Haberler

Sidney: Avustralya'da Sıcak Hafta

Avustralya'da Federal Parlamento, Türkiye aleyhtarı "dini azınlıklar" önergesini bu hafta görüşecek.

Avustralya'da Federal Parlamento, Türkiye aleyhtarı "dini azınlıklar" önergesini bu hafta görüşecek.

Liberal Parti Milletvekili Alan Cadman tarafından Federal Parlamento'ya sunulan Türkiye aleyhtarı önergenin görüşülmesine bu hafta başlanacak. Önergede, 'Türkiye'nin insan hakları konusunda dikkatinin çekilmesi' ve 'Hıristiyan azınlıklara haklarını vermesi' gibi maddeler yer alıyor. NSW Eyaleti'nin Mitchell bölgesi temsilcisi olan Alan Cadman, Federal Parlamento'ya Türk toplumunun büyük tepki göstermesi beklenen bir önerge verdi. Birinci maddesi, "Bütün dünyada dini azınlıklara uygulanan baskıların protesto edilmesi" başlığını taşıyan önergenin ikinci maddesi ise, konuyla bağlantılı görülerek tamamen Türkiye'ye ayrıldı. Cadman, bugünden itibaren parlamento gündemine gelecek olan önergenin, "İnsan haklarına ve özgürlüklere saygı çerçevesinde Türkiye'den de şu taleplerde bulunmalıyız" başlığını taşıyan ikinci maddesinin altında yer alan talepler şöyle sıralandı:

"a- Hıristiyan azınlıkların bütün vakıfları iade edilsin. Ayrıca, Türkiye devleti tarafından el konulan Hıristiyan Ermeni, Rum ve Süryaniler'e ait kişisel mallar sahiplerine verilsin.

b- Heybeliada'daki Rum Ruhban Okulu yeniden açılsın.

c- İstanbul'daki Ermeni dini eğitim kurumlarının yeniden eğitime başlamasına izin verilsin.

d- Süryaniler'e de dini eğitim verecek okullar açmalarına izin verilsin."

Önergesinde üçüncü maddeyi de Kıbrıs'a ayıran Alan Cadman, dini azınlıkların aksine Kıbrıs konusunda daha dengeli bir tavır sergileyerek, "Kıbrıs sorununun yaşayabilir bir çözüme kavuşturulması için bütün tarafların çaba göstermesini" istedi. Cadman'ın önergesi, Victoria Üst Meclis Üyesi Jenny Mikakos'un, geçtiğimiz günlerde parlamentoda yaptığı ve Türkiye'nin, Karadeniz bölgesinde 1916 ile 1923 yılları arasında yaşandığını öne sürdüğü Pontuslar'a yönelik sözde soykırımı tanımasını ve bu nedenle özür dilemesini talep ettiği konuşmasına tuz biber ekti. Bu kez federal düzeyde gündeme gelen Türkiye aleyhtarı bir taleple karşı karşıya kalan Türk toplumunun tepkisinin, Mikakos'a gösterilenden daha şiddetli olacağı belirtildi.

Bu arada Melbourne'ün Gorton bölgesi İşçi Partisi Federal Milletvekili Brendan O'Connor, Cadman'ın önergesinin parlamentoda görüşülecek olmasına karşın, oylanma ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi. Önergenin husumet ve tepkileri alevlendirmekten öteye gitmeyeceğini belirten O'Connor, "Bunu, Osmanlı ve daha sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini iyi bilmeden yapılmış acımasız bir girişim olarak görüyorum" diye konuştu. Cadman'ın ya "cahil" olduğunu ya da Türk toplumunun tepkisini çekmeye çalıştığını belirten O'Connor, "Bence ikisini de yapıyor" dedikten sonra, İstanbul'un yıllarca değişik dinlerin özgürce icra edildiği bir kent olduğunun tüm dünya tarafından bilindiğini vurguladı. O'Connor, kendisinin desteklemeyeceği önergeye meslektaşlarının da aynı tepkiyi göstereceklerine inandığını da kaydetti.

Federal Parlamento'da Türkiye hakkında verilen "dini azınlıklar" önergesi, "Avustralya Hükümeti, ihale ya da benzeri bir ticari konuda Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak istiyor", "ABD'nin Irak'ı işgali ve İran hesaplarının bir parçası olarak, Türkiye'ye aba altından sopa gösteriliyor" şeklinde yorumlara sebep olurken, 2006 yılı Anzak törenlerinin hemen arkasından Mikakos ve sonra da böyle bir çıkışın gündeme gelmesi, toplum içinde manidar bulundu. Bazı çevreler ise bu konunun Federal Hükümet ile bir ilgisi olmadığını ve bunun sadece bir milletvekilinin bireysel çıkışı olduğu görüşünde. Önergede konu edilen maddelerin, 1 ay önceki karşılıklı görüşmelerde gündeme gelmemiş olması da dikkat çekiyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title