Haberler

Hak-İş 4. Kısa Film Yarışması

Hak-İş Konfederasyonunun "Emeğe Saygı" temasıyla bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği "Hak-İş Kısa Film Yarışması"nda dereceye girenlere ödülleri, düzenlenen törenle verildi.

Hak-İş Konfederasyonunun "Emeğe Saygı" temasıyla bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği "Hak-İş Kısa Film Yarışması"nda dereceye girenlere ödülleri, düzenlenen törenle verildi.

Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Gençlik Parkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yarışmanın ilkini 2012 yılında yaptıklarını anımsattı.

Sendikal mücadelede bilinen kalıpların dışına çıkılması gerektiğini ifade eden Arslan, "Sendikal çalışmalarımıza sanat ve kültür boyutu katmamız gerekiyor" dedi.

Sinema, tiyatro gibi bütün kültür dallarının temelinde "insan" ve "emeğin" olduğunu vurgulayan Arslan, bu anlamda emeğin sanat ve kültürden ayrılamayacağını söyledi.

Arslan, bu yarışmayla gençleri ve sendika üyelerini sinemaya teşvik etmeyi amaçladıklarını anlattı.

Yarışmaya katılan üyelere teşekkür eden Arslan, "Yarışmanın beşincisi Uluslararası Film Yarışması olarak devam edecek. Önümüzdeki yıl kısa film yarışmasının beşincisini gerçekleştirirken, Uluslararası sendikal dayanışmanın bir parçası olarak, Uluslararası iş birliği yaptığımız yaklaşık 50 ülkeden 60'ın üzerindeki konfederasyonla ve onların bünyesindeki çalışanların katılımıyla Uluslararası Kısa Film Yarışmasını önümüzdeki yıl hayata geçireceğiz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının yarışmaya katkı vermesinin kendileri için önemine değinen Arslan, birlikte daha fazla filmin ve ödülün yer aldığı yarışmaları gerçekleştireceklerini bildirdi.

"Sendikal mücadelemize sinema ve filmlerin de dilini katmamız gerekiyor" diyen Arslan, bu alanı daha yakından takip etmeleri gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de özellikle dizi sektöründe uzun süreli yayınlar yapılmasını eleştiren Arslan, şöyle devam etti:

"Hiçbir demokratik gelişmiş, çağdaş ülkede bir bölüm dizi 3 saatte bitmez. Bu ülkede 3 saatlik dizi yayınlanıyor. Her hafta 3 saatlik dizileri yetiştirmek için sinema ve televizyon emekçilerinin ne büyük mağduriyetler yaşadığını görüyoruz. Ne ILO ne ülkemizdeki mevzuatın kabul edemeyeceği, saygın iş kavramının çok ötesinde bir sistemle karşı karşıyayız. Reyting uğruna, daha çok kazanma, daha fazla seyredilme uğruna emekçilerin istismar edilmesine asla gönlümüz razı değil. Onun için sinema ve dizi emekçilerinin de mücadelemize katılmalarını istiyorum."

Sanatçıların, sendikalı olmalarının önemine değinen Arslan, "Mücadele etmezseniz size verilen role karşı, 'olmaz' demezseniz belki gelecek yıllar dizilerin saatini 4 saate çıkaracaklar" ifadelerini kullandı.

Yarışmaya çok sayıda eserlerin gönderildiğini anlatan Arslan, ödülleri belirlerken çok titiz bir çalışma yürüttüklerini anlattı. Arslan, filmlere emeği geçen tüm emekçilere teşekkür etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise konfederasyon olarak kendilerinin de kısa film yarışmasını düzenlediklerini belirterek, bu yıl ikincisini düzenledikleri yarışmanın temasının "örgütlenme" olduğunu ifade etti.

"Dizilere eğitimci gözünden not vereceğiz"

Sanat çalışmalarında kalitenin artması noktasında eğitimcilerin temsilcisi olarak, dizilerle alakalı eğitimcilerden oluşan bir komite oluşturacaklarını aktaran Yalçın, "Bunun üzerinden dizilere eğitimci gözüyle not vereceğimizi dizi kanalıyla toplumun dejenere edilmesi, ahlak kurallarının örselenmesi gibi bazı sevimsiz yaklaşımların denetlenmesi noktasında sivil bir göz olacağız" dedi.

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da etkinlikten dolayı Hak-İş'i tebrik ederek, yerel yönetimler olarak sanat yoluyla insanların gelişimine katkı sağlamak adına yapılan tüm çalışmaları desteklediklerini belirtti.

Törende sinemaya emeği geçen sanatçılar Anta Taros, Ulvi Alacakaptan, Deniz Gökçer, Nilüfer Aydan, Devlet Devrim, Ferdi Merter Fosforoğlu,Film-San Vakfı Müdürü Uğur Kıvanç Terzioğlu'na plaket verildi.

Öte yandan törene katılması beklenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahil Ünal, programa katılmadı.

Yarışmada dereceye girenler

En iyi film birincilik ödülünü "Emeğin içindeki gizem" adlı kısa filmle Abdülkadir Taş, ikincilik ödülünü " Rüzgar gülü" adlı filmle Muhammet Emin Altınkaynak, üçüncülük ödülünü ise "Kömür kızı" adlı filmle Yunus Sağdıç aldı.

"Emeğin İçindeki Gizem"  adlı kısa filmle en iyi senaryo dalında Abdülkadir Taş ve en iyi yönetmen dalında Ersin Çetintaş ödül alırken, en iyi kurgu dalında "His" adlı filmle Muhammet Ali Atan, en iyi müzik dalında "İstanbul'un sesi" adlı kısa filmle Flört Grubu adına Gökhan Öcal, en iyi kadın oyuncu dalında "Ardından" filmiyle İrem Altuğ, en iyi erkek oyuncu dalında "Hayırlı Yol"  filmiyle Oğuzhan Endürüst, en iyi görüntü yönetmeni dalında "Ateşten Eller" adlı filmle Adnan Sağlam ödüle layık görüldü.

"Necati Çelik jüri özel ödülüne",  "Salyangozun Yolculuğu" kısa filmiyle Şenol Çöm, jüri özel ödülüne de "Hayaller Engel Tanımaz" kısa filmiyle Recep Dere hak kazandı.

"Sendikacı gözünden" dalında, "Emeğe saygı" adlı filmle Mehmet Çakır ve ekibi, "Pamuk ipliği" adlı filmle Ali Demir Aslan ve ekibi, "Bir gün bir kadın" adlı filmle ise Mesut Platin ve ekibi ödül aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Gençlik Parkı Mahmut Arslan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title