Haberler

Avrupa 'Döner'e Savaş Açtı!

Güncelleme:

Batılı ülkeler çeşitli gerekçelerle Türklerin önemli bir yiyeceği olan 'döner'i birbiri ardına yasaklamaya ve döner dükkanlarına ceza yağdırmaya başladı.

Batılı ülkeler döneri birbiri ardına yasaklamaya ve döner dükkanlarına ce yağdırmaya başladı. Bu yasaklara tepkiler de yükselmeye başladı. 'Biz de pizza ve hamburger'i yasaklayalım tepkileri dikkat çekiyor.

Akşam'dan Selim Karahan'ın haberi şöyle:

Batılı ülkelerden gelen 'kebap ve dönere karşı kara kampanya-yemek yasağı haberleri arttı. Mutfak araştırmacılarına göre normalde bir şehirde farklı kültürlere ait mutfaklarının bulunması o şehrin kozmopolit yapısına işaret ediyor. Yüzyıllar boyunca uzak diyarlardan gelen yeni ve farklı yiyecekler, kültürlerin birbirleriyle yakınlaşmasına önemli katkıda bulundu.

HALKLARI YAKINLAŞTIRIYOR

Türkiye ve Arap ülkelerinden batı ülkelerine giden göçmenler de zaman zaman ırkçı saldırıların hedefi oldu ancak açılan döner ve kebap restoranlarının vazgeçilmezliğini engelleyemedi. Bugün döner özellikle Avrupa kıtasını adeta fethetmiş durumda. Herhangi bir Avrupa şehrinin en kalabalık caddesine gittiğinizde birden çok dönerciye rastlanabiliyor. Batı halkları döneri artık kendi ülkesinin doğal bir parçası olarak görse de İslamofobi'nin artması, bu yemekleri bazı Batılı politikacılar için adeta düşman haline getirdi. Böylece İtalya'dan ABD'ye anlamsız bir şekilde 'dönerle mücadele' başladı. Yöneticiler artan bir şekilde dönerin yasaklanması için kuralları zorlamaya başladı. Döner karşıtı argümanlar ikiye ayrılıyor. Birincisi sağlıksız koşullar iddiası. Bu iddia sık sık dile getirilse de bugüne kadar döner yüzünden toplu bir zehirlenme yaşanmadı.

DESTEKLEYEN VERİ YOK

Avrupa Birliği tarafından yayımlanan hiçbir sağlık raporunda dönerin kamu sağlığına zarar verdiğine dair bir ifade yer almadı. İkinci olarak ise döner ve kebabın bölgesel kültürleri tehdit ettiği iddia ediliyor. Dünyada farklı etnik yemeklerin yerel kültürü yok ettiği sonucuna varmış hiçbir bilimsel makale bulunmuyor. Dolayısıyla bu savaş mantık veya bilime değil tamamen korkuya dayanıyor.

'BİZ DE PİZZAYI YASAKLAYALIM'

Batı'da dönere karşı başlatılan savaş doğal olarak Türkiye'den büyük tepki çekiyor. Son olarak kebap ve döner zinciri Bedri Usta'nın sahibi Bedrettin Aydoğdu yaşanan bu durumu 'faşizm' olarak değerlendirdi. Avrupa'da binlerce döner işletmecisi bulunduğunu hatırlatan Aydoğdu "Müslüman kültürüne ait dönere karşı bu karalama kampanyasını kabul etmiyoruz. Bizim binlerce Türk işletmecimiz yurtdışında bu yolla para kazanıyor. O halde biz de pizza ve hamburgere yasak getirelim" diye konuştu.

DÖNERE 'CİHAT YEMEĞİ' DEDİLER

2007-2015 arasında Minnesota eyaletini temsil eden kongre üyesi Michele Bachman 2013'ten beri 'dönerin okullarda verilmemesi gerektiğini savunuyor. Bachman "Bu işler falafelle başlar, daha sonra çocuklar döneri de sever. Döneri de sevince 'acaba başka ne güzellikler var' diye düşünmeye başlar" demişti. Deli saçması gibi gelse de ABD'de Bachman'i destekleyen çok sayıda politikacı var.

