Haberler

Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri Sona Erdi

Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde düzenlenen 48'inci Ulusal, 22'nci Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri sona erdi.

Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde düzenlenen 48'inci Ulusal, 22'nci Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri sona erdi.

Hacıbektaş Cumhuriyet Meydanı'nda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arasında protokol kriziyle başlayan Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri, Hacıbektaş Veli'nin yaşam felsefe ve düşüncelerinin ele alındığı panel ve konferanslarla devam etti. 3 günlük etkinlikler kapsamında Türkiye'nin dört bir yanından Hacıbektaş İlçesi'ne gelen Alevi-Bektaşi inancını paylaşan ziyaretçiler, içerisinde ünlü halk düşünürü Hacıbektaş Veli'nin türbesinin de bulunduğu Hacıbektaş Veli Müzesi'ni ziyaret etti. Hacıbektaş Veli döneminden kalma çeşitli kullanım araç ve gereçlerinin sergilendiği alanları gezen ziyaretçiler, kutsallığına inanılan Aslanlı Çeşme'den de su içti. Hacıbektaş Veli Müzesi'nin ziyaretçilerin de bu yıl ücret alınmaması uygulamasının devam etmesi Alevi-Bektaşi inancını temsil edenlerce sevindirici bir gelişme olarak değerlendirildi.

Hacıbektaş Veli'nin ibadet etmek için mağaranın da yer aldığı Çilehane bölgesindeki Deliklitaş, yoğun ilgi gören merkezlerin başında geldi. Hacıbektaş Veli başta olmak üzere Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Aşık Mahzuni'nin heykellerinin bulunduğu ve Aşık Mahzuni ile Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk ile Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden Turhan Selçuk'un da mezarlarının bulunduğu Çilehane bölgesi ziyaretçilerin adeta akınına uğradı. Yurdun dört yanından Hacıbektaş İlçesi'nde bir araya gelen Alevi-Bektaşi inancının temsilcileri Deliklitaş mağarasına büyük ilgi gösterdiler. Mağaradan girip üst tarafa açılan delikten geçebilenler günahlarından kurtulduklarına inanıyorlar.

Hacıbektaş Veli'nin çobanlık yaptığı süreçte hırsızlıkla suçlandığı bir olayda gökten indirilen 5 taşın bulunduğuna inanılan Beştaşlar mevkii de, yoğun ziyaretçi trafiğine sahne oldu. Bu yıl yapılan etkinlikleri 50 bini aşkın kişinin izlediği belirtildi. - Nevşehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title