Haberler

Hakkari'de Karla Mücadele Çalışması

Hakkari'de Her Yıl Ancak İlkbahar Aylarında Büyük Zorluklarla Ulaşıma Açılabilen Yollar Bu Kış Açılmaya Başlarken, Daha Az Kar Yağmasının Küresel Isınması ile İlgili Olduğu Belirtildi.

Hakkari'de her yıl ancak ilkbahar aylarında büyük zorluklarla ulaşıma açılabilen yollar bu kış açılmaya başlarken, daha az kar yağmasının küresel ısınması ile ilgili olduğu belirtildi.

Tüm dünyada olduğu gibi küresel ısınma Doğu Anadolu Bölgesi'nde de kendini göstermeye başladı. Yaklaşık 8 ay boyunca ulaşıma kapalı bulunan 3 bin 500 rakımdaki Berçelan Yaylası'nda bulunan Zavite Köyü Konak mezrası yolu ise tarihten ilk defa önceki gün ulaşıma açılmıştı. Bugün ise, mayıs ayına kadar kapalı bulunan 7 bin nüfuslu Durankaya Beldesi ve 25 yerleşim biriminin ulaşımını sağlayan alternatif belde yolu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ne bağlı karla mücadele ekipleri tarafından ulaşıma açıldı.

Alternatif yolun sevincini yaşayan belde sakinleri, yolda araçlarını durdurup, sevinçlerini halay çekerek dile getirdiler. Halit Abdollahoğlu isimli vatandaş, ilk defa ocak ayında belde yolunun açıldığına şahit olduklarını belirterek, daha önceki yıllarda alternatif belde yolunda 5 metre kar bulunduğunu söyledi. Telefon direğini gösteren Abdullahoğlu, kar kalınlığı yüzünden bu direğin üzerinde geçtiğini iddia etti.

İl Özel İdare Genel Sekreterliği Köy Yolları Şube Şefi Mirza Çivi, şehirden 20 kilometre uzaklıkta bulunan beldenin alternatif yolunun 2 bin 700 rakımdaki Şivekür tepesinden geçtiğini belirtti. Her yıl mayıs ayında büyük zorluklarla ulaşıma açılan belde yolunu yeniden ulaşıma açtıklarını söyledi. Çivi ,"Beldenin ana yolu Üzümcü Köyü yakınlarından dolanmaktadır. Bu da 50 kilometreyi bulmaktadır. Ancak şehir merkezinden Mezran Mahallesi üzerinden Durankaya Beldesi'ne giden alternatif yol, beldeye 20 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bu yol tarihten ilk defa ocak ayında ulaşıma açılıyor" dedi.

Bir zamanlar mayıs aylarında kar kalınlığının yer yer 5-6 metreyi bulduğu beldenin Şivekür tepesinde, bu yıl ise kar kalınlığının sadece 1.5 metreden sınırlı kalması dikkat çekti.

(FT-MET-MEF-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title