Ağaçdibi Köyü'nden başlattık, daha sonra sırasıyla diğer köylere de gidilerek dağlara yem bırakılacağız. Daha sonraki aşamalarda da et yiyen yabani hayvanlarımıza yönelik de yemleme çalışmamız olacak" dedi.

Vali Yardımcısı Pehlivan ise, hayvan haklarını en az insan hakları kadar önemsediklerini belirterek, bununda örneklerini sadece göstermelik olsun diye değil, somut bir takım adımlarla yaşama ve yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Pehlivan, "Bu dünyada her canlının bir öneminin ve değerinin olduğunu düşünüyoruz. Onlar doğanın süsüdür diye düşünüyorum. Böyle vahşi bir doğada yürürken da keçilerini göremiyorsak, uyandığımızda kuş ve benzeri hayvanların seslerini duymuyorsak bu dünyada ve doğada yaşamının en azından önemini yitirdiğini düşünüyoruz. Onların beslenmelerine katkı sağlarsak bizde vicdanen kendimizi rahat hissedeceğiz. Bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen bütün herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan ve beraberindekiler, beraberinde götürdükleri dürbünle çevre dağları izledikten sonra köylüler tarafından kendilerine getirilen bal, ceviz, peynir ve tandır ekmeğini yol ortasına çömelerek yedi. Pehlivan ve beraberindekiler daha sonra, köydeki ilköğretim okulunu ziyaret ederek öğrencilerle bir süre sohbet etti.

(NT-MET-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title