Haberler

"Hakim ve Savcılar" Tasarısı Jet Hızıyla Genel Kurul'da

AKP, Hakim ve Savcıların Atanmasını Düzenleyen Yasa Teklifini Adalet Komisyonu'nda Kabul Edilmesinin Ardından Jet Hızıyla Genel Kurul Gündemine Taşıdı. AKP'nin Grup Önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi.

AKP, hakim ve savcıların atanmasını düzenleyen yasa teklifini jet hızıyla Genel Kurul gündemine indirildi.

AKP'nin, Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Genel Kurul'da ele alınması konusundaki önerisi üzerinde Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine AKP, bu önerisini TBMM Genel Kurulu'na grup kararı olarak getirdi. TBMM Genel Kurulu'nda, AKP'nin Genel Kurul gündeminin değiştirilmesine ilişkin önerisi görüşüldü. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın imzasıyla hazırlanan önergede, yasa teklifinin "31.11.2007" Cumartesi günü görüşülmesi ibaresi yer aldı. Ancak Kasım ayının 30 gün olması ve teklifte "31 Kasım" tarihinin yer alması, muhalefetin eleştirilerine neden oldu.

Başta CHP'liler olmak üzere, muhalefet, iktidar grubunun yasa teklifi konusunda "gayri ciddi" davrandığının, önergeye konulan tarihten de anlaşılacağını belirtti. Eleştiriler üzerine önergenin görüşülme tarihi üzerinde el yazısı ile düzeltme yapıldı ve görüşülme tarihi olarak "30 Kasım" ibaresi yazıldı. Daha sonra önergeyle "2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin, 30 Kasım Cuma günü görüşülmesi kabul edildi.

-CHP : "HÜKÜMETİN GİZLİ TASARISI"-

Genel Kurul'da önergenin görüşülmesi sırasında aleyhte söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AKP'nin İçtüzüğe aykırı davrandığını savundu. Anadol, "AKP geçen dönemden başlayan ve dozunu artıran içtüzüğe aykırı davranışlarına devam ediyor" dedi.

Anadol, şunları söyledi:

"Bu teklif AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç tarafından, 14 Kasım'da kendi grubuna sunmuş ardından 22 Kasım'da ise Adalet komisyonu gündemine alınmıştır. Bu aceleyi anlayamadık. Bir öğrendik ki bu teklif Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'de itiraf etti. Hükümetin gizi tasarısı olan bu teklifi Adalet Bakanlığı bürokratları yardım etmiş. Bir gizli tasarı ile karşı karşıyayız."

-AKP : "MİLLETVEKİLİNİN YASA TEKLİFİ HAZIRLAMASI AYIP MI?"-

AKP Grubu adına önerinin lehinde söz alan, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, 6 maddelik yasa teklifine muhalefet partisi CHP'nin 165 sayfalık muhalefet şerhi koyduğunu hatırlatarak, hazırlanan yasa teklifine yönelik eleştirilere cevap verdi. Bozdağ, "Bu rapor İçtüzüğe aykırı değil. Milletvekilleri kanun teklifi verebilir. Bu anayasal hakkıdır. Bir milletvekilinin uzman kişilerden yardım alması ayıp bir şey midir?" diye konuştu.

Bozdağ, CHP'nin eleştirilerine, "Milletvekili milletten aldığı bir hakkı kullanarak teklif vermiştir. Bunu itham etmek ayıptır. Biraz ölçün biçin empati kurun. Biraz vicdan biraz merhamet edin. 100 hakim ve savcı, bu çocuklar bayramda işsiz mi kalsın. Siyasallaşma sözü söyleyecek en son parti CHP'dir" diye cevap verdi.

-MHP : "İKTİDARIN HAKKI"-

MHP GRUP Başkanvekili Mehmet Şandır da, AKP'nin danışma kurulu önerisi üzerine söz aldığını belirtti. Şandır, "Hukuki konuda bir tartışma vardır. Bunu düzeltmek lazım. MHP olarak bir meseleyi dikkatinize sunmak istiyoruz. Yeni bir dönemin başındayız ve millet bizden hizmet bekliyor. Millet bu hakkı iktidara verirken doğruları da yapmayı bekliyor. Ülkenin sorumluluğu ve TBMM gündemini belirlemek iktidarın hakkıdır, ama bu şekilde uygulama yapmak doğru değil" şeklinde konuştu.

