Haberler

Tel Aviv: İsrail'de Hıv Ve Hepatit C Teşhisi Kolaylaştı

İsrail'de "SMARTTube" adı verilen yeni bir teknoloji sayesinde, HIV ve Hepatit C teşhisi basit bir kan örneğiyle bir kaç gün içinde tespit edilebiliyor.

İsrail'de "SMARTTube" adı verilen yeni bir teknoloji sayesinde, HIV ve Hepatit C teşhisi basit bir kan örneğiyle bir kaç gün içinde tespit edilebiliyor.

İsrail'de yeni teknolojik gelişmeler hakkında verdiği haberleriyle bilinen İsrael21c sitesinin haberine göre, HIV teşhisi kolaylaştı. Yeni teknoloji sayesinde, kan örneğinden hareket edilerek virüsün bulaşmasından sonra bir kaç gün içinde Biyoteknoloji Uzmanı Dr. Tamar Jehuda-Cohen'in geliştirdiği SMARTTube (akıllı tüp) sayesinde hastaya teşhis konabiliyor. Daha önce bu işlem için haftalar ve hatta aylarca beklemek gerekiyordu.

Ulusal HIV Önleme Konferansı verilerine göre, 1 milyondan fazla Amerikalı HIV/AIDS ile birlikte yaşıyor. Bunlardan ancak yüzde 24 ila 27'si virüsün bulaştığından haberdar. Bu arada 4 milyondan fazla Amerikalı HCV (Hepatit C) virüsü taşıyor. Bunlardan yüzde 85'i kronik. HIV ve HCV taşıyıcılarını teşhis etmenin bir yolu, hastanın kanında antikorları (kana dışardan gelen maddelere karşı koyan madde) tespit etmek. Ancak, virüs vücuda bulaştıktan sonra HIV ve HCV'ye karşı antikorların oluşması için haftalar hatta aylar geçmesi gerek. Virüsün bulaşması ve antikorların oluşması arasında geçen zamana "pencere dönemi" deniyor. Bu dönem zarfından hastaya virüs bulaşmamış kabul ediliyor.

Smart Biotech'in Teknik Şefi Jehuda-Cohen, bu pencere döneminin ölümcül olduğunu, çünkü bu dönemde hastalara kendilerine virüs bulaşmadığının söylendiğini ifade etti. Jehuda-Cohen, "Hastalara 6 ay içinde tekrar tekrar test yaptırmaları gerektiği söyleniyor. Bu insanlar, test olmayanlara göre daha fazla topluma tehdit oluşturuyor. Çünkü bunlar, testten sağlam çıktığı için virüsü diğerlerine bulaştırmakta önleyici hiçbir tedbir almıyor. Hatta kendilerine güven geliyor, kendi kendilerine 'ben ne yaparsam yapayım devam edebilirim, bana virüs bulaşmaz' diyebiliyor. Bu daha tehlikeli" şeklinde konuştu. Jehuda-Cohen, SMARTTube kadar pencere dönemi içinde test edilen hastalara 'size virüs bulaşmamış' diye kesin bir söz söylemenin mümkün olmadığına işaret etti.

SMARTTube sayesinde küçük bir kan örneğinde antikor üretiliyor, böylece vücudun kendi ankorlarını üretmesi için haftalar hatta aylarca beklenmiyor. SMARTTube, İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde bağışıklık üzerine doktora eğitimi alan Jehuda-Cohen'in 12 yıldan fazla bir çalışmasının ürünü olarak hastalara hizmet veriyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title