Haberler

Hakem Heyeti'nden Tüketicileri Sevindirecek Karar

Karabük Valiliği İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Türkiye'de İlk Olan Bir Karara İmza Atarak, Bankaların Konut Kredisi Çeken Tüketicilerden Zorunlu Deprem Sigortasından Hariç Başka Ad Altında Sigorta Ücreti Kesilemeyeceğine Karar Verdi.

Karabük Valiliği İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Türkiye'de ilk olan bir karara imza atarak, bankaların konut kredisi çeken tüketicilerden zorunlu deprem sigortasından hariç başka ad altında sigorta ücreti kesilemeyeceğine karar verdi.

İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı ve Sanayi Ticaret İl Müdürü Salim Sungur, Karabük'te Kamil Aydın isimli bir vatandaşın Ziraat Bankası'nın Balıkesir'in Ayvalık Şubesi'nden çektiği konut kredisini kullandığı, bilahare yürürlüğe giren Mortgage Yasası'na dahil olduğunu ancak banka şubesi tarafından konut için 86 YTL, Hayat Sigortası için de 254 YTL olmak üzere toplam 340 YTL istendiğini ve mağduriyetinin giderilmesi için Karabük Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurduğunu söyledi. Başvuru

üzerine Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Yönetmeliği'nin 19. maddesi gereğince inceleme yaptıklarını ifade eden Sungur, "31 Mayıs 2007 tarih 26538 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 'Değişken faizli içeren konut finansmanı sözleşmelerine dair Tüketicinin Bilgilendirilmesi Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik' ile 'Konut Finansmanı Kuruluşlarınca Verilecek Sözleşme Öncesi Bilgi Formu ve Esasları Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği'nin sorumluluk başlıklı 5. maddesinde, 6. maddede yer alan hususlar

çerçevesinde 'sözleşmenin imzalanmasından önce tüketicinin yazılı olarak bilgilendirilmesi zorunludur' ibareleri yer almakta olup, aynı yönetmeliklerin 6- (2) maddesinde ayrıca formun ön yüzünde yer alacak şekilde en az 16 punto koyu siyah harflerle Hayat Sigortası, konut sigortası gibi yapılması isteğe bağlı sigortaların yaptırılması zorunlu olmadığına dair ibarenin yazılması gerekmektedir" dedi.

Salim Sungur, yaptıkları inceleme sonucunda ise şu kararı verdiklerini açıkladı:

"Bankanın tüketiciye muhatap yazısı tüketicinin ipotek ve DASK sigortasını yaptırdığı, diğer sigortaların zorunlu olmadığı, konuyla ilgili yönetmeliklerin ilgili maddeleri de göz önüne bulundurularak 4822 sayılı Kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un satıştan kaçınma, 5. maddesinin 2. fıkrasında hizmet sağlamada da haklı bir sebep olmaksızın kaçınılmaz ibarelerinin yer aldığı, bu nedenle tüketicinin haklı olduğuna, tüketicinin DASK sigortası haricinde kendi isteği

doğrultusunda başkaca bir sigorta yaptırmaya zorlanamayacağı ve bu nedenle sigorta adı altında kesilmekte olan tutarların kesilmemesine ve kararın taraflara bildirilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir"

(YE-OS-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title