Haberler

Hakari'de 'Dünya Kanser Günü' Etkinlikleri

Hakkari Zararlı Alışkanlıklarla Mücadele Eğitim Projesi (Zamep) Koordinatörü Sefer Kaçmaz, Dünyada Her Yıl 1 Milyon Kişinin Kansere Yakalandığını Belirtti.

Hakkari Zararlı Alışkanlıklarla Mücadele Eğitim Projesi (ZAMEP) Koordinatörü Sefer Kaçmaz, dünyada her yıl 1 milyon kişinin kansere yakalandığını belirtti.

4 Şubat 'Dünya Kanser Günü' nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yapan Sefer Kaçmaz, Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UİCC) tarafından belirlenen bu yılki temasının 'Çocuklar için sigarasız bir çevre' olduğunu belirtti. Dünyada her yıl 1 milyon kişinin yakalandığı kanser hastalığının öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu anlatan Kaçmaz, dünya da 700 milyon çocuğu sigara dumanıyla kirlenmiş hava soluduğu belirtti. Tüm kanserlerin yüzde 30'unun, tütün kullanımı ile ilgili olduğunu anlatan Kaçmaz "Akciğer kanserinin yüzde 95 sigaraya bağlıdır. Akciğer kanseri olmak üzere sindirim sistemi, solunum sistemleri, kalp ve damar hastalıklar böbrek kanseri' de dahil birçok hastalıklar tütüne bağlı olarak gelişir. Tütün ve tütün mamullerinin neden olduğu hastalık ve ölümleri azaltmak, sigara içmeyenlerin sigaraya başlamalarını engellemek, sigara içenlerin sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak, sigara içmeyenlerin hakkını savunmak ve pasif sigara dumanına maruz kalmalarını önlemektedir. Ülkemizde her geçen gün sayıları ve içicileri artmakta olan nargile kafeler ülkemizde bu durumuın ortaya çıkış biçimidir. Nargile ve bütüm diğer bütün tütün ürünlerinin aynı ölçüde zararlı olduğu ve bağımlılık yaptıkları toplumumuzca bilinmeli ve bunlartın kullanımına ve yaygınlaşmalarına karşı gereken önlemlerin alınması için herkes kararlı ve dikkatli olmalıdır. İlgili herkesin sigara salgınını durdurmak ve herkesin üzerine düşeni yapacağı inancındayız.USİDER tarafından desteklenen Zararlı Alışkanlıklarla Mücadele Eğitim Projesi (ZAMEP) sigaranın zararlarını her yönü ile anlatan binlerce "Babaya mektup" dağıtılacaktır. Sağlıklı beslenerek herkesi kanserden korunmaya çağırıyoruz" dedi.

Kaçmaz daha sonra 4 Şubat 'Dünya Kanser Günü' etkinlikleri kapsamında sigaranın zararlarının anlatıldığı yüzlerce bröşürü çarşı merkezinde vatandaşlara dağıttı.

(FT-MET-Y)

02.02.2008 16:27 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title