Haberler

"Hadım" Yasası Komisyonda Görüşülüyor

Kamuoyunda "Hadım" yasası olarak bilinen çocuğa karşı işlenen cinsel suçların cezalarında artırım öngören yasa teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor.

Kamuoyunda "Hadım" yasası olarak bilinen çocuğa karşı işlenen cinsel suçların cezalarında artırım öngören yasa teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor.

Komisyonda, kanun teklifinden TCK'nın 102'nci maddesinde düzenlenen Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal etme" suçunun "iki yıldan yedi yıla kadar hapis" cezasını "beş yıldan on yıla kadar hapis" şeklinde değiştiren birinci maddesinden mağdurun işlenen suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini ya da oturduğu yerleşim bölgesini terk etmek zorunda kalması halinde verilecek cezanın bir kat artırılmasına ilişkin düzenlemenin çıkarılması tartışmalara neden oldu.

Komisyonun sabahki oturumunda, AKP'lilerin "Kadının ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunması"na ilişkin kanun teklifiyle ilgili de alt komisyon kurulmasına karar verildi. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, 23'ncü dönem bitmeden bu tekliflerin yasalaşması gerektiğini belirterek kadın cinayetlerine dikkat çekti. Ersin bu olayların Türkiye'nin imajını bozduğunu ifade ederken Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, öncelikle alt komisyon raporu çıkan çocuğa karşı işlenen cinsel suçlarla ilgili teklifin görüşülmesi gerektiğini söyledi. CHP'li Ersin "Bu konularla ilgili 9 yıldır ne yaptınız" diye tepki gösterirken Bakan Kavaf, "İkide bir 9 yıldır ne yaptınız diyorsunuz hiçbir şey yapılmadığını söyleyemezsiniz" diye karşılık verdi.

-"SORUMLULUK İKTİDARDA OLACAK"-

Kadının ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasıyla ilgili kanun teklifinin alt komisyona havale edilmesinin ardından Komisyon, Çocuğa Karşı İşlenen Cinsel Suçlarla ilgili yasa teklifini görüşmeye başladı. MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu, teklifin yasalaşması durumunda uygulama noktasında bazı sıkıntılar doğabileceğine dikkat çekti. Teklifin ardından cezaevlerinde tutuklu bulunan suçluların salıverilmesinin gündeme gelebileceğine dikkat çeken Çobanoğlu, "Türkiye'de ceza kanunlarında yapılan değişiklikler neticesinde birçok insan salıverildi. İyiniyetli bir teklifin farklı noktaya gitmesinin sorumluluğu iktidarda olacaktır" diye konuştu.

-ARİTMAN'DAN "BEDEN SAĞLIĞININ BOZULMASI" İFADESİNİN YASADAN ÇIKARILMASINA TEPKİ-

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise sarkıntılık fiili ve cezasının TCK 105'nci maddesinde düzenlendiğine işaret ederek teklifle yeni bir cezalandırmanın daha düzenlendiğini söyledi. Arıtman teklifle, "beden sağlığının bozulması" düzenlemesinin yasa metninden çıkarılmasının sakıncalarına dikkat çekerek "Bu suçun mağduru olan kadın kısır kalabilir, kendisine AİDS bulaşabilir. Mağdurun ruh sağlığının yanı sıra beden sağlığı da bozulabilir. Teklife göre beden sağlığı bozuldu diye ceza almayacak ama iş yerini değiştirdi diye 36 yıl ceza alabilecek, bunlar adil değil" diye konuştu. Komisyonda verilen önerge ise teklifte yer alan "fiilin sarkıntılık düzeyinde kalması halinde verilecek ceza üçte birine kadar indirilebilir" ifadesi "suçun ani ve kesik hareketle işlenmesi halinde verilecek ceza üçte birine kadar indirilebilir" şeklinde değiştirildi.

-"HÜSEYİN ÜZMEZ'İ KURTARIRSINIZ"-

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de teklifin birinci maddesinde yer alan "Ancak mağdur bu suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini veya oturduğu yerleşim bölgesini terk etmek ya da eğitim gördüğü kurumu veya çalıştığı işyerini değiştirmek zorunda kalmış ise verilecek ceza bir kat artırılır" ibaresindeki cezanın adaletli olmadığını savundu. CHP'li Aritman da AKP'lilere "Beden ve ruh sağlığı hükmünü çıkarırsanız Hüseyin Üzmez'i kurtarırsınız" dedi.

-"TOPLANTIYI TERK ETMİYORUM"-

Yapılan görüşmelerin ardından birinci maddedeki "Ancak mağdur bu suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini veya oturduğu yerleşim bölgesini terk etmek ya da eğitim gördüğü kurumu veya çalıştığı işyerini değiştirmek zorunda kalmış ise verilecek ceza bir kat artırılır" hükmü tümüyle tekliften çıkarıldı. AKP'li bazı milletvekillerinin de düzenlemenin tekliften çıkarılmasına ilişkin önergeye olumlu oy kullanmasına AKP'li kadın milletvekilleri tepki gösterdi. Teklif sahiplerinden AKP İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, ilgili düzenlemenin tekliften çıkarılmasından hemen sonra komisyon toplantısından ayrılırken, "komisyon toplantısını terk ettiği" yönündeki yorumlara "toplantıyı terk etmiyorum, başka işlerim var. Ancak düzenleme kalmalıydı, tecavüze uğramak kadının suçu değil ki. Kadınlar ağır bedeller ödüyor, zaten mağdur olan kadınlar" karşılığını verdi.

-"ÇOCUĞA KARŞI CİNSEL SUÇUN CEZASI ALTI YILDAN ON BEŞ YILA KADAR HAPİS"-

Komisyonda verilen önergeyle teklifin ikinci maddesinde, çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye verilecek "altı yıldan oniki yıla kadar hapis" cezası, "altı yıldan onbeş yıla kadar hapis" cezası şeklinde düzenlendi. Yine CHP'li Ahmet Ersin'in önergesinin kabul edilmesiyle de suçun "kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı kolaylıktan faydalanılması ya da nüfuzun kötüye kullanılması suretiyle işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat oranında artırıldı. Teklifin ikinci maddesindeki "Ancak mağdur bu suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini veya oturduğu yerleşim bölgesini terk etmek ya da eğitim gördüğü kurumu veya çalıştığı işyerini değiştirmek zorunda kalmış ise" ifadesi korunurken, verilecek cezanın bir kat artırılması düzenlemesi de verilen önerge ile "yarısına kadar artırılması" şeklinde öngörüldü.

-"BİNLERCE SÜBYANCIYI SALIVERECEKSİNİZ"-

Komisyon toplantısında AKP ve CHP'li Canan Aritman arasında da tartışma yaşandı. AKP Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, teklifte yapılan değişikliklerle ilgili Aritman'a "Canan Hanım tecavüzcüleri bu kadar korumak zorunda mısınız?" diye tepki gösterirken Aritman da "Ayıp, okuduğunuzu, mu duyduğunuzu mu anlamıyorsunuz. Ben ağırlaştırılmış hapis verilsin diyorum" karşılığını verdi. AKP'liler Aritman'ı şov yapmakla suçlarken Aritman da AKP'lilere "beden sağlığının bozulması" ifadesinin yasadan çıkarılması nedeniyle "Binlerce sübyancıyı salıvereceksiniz" diye tepki gösterdi.

- Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title