-"EŞKIYA YOK"-

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün de, bugüne kadar Danışma Kurulu'nda hep uzlaşıldığını kaydetti. Ergün, "Ancak, biri tasarı olmak üzere biri de yasa teklifinin Genel Kurul gündeminden ön sıralara alınması konusunda muhalefet partileri karşı çıktı. Bu teklifin aciliyeti var. 100 hakim ve savcının mağduriyeti söz konusu. Çünkü 5 Aralık'ta Danıştay'ın daha önce verdiği bir karar nedeniyle bu süre doluyor" dedi.

CHP'nin, AKP'yi "eşkıyaya" benzetmesine ise Ergün, "Parlamentoyu biz çalıştırmak durumundayız. Bu Meclis'te eşkıyalık falan yoktur. Eğer bu yasa eşkıyalıkla hazırlanmışsa 60 kişilik bir grupla Meclis'i basmak ne oluyor" değerlendirmesinde buludu.

-DTP : "AKP'Yİ SAYGIYA DAVET EDİYORUM"-

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'da dün Genel Kurul'da görüşülmesi beklenen "Tanık Koruma Tasarısı" için çalışma yaparken, Genel Kurul gündeminde başka konularla karşılaştığını ifade etti. Kaplan, şöyle konuştu:

"Ancak AKP, başka bir tasarıyı gündeme getirdi. Mecliste bir hukukçu üye olarak içtüzük işlevini bilen biri olarak da çok üzüldüm. Bu yasanın basılıp üyelerin eline verilmesi gerekiyordu. Biz bunun tartışmasını açmadan bu sefer bir önerge önümüze geldi. Önergeye bakıyorum iktidar partisine yakışmayan karalama 31 Kasım için önerge veren bir AKP iktidarı yarın 30 şubat içinde bir önerge verebilir. Biraz ciddiyete biraz saygıya davet ediyorum."

-YARGIÇLARINIZ İADE EDİLDİ-

"Hangi hukukçu vicdanında hangi Meclis tarihinde muhalefet şerhi için 2 saat süre verilir" diyen Kaplan, "Üç yargıç adayını bu kafayla seçtiniz ne oldu Avrupa bu yargıçları size iade etti. Bu kürsüde söz alana kadar 20 kez kürsüye gittim geldim. Bu yasayı zamanında getirseydiniz, tartışmaya açsaydınız" diye konuştu.

Kaplan, AKP'nin yeni anayasa çalışmalarına da vurgu yaparak, "Yeni anayasa da bağımsız yargı hükmü teşkil ediliyor. Hakim ve savcıların görüşlerini almadan bir yasa hazırlayacaksınız, ardından milletvekillerinin görüşlerini almadan 48 saat geçmeden yasayı getirip buradan geçirmeye çalışacaksınız" dedi.

-GİYOTİN YASASI-

AKP'nin çıkarmaya çalıştığı yasayı, "giyotin yasasına" benzeten Kaplan konuşmasına şöyle devam etti :

"Yarın çıkaracağınız bu yasa, bu partizanca atamalara, genel müdürlerin mülakatına tabi olacak gencecik vicdan yargıçlarımızı ve savcılarımızı bu şekilde seçerek imse güçler ayrılığını ayaklar altına alamaz. Hangi devirde yaşıyoruz. Bu kafayla yeni anayasa da getiremez."

-AKP'Yİ ÇALIŞTIRMAM-

Kaplan, "Bu içtüzüğü öyle kötü olarak kullanırım ki bu Meclisi çalıştırmam. Sizi sabaha kadar burada tutarım. Sizi ciddiyete davet ediyorum. Demokrasiye saygıya davet ediyorum. Sorumluluğa davet ediyorum. Bunu oylatmayın. Bunu 31 Kasım'a erteleyin" dedi. (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title