ALMANYA VE FRANASA DA 'MÜCADELE' EDİYOR

Almanya ve Fransa da son zamanlarda yoğun Türk nüfusa rağmen dönere savaş açan ülkeler arasında. Fransa, döneri Paris terör saldırısı sonrası Müslüman yemeği olarak nitelendirerek işletmelere gereksiz cezalar keserek dükkan kapatıyor. Almanya dönerin ismini değiştirmek istiyor. Hatta dükkanların tabelasında 'döner' yazıyor diye bir işletmeye 500 euro ceza dahi kesildi.

VERONA 'ETNİK YEMEĞE' SAVAŞ AÇTI

Geçtiğimiz şubat, İtalya'nın Verona kenti de ilginç bir karar aldı. Irkçı çıkışlarıyla tanınan Verona Belediye Başkanı Flavio Tosi'nin zorlamasıyla, belediye şehirde 'etnik' lokanta açılmasını yasakladı. Tosi yaptığı açıklamada bu karar sayesinde şehrin dokusunu bozacak şekilde yemek yapan yerlere artık izin verilmeyeceğini söyledi. Verona'da son yıllarda artan Müslüman nüfusun etkisiyle döner ve kebaba talep patlaması yaşandı. Özellikle dönerciler geç saate kadar açık olduğu için İtalyan öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Bu durum da bazı kesimleri rahatsız ediyor.

'SOKAKLARI DÖNERDEN TEMİZLEYECEĞİZ'

Geçtiğimiz haftadan beri Moskova'da büyük bir döner tartışması yaşanıyor. Moskova Ticaret Departmanı Başkanı Alexey Nemeryuk "Sokakları dönerden temizliyoruz. Yakında yok olacaklar" dedi. Nemeryuk'un bu açıklamalarına Moskovalılar büyük tepki gösterdi. Twitter'da kullanıcılar döneri korumak için ellerinden geleni yapacaklarını ve gerekirse şehri birbirine katacaklarını ifade etti.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Avrupa Birliği Almanya Türkiye Verona Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (7)

Sener Koruturk:

Cok dogru!. . Doner chadist yemegidir. Dunya artik deniz urunleri yemeye agirlik verdi. Balik, istiridya, karides, ahtapot ve tabii guzel sarap. Doner levantine arap et yemegidir. Turklerle alakasi falan yok. Rus havyari yiyin ulan krrrroooo''lar.

5
19
yanıtYanıtla
rusya ya git o zaman:

Yine mi sen sener koruturk git sen biraz uyu kendine gelirsin . burada yazi yazmana gerek yok madem ulkemizi begenmiyorsun . sana eksi veriyorum.

yanıt0
yanıt0
IYI OLUR PKK nin butcesi azalir:

DONERCILERIN COGU PKK YA CALISIYOR HICTE KAPATSINLAR ISSIZKALSINLARDAGITSINLER PKK VERDIKLERI AIDATLARI GERI ALSINLAR INSALLAH HEPSINI KAPATIR-LAR

10
5
yanıtYanıtla
Mam:

Yuh paranoyakkisin kardesim buna bile pkk yi karistirdniz ya pes dogrusu

yanıt0
yanıt0
fastfood kralı döner:

Avrupalılar döneri Türkiye''den daha güzel yapıyor, bizimkiler hep malzemeden çaldığı için 30-40gr eti 10 liraya satıyolar, sırf hamur ve yeşillik yiyosun. avrupada ise dürümlerde 100-150gr et var üstelik 3 euro doya doya yiyosun, elin gavuru bizim kültürümüz daha iyi tanıtıyor.

3
7
yanıtYanıtla
makarnacı:

Döner zengin işi

3
4
yanıtYanıtla
TEK DİŞİ KALMIŞ......:

batı YEMEĞE BİLE TAHAMMÜL EDEMYECEK KADAR VAHŞİ!

1
4
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title