Haberler

Hakimler ve Savcılar Çalışma Koşullarında İyileştirme İstiyor

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Yarsav) Tarafından, Adli ve İdari Yargı Teşkilatında Artan İş Gücüne ve Hizmet Binalarının Fiziki Yetersizliğine Dikkat Çekilerek, Adalet Hizmetlerinde Etkinliğin Sağlanması İçin, Yargıç ve Savcı Sayısının Arttırılması, Hizmet Mekanlarının Yeterli Hale Getirilmesi, Yardımcı Personel ve Araç Gereç Eksikliklerinin Giderilmesi İstendi.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) tarafından, adli ve idari yargı teşkilatında artan iş gücüne ve hizmet binalarının fiziki yetersizliğine dikkat çekilerek, yargıç ve savcı sayısının arttırılması, hizmet mekanlarının yeterli hale getirilmesi, yardımcı personel ve araç, gereç eksikliklerinin giderilmesi istendi.

YARSAV tarafından yapılan açıklamada, yeni adli hizmet binalarının yapımına hız verildiğinin ifade edilmesine karşın, bazı ilk derece mahkemelerinde ve yüksek yargı organlarında görevli tetkik hakimi ve savcıların gerek iş yükü gerekse çalışma ortamlarının ciddi boyutlarda sıkıntı yarattığı kaydedildi. Yargıtay ve Danıştay'da bir odada 4 tetkik hakiminin görev yapmaya çalıştığı belirtilerek, "Ankara Adliyesi'nde çalışma odası yokluğu 'koridor hakimliği' deyimini lügatımıza kazandırmıştır. Üç-dört yargıca bir çalışma odasını yeterli ve layık bulan, bu sorunun çözümünü uzun bir zaman dilimine yayan, görmezden gelen anlayışın, temel insan hakları ve yargı bağımsızlığı konusundaki tutumunun da sorgulanmaya muhtaç olduğu aşikardır" denildi.

Açıklamada, yargı kurumunun bütün perspektifinin "dosyaların eritilmesi" hedeflendiği, dosya sayısının azaltılmasının, adaletle hüküm verebilme kaygısının ve insan sağlığının önüne geçtiği vurgulanarak, "Son günlerde meslektaşlarımız ve adliye personeli arasında yaygınlaşan kalp rahatsızlıkları, beyin kanaması, kanser felç gibi bir çok yaşamsal hastalıkların ortaya çıkmasında ağır çalışma koşullarının etkili olduğu tartışmasızdır" görüşüne yer verildi.

Yargıç ve savcıların yüksek bir mesleki donanıma ve entelektüel birikime sahip olmasının, adil yargılamanın ve adaletle karar verebilmenin ön koşulu olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Ancak yargıç ve savcılarımız mevcut çalışma koşulları altında özel yaşamlarını, bilim, kültür ve sanat aktivitelerini, mesleki ve bilimsel çalışmaları takip etmek bir yana, değişen mevzuatı bile yeterince izleyememektedir. Türk yargı sisteminde mahkemelerin ve savcılıkların iş yükü ortalamasını belirleyen, ancak bilimsel bir temeli bulunmayan Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu ilke kararından başka hiçbir yasal ölçü yoktur. Yüksek mahkemelerde ise yargıç ve savcıların iş yükünü, çalışma standartlarını belirleyen hiçbir düzenleme bulunmamaktadır."

Bütün iyileştirme ve reform iddialarına karşılık Türk yargısının eksik kadro ile çalıştığına dikkat çekilerek, yakında hayata geçirileceği söylenen Bölge Adliye Mahkemeleri nedeniyle daha çok yargıç ve savcıya gereksinim duyulacağı kaydedildi.

Açıklamada, yargıç ve savcı sayısının arttırılması, hizmet mekanlarının yeterli hale getirilmesi, yardımcı personel ve araç, gereç eksikliklerinin giderilmesi konusunda kalıcı ve kesin çözümler üretilmesi gerektiği belirtilerek, "Bu çözümler üretilmediği sürece adalet hizmetlerinde etkinliğin de sağlanamayacağının bilinmesi gerekmektedir" denildi. (ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title