Haberler

Trabzon: Çay Sanayicisi, 2006 Yaş Çay Alım Fiyatlarının Açıklanmamasına Tepkili

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Başkanı Rahmi Üstün, 2006 ürünü yaş çay alımlarının başlamasının üzerinden 21 gün geçmesine rağmen çay fiyatlarının açıklanmasına tepki göstererek, hükümetin ÇAYKUR kanalıyla yaş çay alım fiyatını açıklamasını istedi.

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Başkanı Rahmi Üstün, 2006 ürünü yaş çay alımlarının başlamasının üzerinden 21 gün geçmesine rağmen çay fiyatlarının açıklanmasına tepki göstererek, hükümetin ÇAYKUR kanalıyla yaş çay alım fiyatını açıklamasını istedi.

ÇAYSİAD Başkanı Rahmi Üstün, 2006 ürünü yaş çay alımlarının 10 Mayıs'ta başlamasına rağmen bugüne kadar hükümetin çay fiyatlarını açıklamamasının hem üreticiyi hem de sanayiciyi mağdur ettiğini belirterek, fiyatların bir an önce açıklanmasını gerektiğini söyledi. Özel sektörün 1985'de girdiği sektörde yaş çay yaprağı fiyatının bugüne kadar hükümetler tarafından belirlediğini hatırlatan Üstün, "Hükümetin belirleyip, ÇAYKUR kanalıyla açıkladığı alım fiyatı, bu kampanya döneminde alımlara başlanmasının üzerinden neredeyse bir ay geçmesine rağmen henüz ilan edilmemiştir. Bunun nedenini anlamakta zorluk çekiyoruz" dedi.

Fiyat konusunda başta ÇAYKUR olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarının tespit ve isteklerinin hükümete iletildiğini ancak buna rağmen henüz bir fiyatın ortaya konulamadığına işaret eden Üstün, yaş çay yaprağını üreticinin kaç liraya sattığını, sanayicinin de kaç liraya aldığını bilmediğini kaydetti. 217 bin üreticiyi, ÇAYKUR da dahil olmak üzere 250'ye yakın çay sanayicisini ilgilendiren fiyatın açıklanmaması için ne gibi bir gerekçe olduğunu anlayamadığını ifade eden Üstün, "Hükümet şimdiye kadar olanın aksine, 'Artık fiyat belirlemeyeceğim. Bu uygulama kaldırılmıştır. Herkes kendi işine baksın. Serbest piyasa şartlarında her firma istediği fiyatı açıklasın' diyebilir. Bu normaldir. Ancak, buna ÇAYKUR'u da dahil etsin. Yani bir özel sektör ve ÇAYKUR arasında ayrım yapmasın. O zaman sorun yok. Herkes, kampanya açılmadan fiyatını açıklar ve alımına başlar. Hükümet ya ÇAYKUR'a fiyatı açıklatsın ya da bu tür uygulamaya son verildiğini belirtsin" diye konuştu.

2006 ürünü yaş çay yaprağı alım fiyatlarına yapılacak artışın, doğrudan fiyata değil de, destekleme primine yansıtılması gerektiğini dile getiren Üstün, Türk çayının maliyetinin dışarıya göre zaten çok yüksek olduğunu, kaçak yolla giren çayların meydana getirdiği arz fazlasının da ayrı bir baskı oluşturduğuna dikkat çekti. "Bu şartlarda kuru çay üretiminde meydana gelecek artışı iç piyasaya sunarak tamamen tüketmek de zor olacak" diyen Üstün, üreticinin prim sistemiyle desteklenip sanayicinin maliyetinin düşürülmesi durumunda dış piyasalara da çay satabilme imkanına kavuşabileceklerini kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title