Haberler

Türkiye erken seçime mi gidiyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhabirin dillendirdiği tarihi yalanlamadı

Güncelleme:

Türkiye 2023 yılının haziran ayında yapılması planlanan seçimlere kilitlendi. Ancak özellikle muhalefet kanadı seçimlerin öne alınabileceği konusunda hemfikir... Bununla ilgili öngörülen tarih de 14 Mayıs.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da dikkat çeken bir çıkış geldi. Muhalefete özellikle başörtüsü konusunda sert eleştiriler yönelttiği parti grubu konuşması sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Erdoğan'a seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılıp yapılmayacağı sorusu da yöneltildi. Daha önceki açıklamalarında seçimlerin 2023 yılının haziran ayında yapılacağını ifade eden Erdoğan, bu kez "Karıştırma şimdi" demekle yetindi.

MUHALEFET DE MAYIS AYINI İŞARET ETMİŞTİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada "Seçimler mayıs ayında olabilir "demişti. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da daha önceki konuşmasında "14 Mayıs mantıklı bir tarih gibi geliyor" ifadelerini kullanmıştı.

NEDEN 14 MAYIS?

Seçimlere aylar varken ortaya atılan 14 Mayıs tarihi ise birkaç nedenden dolayı tercih edilebilir görülüyor. Birincisi seçimler Cumhur İttifakı'nın da dediği gibi haziran ayında yapılırsa, ay boyunca aralıklarla devam eden sınavlar öğrencileri ve velileri olumsuz etkileyecek. Bunun dışında bir diğer neden ise cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde seçimin yaz mevsiminin ortasında yapılacak olmasının istenmemesi. Normal takvime göre 18 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılırsa ve sonuçlar nedeniyle seçim ikinci tura kalırsa, bu tur iki hafta sonra 2 Temmuz pazar günü yapılacak. Temmuz ayının tatile gidilen ve taşrada da üreticinin tarlada yoğun olduğu dönem olması nedeniyle bu tarihe olumlu bakılamayacağı düşünülüyor.

MENDERES DETAYI DİKKAT ÇEKİYOR

Ayrıca o tarihin farklı bir özelliği daha var. Adnan Menderes önderliğindeki Demokrat Parti, 14 Mayıs 1950 seçimlerinde iktidara gelmişti. Yani çok partili sisteme geçişin simgesi... Türk siyasi tarihinde iktidarın ilk kez barış havası içerisinde ve halkın arzusuna uyarak el değiştirdiği 14 Mayıs 1950 seçimleri, aynı zamanda "beyaz ihtilal" olarak da adlandırılıyor.

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Politika

Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (10)

uCube :

Yahu erken seçim dedikleri de, en az 1 ay. Ha Haziran olmuş, ha mayıs ne fark eder. Tamam anayasaya göre Haziran'da olan seçim de, Erdoğan aday olamıyor ama onunda çözümünü yapar sonuç da devletin başında. ;))

186
47
yanıtYanıtla
Gökhan Külünk:

Engel yok 2017 anayasa değişikliğine göre en fazla iki kez cb olabilir. Şuan değişiklikten sonraki ilk cb oluşunda

yanıt0
yanıt1
osman tanik:

beyin bedava, saman var yen mi?

yanıt3
yanıt0
bekir yapici:

bunun icin kahin olmaya gerek varmi sn.Erdoganin önünde üc secenek var erken veya baskin secim,hükümeti görevden almak, ohal ilan etmek son iki secenek sakincali olduguna göre geriye erken secim kaliyor hazirlik falan derken önümüz kis mitingler sönük coskusuz secime katilim azalabilir o yüzden en uygun tarih mayis 2023 degilmi?

114
43
yanıtYanıtla
Adil DOĞAN:

kardeşim senin yorumu okuyanda seçimi zamanından 1 sene iki sene önce yapıyorlar sanar. sadece 1 ay önce seçim bu 1 ay ha önce olmuş ha sonra olmuş

yanıt7
yanıt1
Yılmaz Topcu:

Mayısta olması çok mantıklıdır,haziran üni sınavları vs sıkıntılı olur.

135
17
yanıtYanıtla
virtueslife:

Laiklik elden gidiyah irtica geliyah.Hani ya en iyi laiklik bu iktidar uyguliya.

18
12
yanıtYanıtla
Umit Cetin:

Reis yap seçimi ömürlük seçelim seni

15
12
yanıtYanıtla
Cemal altın:

3. Defa aday olamayacak RTE, için muhalefet desteğiyle 14 mayıs 2023 kabul edilirse RTE tekrar seçilir. 6,li masa bu oyuna gelmez ihşallah.

3
18
yanıtYanıtla
Ali Çelik:

Açil eyt emekli askeri ücret artışı yaşanabilir duruma gelmeli yoksa akparti liyim kimse tutamaz kaybolur gider vatandaşı unutani vatandaş da unutur

3
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title